Ascultă Radio România Reșița Live

Cod prăjit cu cartofi și sos de icre

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare. Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac. Pentru a ne bucura de beneficiile cărnii de pește nutriționiștii recomandă două porții pe săptămână.

Cod prăjit cu cartofi și sos de icre

Articol editat de Valentina Adam, 11 august 2023, 10:20

Astăzi vizităm Suedia pentru a prepara Cod prăjit cu cartofi și sos de icre. O altă mâncare de pește și un alt mod de-a găti cartofii. Iubesc această mâncare după ce am descoperit-o.

Cartofii îi fierb 10, maxim 15 minute, apoi i-am zdrobit cu o lingură de lemn, i-am așezat pe o tavă de cuptor și i-am prăjit la cuptor cu ulei de măsline, puțin usturoi, sare și ce ierburi am vrut. Până acum eu nu am mai mâncat cartofi pregătiți așa.

Dar să vă spun ce ne trebuie pentru patru persoane:
– un kg de cod proaspăt. Poate fi halibut, mahi sau eglefin.
– o cană de făină tip 550 considerată făină universală
– două ouă
– o jumătate de linguriță de sare
– piper negru proaspăt râșnit
– o cană de pesmet
– trei linguri de ulei de rapiță sau orice alt ulei vegetal cu gust neutru
– trei linguri de unt.
Pentru cartofi zdrobiți crocanți ne trebuie:
– 10 cartofi de copt potriviți
– o linguriță și jumătate de sare
– trei linguri de ulei de masline de această dată
– trei căței de usturoi
– o lingură de cimbru, busuioc sau rozmarin, la alegere.
Ca să preparăm sos cremos de icre ne sunt necesare următoarele ingrediente:
– două linguri de icre proaspete
– o cană de smântână
– trei linguri de maioneză
– o lingură de suc de lămâie
– două linguri de mărar proaspăt tocat.

Mai punem deoparte, să avem la îndemână, o lămâie și o jumătate de legătură de mărar.

Spălăm cartofii după care îi fierbem într-o cratiță cu apă cu sare aproximativ 10-15 minute la foc mediu. Nu trebuie să fie moi. Preîncălzim cuptorul la 220- 230 de grade Celsius.. Punem hârtie de copt pe o tavă și așezăm pe ea cartofii Adăugăm ulei de măsline, sare, usturoi și ierburi. Se amestecă pentru ca toți cartofii sunt acoperiți cu ulei. Acum, folosim o lingură de lemn mai mare și zdrobim cu grijă cartofii. Nu trebuie zdrobiți complet. După această operație ar trebui să rămână o singură bucată.

Introducem tava în cuptor și coacem aproximativ 15 minute sau până încep să prindă o culoare aurie, frumoasă de-ți vine să-i mănânci din ochi.
Amestecați ingredientele pentru sosul cremos de icre într-un castron; smântână, maioneză, suc de lămâie, mărar proaspăt tocat și icrele. Puneți la frigider până când toate felurile de mâncare sunt gata.
Porționăm peștii și îi amestecăm  cu făina, sarea și piperul negru. Batem ouăle într-un castron. Pregătim pe o farfurie separată pesmetul.
Introducem bucățile de pește în făină, apoi în ou și la final în pesmet.

Încingem o tigaie în care am pus unt cu unt și ulei. După care dăm focul la mediu. Prăjim peștele aproximativ 3 minute pe fiecare parte până când capătă o culoare aurie frumoasă. Aveți grijă ca tigaia să nu se încingă prea mult. Serviți peștele cu cartofii zdrobiți crocanți, sos cremos de icre cu lămâie și mărar proaspăt tocat.

Smaklig måltid- se spune în suedeză ceea ce înseamnă, v-ați dat seama cu siguranță, poftă bună și mai adaug eu, să gătiți cu cel mai bun ingredient, dragostea!

Daniel Babun

(scandinaviansimpleeating.com)

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco