Ascultă Radio România Reșița Live

Clătite brașovene

În această sâmbătă nu vă prezint nicio rețetă dintr-o țară cu deschidere la Marea Mediteraneeană deoarece este un weekend românesc la Radio Reșița. Acesta este un bun prilej să vă invit să preparați Clătite brașovence.
Acest preparat delicios este mai laborios și presupune și puțină răbdare până la rezultatul final care este de senzație.
Pentru a face clătitele sunt necesare următoarele ingrediente:
– două căni rase de făină
– 3 ouă
– 300 de gr de iaurt grecesc cu minim 10% grăsime
– un praf de sare
– 30 de gr de unt topit
– 550 de ml de apă minerală
– ulei vegetal pentru prăjit.
Preparam clătitele așa cum bine se știe. Se amestecă ingredientele și se prăjesc pe rând. Când sunt finalizate ne apucăm de sosul de carne.
Pentru acesta folosim:
– un piept mare de pui
– două linguri de ulei vegetal
– o ceapă
– un ardei gras roșu
– un morcov
– două linguri de pastă de ardei
– o cană de Passata de roșii care poate fi înlocuită cu sos de roșii
– busuioc
– oregano
– rozmarin
– piper alb și sare după gust
– 100 de ml de vin alb dulce
– o lingură de zahăr pentru un sos dulce acrișor
– o cană de apă.
Pieptul de pui se toacă. La fel se procedează cu ceapa, morcovul și ardeiul. Carnea și legumele se amestecă.
Într-o tigaie se toarnă uleiul și când se încinge se pune compoziția cu carne care se înăbușă. Se toarnă la jumătatea timpului și apa. Amestecul rămâne pe foc până când carnea devine fragedă și legumele s-au gătit. Acum se adaugă pasta de ardei, vinul, Passata, condimentele și reglăm gustul cu sare și piper alb. Mai lăsăm să dea câteva clocote și după care o rezervăm și ne apucăm de sosul Bechamel cu cașcaval.

Clătite brașovene

Articol editat de Radio Resita, 13 iulie 2024, 10:33 / actualizat: 14 iulie 2024, 10:35

Acest sos îl preparăm din:
– 3 linguri de făină
– 150 de gr de brânză Emmentaler sau Tilsit
– jumătate de litru de lapte
– 50 gr unt
– sare
– parmezan pentru presărat deasupra.
Pentru acest sos Bechamel punem untul într-o tigaie și îl topim la foc mic. Adăugăm făina cernută în prealabil și amestecăm cu un tel să nu se cocoloșească. Turnăm laptele în fir subțire amestecând constant. Când se îngroașă punem brânză Emmentaler sau Tilsit. Amestecăm și mai lăsăm pe foc maxim 15 min. Avem grijă să nu se lipească de fund.

Trecem la următoarea etapă. Punem sosul cu carne pe fiecare clătită, o împăturim și îi închidem capetele. Într-o tavă punem clătitele și turnăm sosul Bechamel. Introducem tava la cuptor să se coacă brașovencele. La jumătatea intervalului de timp scoatem tava și presărăm deasupra parmezan. Când s-au rumenit scoatem tava și lăsăm să se răcească, să se împrietenească aromele și se poate servi. Cine dorește înobilează clătitele cu smântână.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Foto pinterest.com

Etichete:
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată