Ascultă Radio România Reșița Live

Doradă cu sos de șofran

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.
Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea  peștele  face minuni.
Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre, dar ca și în cazul legumelor, nu sunt foarte apreciate de toată lumea.
Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești sau fructe de mare. Și beneficiile lor trec din generație în generație.
Dorada este un peste cu carne albă, moale, sărac în calorii și bogat în proteine și minerale . Una dintre cele mai populare rețete pentru a o prepară este cu sare, dar dacă vrei să o faci altfel pentru a surprinde mesenii, această dorada la cuptor umplută cu roșii și creveți este la fel de rafinată și foarte ușor de preparat.
Pentru această rețeta sosul de  șofran oferă suculență și dă savoare preparatului. Căutăm și atingerea crocantă cu niște praz tăiat în fâșii julienne și prăjiți în ulei.
Rețetele cu dorada reușesc mereu.

Doradă cu sos de șofran

Articol editat de Radio Resita, 12 aprilie 2024, 06:53

Ingrediente folosite:
– 4 dorada
– 16 cozi de creveți
– 200 de grame de roșii cherry
– 400 de mililitri de bulion de pește.

Sosul de șofran îl facem din:
– două linguri de făină de grâu
-sare
– piper negru proaspăt măcinat
– 100 de grame de praz
– 2 căței de usturoi
– ulei de măsline
– jumătate de buchet de pătrunjel.

Curățăm și tăiem usturoiul și pătrunjelul, pe care le amestecăm cu câteva linguri de ulei de măsline și le lăsăm deoparte.
Facem un roux cu făina, amestecând-o într-o cratiță cu ulei de măsline încins. Adăugăm bulionul fierbinte și amestecăm. Adăugăm șofranul și sarea. Fierbem 5 minute și rezervăm sosul.

Curățăm prazul, îl tăiem în fâșii julienne foarte fine și îl prăjim în ulei de măsline până devine maro auriu și crocant. Îl lasăm la scurs pe hârtie de bucătărie și presără sare.
Scoatem capul și osul central din doradăși păstrăm doar fileurile. Scoatem și aripile spinoase. Condimentăm cu sare,  piper și ungem fileurile cu ulei de măsline.
Spălăm roșiile Chery și le feliem. Rezrvăm 4 întregi. Punem 4 fileuri pe o tavă tapetată cu hârtie de copt, cu pielea în jos. Acoperim fileurile cu feliile de roșii.

Adăugăm 4 cozi de creveți sărați și stropiți cu 2 linguri de ulei de usturoi. Acoperim cu cele 4 fileuri rămase și le coacem 10 minute la 190 la de grade Celsius, împreună cu cele 4 roșii rezervate.

Se servește peste sosul de șofran, decorat cu prazul crocant, și o roșie prăjită.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Danil Babun

Etichete:
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă