Ascultă Radio România Reșița Live

Creveți cu roșii

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.
Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea  peștele  face minuni.
Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre.
Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești sau fructe de mare. Și beneficiile lor trec din generație în generație.

Creveți cu roșii

Articol editat de Radio Resita, 31 mai 2024, 12:37

Creveți cu roșii este propunerea din această vineri.
Ingrediente de trebuință:
– 15 creveți curățați
– o eşalotă dacă aveți
– ceapă tocată, după trebuințe
– 11 frunze de busuioc
– 15 cartofi mici
– ulei de măsline extravirgin, după necesități
– sare și piper afumat, după preferințe
– 3 roșii
– un cub de supă de pui
– o cană și jumătate de vin alb bun
– 5 roșii deshidratate
– doi morcovi potriviți
– o linguriță cu zahăr brun nerafinat
– doi căței de usturoi tocat
– sare fină afumată, opțional
– o felie de sfeclă, opțional
– ghimbir proaspăt
– 6 frunze de mentă
– 200 de gr de bacon afumat
– o lingură de făină universală
– 8 bucăți de ficat de pui
– două lingurițe de muștar de Dijon
– oțet de vin, opțional
– pătrunjel tocat
– o linguriță de curry.

Într-o tigaie cu ulei de măsline încins, căliți ceapa tocată împreună cu eșalota și morcovii tăiați brunoise. Condimentați cu piper.
Tăiați roșiile în sferturi și adăugați-le în tigaie. Căliți câteva minute și când roșiile încep să se înmoaie, stropiți cu zahăr, adăugați usturoiul și amestecați.
După câteva minute de gătit, se pun frunzele de mentă cele de busuioc și feliile de ghimbir. Asezonați cu sare și  amestecați. Se mai lasă la fiert aproximativ 15 minute la foc mediu, după care adăugați roșiile deshidrate, o parte din vin și bulionul de pui.
Într-o altă tigaie puneți la încins o lingură de ulei de măsline amestecat cu o linguriță de curry și se prăjește. După câteva minute, se toarnă vinul rămas și rămâne să deglaseze și să-și evapore alcoolul.

Într-un castron se pune sfecla tăiată julienne, restul frunzelor de busuioc, se asezonează cu sare și piper afumat, amestecați și rezervați la frigider.
Fierbeți cartofii în apă fierbinte și odată ce sunt fragezi rumeniți-i într-o tigaie cu ulei de măsline.

Tăiați baconul în cuburi mici. Tăiați două cepe bastonașe.
Într-o tigaie încinsă cu ulei de măsline căliți baconul până se rumenește ușor.
Treceți ficații de pui prin făină și apoi adăugați-i în tigaie împreună cu baconul. Gătiți 10 minute și adăugați ceapa tăiată bastonașe și odată ce este translucidă puneți și eșalotă, dacă aveți. Rumeniți câteva minute.
Puneți ceapă tocată într-un mojar împreună cu muștarul de Dijon, sare și piper, adăugați ulei de măsline și oțet de vin.
Rupeți frunzele verzi pentru salată și asezonați cu muștar și oțet.
Gătiți maxim trei minute creveții.
Se aranjează creveții pe o farfurie împreună cu cartofii, se toarnă și sos.  Se pune o porție de salată pe o farfurie însoțită cu ficat de pui.
Poftă bună și să vă bucurați de ceea ce preparați!

Etichete:
Paste Bucatini cu carne de iepure
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 30 decembrie 2024, 09:00

Paste Bucatini cu carne de iepure

Insula Procida, alături de Ischia și de mult mai cunoscuta Capri fac parte din nestematele Golfului Napoli.Bucataria din Procida și Ischia sunt...

Paste Bucatini cu carne de iepure
Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 29 decembrie 2024, 06:00

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de dovlecel, cartofi cu carne tocată și roșii și clătite de ciocolată cu kefir
Pisto Manchego
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 28 decembrie 2024, 09:00

Pisto Manchego

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pisto Manchego
Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 27 decembrie 2024, 09:45

Lohikeito

Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și...

Lohikeito
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 23 decembrie 2024, 05:30

Biscuiți Bussola din Burano

Burano este o insula care face parte din Italia fiind în laguna Veneției. Este una dintre cele mai frumoase și mai cunoscute insule, situată la 7...

Biscuiți Bussola din Burano
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 22 decembrie 2024, 06:37

Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de oase afumate, pui umplut cu ciuperci și prăjitură cu foi de napolitane, caramel și nucă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 21 decembrie 2024, 06:33

Akod

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Akod
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 20 decembrie 2024, 09:00

Pește gratinat mediteranean

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una...

Pește gratinat mediteranean