Ascultă Radio România Reșița Live

Dovlecei umpluți

Rubrica de Duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.

Dovlecei umpluți

Articol editat de Valentina Adam, 12 noiembrie 2023, 07:00

Dovlecei umpluți este rețeta pe care vă invit să o preparați.

La început vă prezint câteva considerente generale despre carnea tocată. Se folosește carne macră de orice animal, vită, porc, ovine, iepure, pasăre sau pește (după ce au fost scoase oasele). Carnea de la animalele bătrâne se trece de două ori prin mașina de tocat, ca să fie bine fărămițată și să se gătească mai ușor. Carnea slabă se va amesteca împreună cu carne de porc mai grasă sau cu ulei.

La jumătate de kg de carne tocată, pentru umpluturi, se adaugă între 50 și 75 de grame de orez, iar apă, o dată și jumătate cât volumul orezului. În carnea grasă se pune 75- 100 de ml de apă, iar în cea slabă, 100- 150 de ml. Carnea și orezul se amestecă cu apa până este absorbită complet, astfel umplutura devine pufoasă.

După aceste considerente generale să purcedem la prepararea Dovleceilor umpluți.
Vom lua 3 dovlecei cu diametrul de 5- 6 cm, carne tocată, jumătate de litru de suc gros de roșii, 100 de ml de smântână, 30 gr de făină, cimbru, sare și piper.

Dovleceii se curăță subțire de coajă, se taie în jumătăți pe lungime și se scoate miezul cu semințele. Acum umplem  jumătățile de dovlecei cu tocătura pregătită și se așează într-o cratiță. Dacă mai rămâne umplutură o punem și pe ea în vasul în care gătim. Peste vom turna sucul de roșii și cam un sfert de litru de apă fierbinte.

Lăsăm pe foc mediu, cu capacul pus, aproximativ 40 de minute. La jumătatea timpului dovleceii se întorc în sosul rezultat. Când dovleceii sunt fierți, atenție să nu se terciuiască, frecăm făina cu două linguri de apă rece și se amestecă în sos. Punem și o ramură de cimbru. Potrivim gustul cu sare și piper.

Luăm cratița de pe foc și presărăm mărar tocat mărunt.

Se pot servi ca atare sau se drege cu smântână.  Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

(rețetă din Cartea de bucate scrisă de Silvia Jurcovan)

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine