Ascultă Radio România Reșița Live

Cod prăjit cu cartofi și sos de icre

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc pești de apă dulce, sărată sau fructe de mare. Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac. Pentru a ne bucura de beneficiile cărnii de pește nutriționiștii recomandă două porții pe săptămână.

Cod prăjit cu cartofi și sos de icre

Articol editat de Valentina Adam, 11 august 2023, 10:20

Astăzi vizităm Suedia pentru a prepara Cod prăjit cu cartofi și sos de icre. O altă mâncare de pește și un alt mod de-a găti cartofii. Iubesc această mâncare după ce am descoperit-o.

Cartofii îi fierb 10, maxim 15 minute, apoi i-am zdrobit cu o lingură de lemn, i-am așezat pe o tavă de cuptor și i-am prăjit la cuptor cu ulei de măsline, puțin usturoi, sare și ce ierburi am vrut. Până acum eu nu am mai mâncat cartofi pregătiți așa.

Dar să vă spun ce ne trebuie pentru patru persoane:
– un kg de cod proaspăt. Poate fi halibut, mahi sau eglefin.
– o cană de făină tip 550 considerată făină universală
– două ouă
– o jumătate de linguriță de sare
– piper negru proaspăt râșnit
– o cană de pesmet
– trei linguri de ulei de rapiță sau orice alt ulei vegetal cu gust neutru
– trei linguri de unt.
Pentru cartofi zdrobiți crocanți ne trebuie:
– 10 cartofi de copt potriviți
– o linguriță și jumătate de sare
– trei linguri de ulei de masline de această dată
– trei căței de usturoi
– o lingură de cimbru, busuioc sau rozmarin, la alegere.
Ca să preparăm sos cremos de icre ne sunt necesare următoarele ingrediente:
– două linguri de icre proaspete
– o cană de smântână
– trei linguri de maioneză
– o lingură de suc de lămâie
– două linguri de mărar proaspăt tocat.

Mai punem deoparte, să avem la îndemână, o lămâie și o jumătate de legătură de mărar.

Spălăm cartofii după care îi fierbem într-o cratiță cu apă cu sare aproximativ 10-15 minute la foc mediu. Nu trebuie să fie moi. Preîncălzim cuptorul la 220- 230 de grade Celsius.. Punem hârtie de copt pe o tavă și așezăm pe ea cartofii Adăugăm ulei de măsline, sare, usturoi și ierburi. Se amestecă pentru ca toți cartofii sunt acoperiți cu ulei. Acum, folosim o lingură de lemn mai mare și zdrobim cu grijă cartofii. Nu trebuie zdrobiți complet. După această operație ar trebui să rămână o singură bucată.

Introducem tava în cuptor și coacem aproximativ 15 minute sau până încep să prindă o culoare aurie, frumoasă de-ți vine să-i mănânci din ochi.
Amestecați ingredientele pentru sosul cremos de icre într-un castron; smântână, maioneză, suc de lămâie, mărar proaspăt tocat și icrele. Puneți la frigider până când toate felurile de mâncare sunt gata.
Porționăm peștii și îi amestecăm  cu făina, sarea și piperul negru. Batem ouăle într-un castron. Pregătim pe o farfurie separată pesmetul.
Introducem bucățile de pește în făină, apoi în ou și la final în pesmet.

Încingem o tigaie în care am pus unt cu unt și ulei. După care dăm focul la mediu. Prăjim peștele aproximativ 3 minute pe fiecare parte până când capătă o culoare aurie frumoasă. Aveți grijă ca tigaia să nu se încingă prea mult. Serviți peștele cu cartofii zdrobiți crocanți, sos cremos de icre cu lămâie și mărar proaspăt tocat.

Smaklig måltid- se spune în suedeză ceea ce înseamnă, v-ați dat seama cu siguranță, poftă bună și mai adaug eu, să gătiți cu cel mai bun ingredient, dragostea!

Daniel Babun

(scandinaviansimpleeating.com)

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine