Ascultă Radio România Reșița Live

Crudaiola de roșii cu sos de hamsii, busuioc și crutoane

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.
Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.
Bucătăria mediteraneană este echilibrul perfect între plăcere și sănătate. De altfel, fără a se limita la mâncare și delicatese, oamenii reușesc să-și mențină silueta, sănătatea, să fie activi și de succes. Secretul principal constă în calitatea produselor și procesarea acestora. Aproape întregul procent de grăsime din dieta meniului mediteranean provine din uleiul de măsline, care nu numai că are un efect benefic asupra organismului, dar ajută și la absorbția și dezvăluirea beneficiilor sale multor altor produse.

Crudaiola de roșii cu sos de hamsii, busuioc și crutoane

Articol editat de Radio Resita, 22 iunie 2024, 09:41 / actualizat: 23 iunie 2024, 9:48

Crudaiola de roșii cu sos de hamsii, busuioc și crutoane este preparatul pe care vi-l prezint și vă invit să-l faceți.
Proaspătă și colorată, crudaiola este  o rețeta rapidă și ușoară. Este o cremă fără gătit, ușoară și gustoasă, perfectă pentru vară, care poate fi adusă la masă în mai puțin de 30 de minute.

Se folosesc:
– 6 roșii prune coapte
– 150 de gr de brânză squacquerone sau o altă pastă de brânză tartinabilă
– 20 de frunze mari de busuioc
– 6 fileuri de hamsii
– 3 felii de pâine veche, dar nu uscată
– 4 căței de usturoi
– ulei de măsline extravirgin
– ierburi aromatice uscate după gust (oregano, salvie, rozmarin)
– sare și piper.

Pentru a pregăti crudaiola, mai întâi spălați și uscați roșiile prune. Apoi tăiați-le în jumătate pe lungime și folosiți un cuțit pentru a îndepărta partea tare și partea interioară mai gelatinoasă cu semințele. Tăiați-le în bucăți.
Pune în vasul blenderului frunzele de busuioc, 4 linguri de ulei, anșoa tocată și câțiva căței de usturoi. Amestecați astfel încât să obțineți un sos destul de fluid. Păstrați un sfert din el într-un castron mic. Adăugați roșiile tocate în sosul rămas în vas și amestecați. Rezultatul va fi o cremă fină.
Frecați feliile de pâine cu usturoi după gust și apoi tăiați-le în cuburi mai mult sau mai puțin de aceeași dimensiune. Rumeniți bine cuburile de roșii într-o tigaie cu un strop de ulei. Cu focul stins se adaugă ierburile aromatice uscate după gust și un strop de ulei. Rezervă într-un castron mic.
Turnați puțină smântână într-un singur vas, repartizând-o uniform și folosind o linguriță, adăugați squacquerone sau altă brânză tartinabilă. Adăugați câteva picături de sos de hamsii și busuioc și completați cu crutoanele de pâine. Puteți decora pentru a da și mai multă prospețime cu câteva frunze de busuioc.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 decembrie 2024, 06:37

Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 21 decembrie 2024, 06:33

Akod

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Akod
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 20 decembrie 2024, 09:00

Pește gratinat mediteranean

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una...

Pește gratinat mediteranean