Cușcuș în stil tunisian
Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane. Din 16 noiembrie 2010, dieta mediteraneeană a fost trecută de UNESCO în lista patrimoniului cultural mondial nematerial. Mâncarea mediteraneeană este cu siguranță cea mai sănătoasă și echilibrată de pe mapamond.
Articol editat de Radio Resita, 13 mai 2023, 10:16
Cușcușul este un aliment de bază în majoritatea bucătăriilor din Maghreb și de un timp se gătește în toate țările din jurul Mării Mediterane. Este cunoscut drept felul de mâncare național în Tunisia, Algeria, Maroc și Libia. Cușcușul tunisian este una dintre nenumăratele variante ale acestui fel de mâncare delicios și versatil.
Se crede că numele original de cușcuș ar proveni de la cuvântul arab kaskasa, care înseamnă „a bate în bucăți mici” sau de la cuvântul berber seksu, care înseamnă „rotunjit” sau „bine rulat”.
Cușcușul este făcut din bile mici de gris dur care sunt zdrobite și fierte la abur.
În zilele noastre boabele de cușcuș care se comercializează în majoritatea supermarketurilor din lumea occidentală sunt prefierte și apoi uscate.
Cușcușul gata pregătit, cunoscut și sub denumirea de cușcuș instant, necesită mai puțin timp pentru preparare decât cușcușul tradițional și este aproape la fel de bun.
Când pregătiți un cușcuș cu carne, este important să alegeți un singur fel de carne. Cușcușul poate fi preparat și cu mai multe condimente și amestecuri de condimente. În Tunisia, de obicei, include coriandru, chimen, usturoi și praf de chili.
Există și Ras el Hanout, un amestec de condimente ale cărui rețete variază și ele, dar care includ adesea condimente precum chimen, ghimbir, turmeric, scorțișoară sau coriandru.
Pentru cușcuș cu miel avem nevoie de un kg de carne de miel tăiată în bucăți mari, 700- 800 de gr de cușcuș fin sau mediu, două cepe tocate mărunt, doi căței de usturoi presați, patru linguri de pastă de roșii, două linguri de harissa, adică o pastă de ardei iute. Mai ne trebuie două linguri de chimen măcinat, o lingură de coriandru tot măcinat, o linguriță de praf de chili. Ca legume folosim șase morcovi medii, patru dovlecei curățați alternativ pe lungime, șase cartofi mici, patru ardei iuți prăjiți în ulei, o conservă de năut, sare și piper. Dacă faceți rost de patru napi, folosiții cu încredere.
Începem prepararea și turnăm jumătate de cană de ulei într-o tigaie mare. Prăjim ceapa la foc mediu timp de 2 minute, după care adăugăm usturoiul, pasta de roșii și harissa și continuăm prăjirea încă două minute.
Acum presărăm chimenul, coriandru și pudra de chili. Amestecăm și continuăm gătitul pentru încă 2 minute.
Punem și carnea de miel și amestecăm bine astfel încât bucățile să fie acoperite cu sos. Gătim încă cinci minute amestecând regulat.
După aceea turnăm apă, punem napii și morcovii și gătim la foc mic spre mediu timp de 45 de minute.
Între timp, pregătim cușcușul.
Ne trebuie o oală încăpătoare. Punem apă sau supă de legume sau de pui. Se lasa lichidul la fiert între trei și cinci minute, apoi punem o lingură de ulei de măsline, o lingură de unt și puțină sare. Amestecăm bine apoi punem cușcușul. Pentru o consistenta potrivita se pune o cană de cușcuș la o cană de apă. Dăm focul la mic, punem un capac și lăsăm cușcușul pe foc timp de cinci minute. La ridicarea capacului boabele de cușcuș se vor nivela. Pentru un cușcuș pufos se amestecă la fiecare minut cu o furculiță.
După 45 de minute, adăugăm dovleceii, cartofii și năutul.
Gatim cel puțin 30-40 de minute la foc mic spre mediu. Dacă unele legume sunt gătite înainte de carne, le scoatem din tigaie și le punem pe un platou de servire. Procedăm la fel cu toate legumele pentru a preveni să se gătească prea mult. Cu zece minute înainte de sfârșitul preparării luăm bulionul, îl desfacem cu puțină apă și-l turnăm în cușcuș. Amestecăm bine. Pe un platou rotund de servire care are margini mai înalte punem în mijloc cușcușul, carnea și pe margini legumele. Se ornează opțional cu ardei iuți verzi prăjiți. Poftă bună și să gătiți cu dragoste. (Daniel Babun)
(couscousday-com)