Ascultă Radio România Reșița Live

Dovlecei umpluți

Rubrica de Duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.

Dovlecei umpluți

Articol editat de Valentina Adam, 12 noiembrie 2023, 07:00

Dovlecei umpluți este rețeta pe care vă invit să o preparați.

La început vă prezint câteva considerente generale despre carnea tocată. Se folosește carne macră de orice animal, vită, porc, ovine, iepure, pasăre sau pește (după ce au fost scoase oasele). Carnea de la animalele bătrâne se trece de două ori prin mașina de tocat, ca să fie bine fărămițată și să se gătească mai ușor. Carnea slabă se va amesteca împreună cu carne de porc mai grasă sau cu ulei.

La jumătate de kg de carne tocată, pentru umpluturi, se adaugă între 50 și 75 de grame de orez, iar apă, o dată și jumătate cât volumul orezului. În carnea grasă se pune 75- 100 de ml de apă, iar în cea slabă, 100- 150 de ml. Carnea și orezul se amestecă cu apa până este absorbită complet, astfel umplutura devine pufoasă.

După aceste considerente generale să purcedem la prepararea Dovleceilor umpluți.
Vom lua 3 dovlecei cu diametrul de 5- 6 cm, carne tocată, jumătate de litru de suc gros de roșii, 100 de ml de smântână, 30 gr de făină, cimbru, sare și piper.

Dovleceii se curăță subțire de coajă, se taie în jumătăți pe lungime și se scoate miezul cu semințele. Acum umplem  jumătățile de dovlecei cu tocătura pregătită și se așează într-o cratiță. Dacă mai rămâne umplutură o punem și pe ea în vasul în care gătim. Peste vom turna sucul de roșii și cam un sfert de litru de apă fierbinte.

Lăsăm pe foc mediu, cu capacul pus, aproximativ 40 de minute. La jumătatea timpului dovleceii se întorc în sosul rezultat. Când dovleceii sunt fierți, atenție să nu se terciuiască, frecăm făina cu două linguri de apă rece și se amestecă în sos. Punem și o ramură de cimbru. Potrivim gustul cu sare și piper.

Luăm cratița de pe foc și presărăm mărar tocat mărunt.

Se pot servi ca atare sau se drege cu smântână.  Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

(rețetă din Cartea de bucate scrisă de Silvia Jurcovan)

Prânzul de duminică: supă de conopidă cu bile de brânză, carne de vită Bourguignon și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 decembrie 2024, 06:08

Prânzul de duminică: supă de conopidă cu bile de brânză, carne de vită Bourguignon și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de conopidă cu bile de brânză, carne de vită Bourguignon și clătite de ciocolată cu kefir
Orez sicilian de conopidă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 14 decembrie 2024, 06:03

Orez sicilian de conopidă

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat. Dieta mediteraneană...

Orez sicilian de conopidă
Jeleu de pește
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 13 decembrie 2024, 06:00

Jeleu de pește

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Jeleu de pește
Prânzul de duminică: ciorbă de pui cu brânză topită și șnițel Jaeger în sos și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 8 decembrie 2024, 06:33

Prânzul de duminică: ciorbă de pui cu brânză topită și șnițel Jaeger în sos și smântână

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: ciorbă de pui cu brânză topită și șnițel Jaeger în sos și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 decembrie 2024, 09:00

Rețetă din bucătăria americană: Saltenas

Așa cum am procedat în fiecare săptămână, marțea  traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America...

Rețetă din bucătăria americană: Saltenas
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 30 noiembrie 2024, 10:41

Pui copt în sos cremos de spanac

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pui copt în sos cremos de spanac
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 noiembrie 2024, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 07:30

Ribollita toscana cu fasole

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană are o...

Ribollita toscana cu fasole