Cighir tradițional moldovenesc
Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.
Articol editat de Valentina Adam, 29 octombrie 2023, 08:48
Sper ca rețeta de astăzi de Cighir tradițional moldovenesc să vă facă plăcere.
Sunt un fel de chiftele din carne și organe, cu multă ceapă, usturoi, piper și ardei iute, învelite în prapur și bine rumenite în untură.
Sunt mai multe metode de preparare a cighirilor moldovenești. În general se face cu toate cărnurile, ceapă și organele prăjite înăbușit în untură. E foarte gustoasă această varianta.
Ingrediente folosite
-500 de gr de carne tocată de porc
– câte 200 de gr de ficat, inimă, splină
– o limbă
– 2 rinichi
– 200 de gr de plămân (opțional)
– o linguriță de sare
– câte o jumătate de linguriță de piper și cimbru
– 5 căței de usturoi
– o frunză de dafin
– un ou
– ardei iute
– 3 cepe mari înăbușite cu 1 lingură de untură și puțină apă
Pentru fiert organele:
– o linguriță cu vârf de sare
– o linguriță de boabe de piper
– o frunză de dafin
– o linguriță de boabe de enibahar
Pentru învelit, un prapur și pentru copt untură.
Se taie ceapa cubulețe și se pune pe foc, întru-n ceaun de tuci încăpător, împreună cu două linguri de untură. Se lasă pe foc până se înmoaie. Se adaugă carnea și organele tăiate cubulețe și se lasă acoperit la foc moale, totul, până se înmoaie puțin. Se aruncă deasupra și o frunză de dafin și puțin ardei iute. Durează cam 30 de minute. Se amestecă des, să nu se lipească și să se pătrundă totul uniform. După ce s-au înmuiat se lasă la răcit.
Se dau toate cărnurile prin mașina de tocat, se presară sare, piper, cimbru, un ou, usturoi pisat și se frământă bine. Se fac chiftele rotunde și mari cât pumnul, care se învelesc în prapur și se rumenesc în untură. Se pot servi cu mămăligă atât calde cât și reci. Se pot păstra în borcane după ce s-a turnat untură topită. Se pot face și din organe de vițel, oaie sau capră.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine.
Daniel Babun
(Rețeta a fost inspirată din cartea Poftă Bună Rețete cu Gina Bradea)