Ascultă Radio România Reșița Live

Conopidă întreagă prăjită cu hummus picant

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.

Conopidă întreagă prăjită cu hummus picant

Articol editat de Radio Resita, 3 ianuarie 2024, 07:33

Republica Cipru, este o țară insulară în Marea Mediterană situată la sud de Turcia, la vest de Siria și Liban, la nord-vest de Israel și Fâșia Gaza, la nord de Egipt și la est de Grecia.
Ciprul este o republică prezidențială al cărei președinte este în același timp șef de stat și de guvern. Deși a aderat la UE ca insulă divizată de facto, întregul Cipru este teritoriu al UE. Ciprioții turci care au documente de călătorie UE (sau sunt eligibili să le obțină) sunt cetățeni UE. Legislația UE este suspendată în zonele în care guvernul cipriot (Guvernul Republicii) nu exercită control efectiv. Cipru are două limbi oficiale, greaca și turca, însă numai greaca este limbă oficială a UE. Ciprul este stat membru al UE din 2004 și membru al zonei euro din 2008.

Conopidă întreagă prăjită cu hummus picant este rețeta din Insula Afroditei.
Această rețetă de conopidă este felul de mâncare gustos, plin de arome gourmet. În plus, are un conținut scăzut de calorii și este fără gluten.

Pentru prepararea conopidei folosim:
– o conopidă fără frunzele mai mari
– 40 de ml de ulei de măsline
– câte o lingură de coriandru, turmeric și chimen
– jumătate de linguriță de pudră de chili
– sare și piper.
Pentru hummus:
– 200 de gr de năut fiert și scurs
– 20 de ml de ulei de măsline
– o ceapă medie, tocată
– o linguriță de usturoi zdrobit
– 20 gr de tahini
– sucul de la o lămâie
– o lingură de chimen
– un sfert de linguriță de chili
– 100 de ml de apă
– sare și piper.
Pentru servire:
– semințele de la o jumătate de rodie
– frunze proaspete de coriandru.

Preîncălzim cuptorul la 180 de grade Celsius. Punem uleiul de măsline, condimentele, sarea și piperul într-un castron mare și amestecăm. Luăm conopida și o amestecăm temeinic cu sosul având grijă ca leguma să fie bine acoperită. Asezăm conopida pe o tavă tapetată cu hârtie de copt și coacem în cuptorul preîncălzit cam o oră și jumătate sau până când conopida este fragedă.

Aproape de sfârșitul timpului de gătit conopida, încălzim uleiul de măsline într-o tigaie. Adăugăm ceapa și usturoiul și prăjim ușor timp de 3-4 minute până se înmoaie, apoi adăugăm năutul și le gătim împreună timp de încă 2-3 minute. Golim conținutul tigăii într-un vas și pasăm cu un mixer vertical. Adăugăm tahini, sucul de lămâie, chimen, chili, sare, piper și apă. Continuăm mixatul până obținem un piure. Se poate pasa și cu un zdrobitor de cartofi fără folosirea instrumentelor electrice.

Conopida prăjită se așează pe o farfurie având ca bază hummus-ul. Presărăm semințe de rodie și frunze de coriandru.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(european-union.europa.eukathimerini.com.cy)

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 14 noiembrie 2024, 07:34

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Pentru astăzi am pregătit Tort cu ciocolată...

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 13 noiembrie 2024, 07:28

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă invit la o scurtă...

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 10 noiembrie 2024, 09:00

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:29

Salată mediteraneană cu macrou

Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară.Rețetele mediteraneene includ alimente...

Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 7 noiembrie 2024, 09:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 noiembrie 2024, 10:07

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte

Felul de debut al prânzului de duminică, dacă nu începeți cu aperitive, este o ciorbă țărănească. Folosim:– 300 de gr de carne de...

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 octombrie 2024, 09:00

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc

În fiecare zi de marți a săptămânii traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a...

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 octombrie 2024, 06:28

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike

O trăsătură caracteristică a bucătăriei tradiționale finlandeze este utilizarea pe scară largă a peștelui, a vânatului, a fructelor de...

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike