Ascultă Radio România Reșița Live

Cotlet Kashubian

 A devenit o obișnuință ca de un an  în fiecare zi de luni să vă prezint o mâncare din țările Europei. Vechile rețete de pe Bătrânul Continent le readucem în actualitate, ne ocupăm și de arta culinară a prezentului și gătim preparate tradiționale din bucătăriile Europei.
De două săptămâni am colindat gastronomic regiunile poloneze Silezia și Pomerania.

Cotlet Kashubian

Articol editat de Valentina Adam, 9 octombrie 2023, 08:12

Astăzi ne introducem în bucătăria regiunii Kashubia. Zona este renumită pentru bucătăria sa delicioasă, iar mâncărurile tradiționale regionale sunt ușor de preparat și sănătoase deoarece sunt făcute din ingrediente proaspete.

Baza bucătăriei populare au fost cartofii, produsele din cereale, legumele, peștele și laptele. Sarcina principală în pregătirea meselor a fost pur și simplu să se potolească foamea, nu să se răsfețe culinar, motiv pentru care preparatele din meniul Kashubian sunt simple, dar și hrănitoare și energice. Majoritatea produselor au fost din gospodăria proprie. De asemenea, comorile forestiere adunate au fost folosite cu plăcere: ciuperci, zmeură, afine și mure. Se consumau și căpșuni kashubiene, deoarece această regiune este un bazin de cultivare a căpșunilor.
Accesul facil la apă a însemnat că peștele, atât de apă sărată, cât și de apă dulce, a devenit ingredientul principal pe masă.  
Dintre legume predomină cartofii în diverse variante, dar și morcovii, sfecla și napul. În afară de pește, păsările de curte, în principal gâsca, sunt foarte populare.

În era chimizării agriculturii și a creșterii animalelor la scară industrială, produsele ecologice și bucătăriile tradiționale regionale devin din ce în ce mai populare
În multe locuri din Kashubia se pot degusta preparate după rețete transmise. Bucătăria kashubiană este în general simplă, săracă în grăsimi și pur și simplu gustoasă.

Un pește care apare din ce în ce mai rar pe mesele din Pomerania este codul (pòmùchel). Acesta este rezultatul introducerii de către Uniunea Europeană a limitelor restrictive la capturile acestei specii. Kashubienii mai în vârstă nu apreciază acest pește, deoarece cu ani în urmă era disponibil pe scară largă pe piață și s-au săturat de el.

O specialitate din Kashubia este  zylc. Se prepară după sacrificarea porcului, din carne proaspăt curățată și se consumă rece că aperitiv sau gustare la bere sau vodcă.

Zylc este o mâncare simplă.

Se curăță carnea, se toarnă apă rece peste ea și se adăugă condimente: piper, sare, dafin, ienibahar. Se gătește până se înmoaie. La sfârșitul gătitului, se adăugă legumele și ceapa.

Se scoate carnea din bulion, se îndepărtează oasele, se macină grosier sau se toacă. Bulionul se strecoară, se adaugă carnea și o ceapă tocată, se condimentează cu oțet și măghiran după gust. Fundul unui vas se tapetează cu morcovii scoși din bulion. Se toarnă bulionul și se lasă deoparte să se gelatinizeze.  Se taie în porții mici și se servește cu hrean sau oțet. Cum spuneam, la bere sau votcă, dar se poate consuma și fără acompaniament lichid.

Totuși, nu aceasta a fost rețeta pregătită pentru astăzi. Mi-am satisfăcut curiozitatea cu Cotlet Kashubian, pentru care ne trebuie:

– 350 de grame de carne de porc
– un cub de supă
– 200 de mililitri de smântână
– un ou
– un ardei gras roșu
– o ceapă mare
– o lingură de pătrunjel
– o lingură de condimente pentru carne
– doi căței de usturoi
– sare și piper după gust.

Tăiați mușchiul de porc în felii, bateți ușor cu un ciocan de șnițele și asezonați cu condimente pentru carne.
Tăiați ardeiul, ceapa și usturoiul în bucăți mai mici și prăjiți în ulei de măsline încins timp de aproximativ 5 minute.
Turnați smântână peste legumele rumenite, adăugați un pahar cu apă și cubul de supă. Se fierbe cam 10 minute.
Se condimentează sosul cu piper și sare.

La final, prăjiți feliile de carne pe ambele părți într-o tigaie, turnați sosul peste ea și continuați gătitul timp de aproximativ 5 minute. Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

(koscioldlakazdego.plkaszubypolnocne.plprzepisy.pl)

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton