Cuina bănăţenilor – chisăliță de prune
Daniel Babun ne invită să descoperim bucătăria bănățenilor. Cu toate că preparatul de astăzi se găsește prin gastronomia fiecărei regiuni din România, totuși în Banat cu ani în urmă se prepara de foarte multe ori pe timpul verii. Cu siguranţă cei care aţi fost în vacanţe la sat aţi mâncat chisăliţă de prune. Chisălița este un compot mai gros sau un magiun subțire.
Articol editat de Valentina Adam, 1 octombrie 2022, 09:45
Ca să o preparăm începem prin a aduna prune pentru ce cantitate dorim să gătim. Un kg de prune ajunge cam la şase porţii. După ce le-am spălat le scoatem sâmburii şi tăiem în două, şi în trei. Punem prunele într-un vas de gătit. Eu am folosit unul neaderent. Peste ele turnăm puţină apă şi zahăr cât dorim. Lăsăm să fiarbă şi amestecăm constant. După 15 minute de fiert şi bolborosit turnăm făină de mălai. Lăsăm la clocot până când mălaiul este moale şi simțim că este fiert.
Putem servi chisăliţa caldă, dar vă mărturisesc că mie îmi place rece. Eu v-am prezentat o reţetă veche, bănăţeană. În alte zone ale ţării se fac şi din alte fructe sau un amestec de fructe şi pe lângă mălai mai adaugă făină de grâu sau amidon de porumb. În judeţul Mureş există un sat care se numeşte chiar aşa, Chisăliţă.