Ascultă Radio România Reșița Live

Cighir tradițional moldovenesc

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.

Cighir tradițional moldovenesc

Articol editat de Valentina Adam, 29 octombrie 2023, 08:48

Sper ca rețeta de astăzi de Cighir tradițional moldovenesc să vă facă plăcere.
Sunt un fel de chiftele din carne și organe, cu multă ceapă, usturoi, piper și ardei iute, învelite în prapur și bine rumenite în untură.
Sunt mai multe metode de preparare a cighirilor moldovenești. În general se face cu toate cărnurile, ceapă și organele prăjite înăbușit în untură. E foarte gustoasă această varianta.

Ingrediente folosite
-500 de gr de carne tocată de porc
– câte 200 de gr de ficat, inimă, splină
– o limbă
– 2 rinichi
– 200 de gr de plămân (opțional)
– o linguriță de sare
– câte o jumătate de linguriță de piper  și cimbru
– 5 căței de usturoi
– o frunză de dafin
– un ou
– ardei iute
– 3 cepe mari înăbușite cu 1 lingură de untură și puțină apă

Pentru fiert organele:
– o linguriță cu vârf de sare
– o linguriță de boabe de piper
– o frunză de dafin
– o linguriță de boabe de enibahar

Pentru învelit, un prapur și pentru copt untură.

Se taie ceapa cubulețe și se pune pe foc, întru-n ceaun de tuci încăpător, împreună cu două linguri de untură. Se lasă pe foc până se înmoaie. Se adaugă carnea și organele tăiate cubulețe și se lasă acoperit la foc moale, totul, până se înmoaie puțin. Se aruncă deasupra și o frunză de dafin și puțin ardei iute. Durează cam 30 de minute. Se amestecă des, să nu se lipească și să se pătrundă totul uniform. După ce s-au înmuiat se lasă la răcit.
Se dau toate cărnurile prin mașina de tocat, se presară sare, piper, cimbru, un ou, usturoi pisat și se frământă bine. Se fac chiftele rotunde și mari cât pumnul, care se învelesc în prapur și se rumenesc în untură. Se pot servi cu mămăligă atât calde cât și reci. Se pot păstra în borcane după ce s-a turnat untură topită. Se pot face și din organe de vițel, oaie sau capră.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

(Rețeta a fost inspirată din cartea Poftă Bună Rețete cu Gina Bradea)

Etichete:
Pui piccata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 7 septembrie 2024, 09:56

Pui piccata

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pui piccata
Friptură cu sos cremă de ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 2 septembrie 2024, 08:32

Friptură cu sos cremă de ceapă

 În fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia țărilor de pe Bătrânul Continent. Irlanda a devenit remarcată ca o...

Friptură cu sos cremă de ceapă
Prânzul de duminică: supă cremă de ciuperci, fish fingers cu mazăre și sos tartar și budincă din piure de mango și de chia
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 1 septembrie 2024, 10:33

Prânzul de duminică: supă cremă de ciuperci, fish fingers cu mazăre și sos tartar și budincă din piure de mango și de chia

A sta la masă cu familia Duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de ciuperci, fish fingers cu mazăre și sos tartar și budincă din piure de mango și de chia
Pulpe de pui la cuptor cu năut, măsline și verdeață
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 31 august 2024, 10:24

Pulpe de pui la cuptor cu năut, măsline și verdeață

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană a...

Pulpe de pui la cuptor cu năut, măsline și verdeață
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 28 august 2024, 09:00

Rețetă din Orientul Mijlociu-Mujadara

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Rețetă din Orientul Mijlociu-Mujadara
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 26 august 2024, 09:30

 Rețetă europeană – Croissani

În fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia țărilor de pe bătrânul continent. Muntenegru este o destinație uluitoare...

 Rețetă europeană – Croissani
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 25 august 2024, 10:00

Cotlete de porc Al Pastor

A sta la masă cu familia Duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Cotlete de porc Al Pastor
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 24 august 2024, 10:44

Enchilada de vită la cuptor

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat. Astăzi nu vom avea un...

Enchilada de vită la cuptor