Ascultă Radio România Reșița Live

Cighir tradițional moldovenesc

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.

Cighir tradițional moldovenesc

Articol editat de Valentina Adam, 29 octombrie 2023, 08:48

Sper ca rețeta de astăzi de Cighir tradițional moldovenesc să vă facă plăcere.
Sunt un fel de chiftele din carne și organe, cu multă ceapă, usturoi, piper și ardei iute, învelite în prapur și bine rumenite în untură.
Sunt mai multe metode de preparare a cighirilor moldovenești. În general se face cu toate cărnurile, ceapă și organele prăjite înăbușit în untură. E foarte gustoasă această varianta.

Ingrediente folosite
-500 de gr de carne tocată de porc
– câte 200 de gr de ficat, inimă, splină
– o limbă
– 2 rinichi
– 200 de gr de plămân (opțional)
– o linguriță de sare
– câte o jumătate de linguriță de piper  și cimbru
– 5 căței de usturoi
– o frunză de dafin
– un ou
– ardei iute
– 3 cepe mari înăbușite cu 1 lingură de untură și puțină apă

Pentru fiert organele:
– o linguriță cu vârf de sare
– o linguriță de boabe de piper
– o frunză de dafin
– o linguriță de boabe de enibahar

Pentru învelit, un prapur și pentru copt untură.

Se taie ceapa cubulețe și se pune pe foc, întru-n ceaun de tuci încăpător, împreună cu două linguri de untură. Se lasă pe foc până se înmoaie. Se adaugă carnea și organele tăiate cubulețe și se lasă acoperit la foc moale, totul, până se înmoaie puțin. Se aruncă deasupra și o frunză de dafin și puțin ardei iute. Durează cam 30 de minute. Se amestecă des, să nu se lipească și să se pătrundă totul uniform. După ce s-au înmuiat se lasă la răcit.
Se dau toate cărnurile prin mașina de tocat, se presară sare, piper, cimbru, un ou, usturoi pisat și se frământă bine. Se fac chiftele rotunde și mari cât pumnul, care se învelesc în prapur și se rumenesc în untură. Se pot servi cu mămăligă atât calde cât și reci. Se pot păstra în borcane după ce s-a turnat untură topită. Se pot face și din organe de vițel, oaie sau capră.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

(Rețeta a fost inspirată din cartea Poftă Bună Rețete cu Gina Bradea)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine