Ascultă Radio România Reșița Live

Creveți cu roșii

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.
Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea  peștele  face minuni.
Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre.
Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești sau fructe de mare. Și beneficiile lor trec din generație în generație.

Creveți cu roșii

Articol editat de Radio Resita, 31 mai 2024, 12:37

Creveți cu roșii este propunerea din această vineri.
Ingrediente de trebuință:
– 15 creveți curățați
– o eşalotă dacă aveți
– ceapă tocată, după trebuințe
– 11 frunze de busuioc
– 15 cartofi mici
– ulei de măsline extravirgin, după necesități
– sare și piper afumat, după preferințe
– 3 roșii
– un cub de supă de pui
– o cană și jumătate de vin alb bun
– 5 roșii deshidratate
– doi morcovi potriviți
– o linguriță cu zahăr brun nerafinat
– doi căței de usturoi tocat
– sare fină afumată, opțional
– o felie de sfeclă, opțional
– ghimbir proaspăt
– 6 frunze de mentă
– 200 de gr de bacon afumat
– o lingură de făină universală
– 8 bucăți de ficat de pui
– două lingurițe de muștar de Dijon
– oțet de vin, opțional
– pătrunjel tocat
– o linguriță de curry.

Într-o tigaie cu ulei de măsline încins, căliți ceapa tocată împreună cu eșalota și morcovii tăiați brunoise. Condimentați cu piper.
Tăiați roșiile în sferturi și adăugați-le în tigaie. Căliți câteva minute și când roșiile încep să se înmoaie, stropiți cu zahăr, adăugați usturoiul și amestecați.
După câteva minute de gătit, se pun frunzele de mentă cele de busuioc și feliile de ghimbir. Asezonați cu sare și  amestecați. Se mai lasă la fiert aproximativ 15 minute la foc mediu, după care adăugați roșiile deshidrate, o parte din vin și bulionul de pui.
Într-o altă tigaie puneți la încins o lingură de ulei de măsline amestecat cu o linguriță de curry și se prăjește. După câteva minute, se toarnă vinul rămas și rămâne să deglaseze și să-și evapore alcoolul.

Într-un castron se pune sfecla tăiată julienne, restul frunzelor de busuioc, se asezonează cu sare și piper afumat, amestecați și rezervați la frigider.
Fierbeți cartofii în apă fierbinte și odată ce sunt fragezi rumeniți-i într-o tigaie cu ulei de măsline.

Tăiați baconul în cuburi mici. Tăiați două cepe bastonașe.
Într-o tigaie încinsă cu ulei de măsline căliți baconul până se rumenește ușor.
Treceți ficații de pui prin făină și apoi adăugați-i în tigaie împreună cu baconul. Gătiți 10 minute și adăugați ceapa tăiată bastonașe și odată ce este translucidă puneți și eșalotă, dacă aveți. Rumeniți câteva minute.
Puneți ceapă tocată într-un mojar împreună cu muștarul de Dijon, sare și piper, adăugați ulei de măsline și oțet de vin.
Rupeți frunzele verzi pentru salată și asezonați cu muștar și oțet.
Gătiți maxim trei minute creveții.
Se aranjează creveții pe o farfurie împreună cu cartofii, se toarnă și sos.  Se pune o porție de salată pe o farfurie însoțită cu ficat de pui.
Poftă bună și să vă bucurați de ceea ce preparați!

Etichete:
Rețetă europeană: Bragioli maltez
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 18 noiembrie 2024, 07:16

Rețetă europeană: Bragioli maltez

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița. Așa cum bine știți în fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia...

Rețetă europeană: Bragioli maltez
Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă și prăjitură din mălai cu lapte
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 17 noiembrie 2024, 09:44

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă și prăjitură din mălai cu lapte

Felul de debut al prânzului de Duminică, dacă nu începeți cu aperitive, este o ciorbă țărănească. Folosim:– 300 de gr de carne de...

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă și prăjitură din mălai cu lapte
Pui cu boia, ardei și iaurt
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 09:33

Pui cu boia, ardei și iaurt

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Pui cu boia, ardei și iaurt
Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 14 noiembrie 2024, 07:34

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Pentru astăzi am pregătit Tort cu ciocolată...

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 13 noiembrie 2024, 07:28

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă invit la o scurtă...

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 10 noiembrie 2024, 09:00

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:29

Salată mediteraneană cu macrou

Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară.Rețetele mediteraneene includ alimente...

Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 7 noiembrie 2024, 09:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort cu mousse de dovleac