Ascultă Radio România Reșița Live

Crudaiola de roșii cu sos de hamsii, busuioc și crutoane

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.
Bucătăria mediteraneană este echilibrul perfect între plăcere și sănătate. De altfel, fără a se limita la mâncare și delicatese, oamenii reușesc să-și mențină silueta, sănătatea, să fie activi și de succes. Secretul principal constă în calitatea produselor și procesarea acestora. Aproape întregul procent de grăsime din dieta meniului mediteranean provine din uleiul de măsline, care nu numai că are un efect benefic asupra organismului, dar ajută și la absorbția și dezvăluirea beneficiilor sale multor altor produse.

Crudaiola de roșii cu sos de hamsii, busuioc și crutoane

Articol editat de Radio Resita, 22 iunie 2024, 09:41 / actualizat: 23 iunie 2024, 9:48

Crudaiola de roșii cu sos de hamsii, busuioc și crutoane este preparatul pe care vi-l prezint și vă invit să-l faceți.
Proaspătă și colorată, crudaiola este  o rețeta rapidă și ușoară. Este o cremă fără gătit, ușoară și gustoasă, perfectă pentru vară, care poate fi adusă la masă în mai puțin de 30 de minute.

Se folosesc:
– 6 roșii prune coapte
– 150 de gr de brânză squacquerone sau o altă pastă de brânză tartinabilă
– 20 de frunze mari de busuioc
– 6 fileuri de hamsii
– 3 felii de pâine veche, dar nu uscată
– 4 căței de usturoi
– ulei de măsline extravirgin
– ierburi aromatice uscate după gust (oregano, salvie, rozmarin)
– sare și piper.

Pentru a pregăti crudaiola, mai întâi spălați și uscați roșiile prune. Apoi tăiați-le în jumătate pe lungime și folosiți un cuțit pentru a îndepărta partea tare și partea interioară mai gelatinoasă cu semințele. Tăiați-le în bucăți.
Pune în vasul blenderului frunzele de busuioc, 4 linguri de ulei, anșoa tocată și câțiva căței de usturoi. Amestecați astfel încât să obțineți un sos destul de fluid. Păstrați un sfert din el într-un castron mic. Adăugați roșiile tocate în sosul rămas în vas și amestecați. Rezultatul va fi o cremă fină.
Frecați feliile de pâine cu usturoi după gust și apoi tăiați-le în cuburi mai mult sau mai puțin de aceeași dimensiune. Rumeniți bine cuburile de roșii într-o tigaie cu un strop de ulei. Cu focul stins se adaugă ierburile aromatice uscate după gust și un strop de ulei. Rezervă într-un castron mic.
Turnați puțină smântână într-un singur vas, repartizând-o uniform și folosind o linguriță, adăugați squacquerone sau altă brânză tartinabilă. Adăugați câteva picături de sos de hamsii și busuioc și completați cu crutoanele de pâine. Puteți decora pentru a da și mai multă prospețime cu câteva frunze de busuioc.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine