Ascultă Radio România Reșița Live

Cighir tradițional moldovenesc

Rubrica de duminică este consacrată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.

Cighir tradițional moldovenesc

Articol editat de Valentina Adam, 29 octombrie 2023, 08:48

Sper ca rețeta de astăzi de Cighir tradițional moldovenesc să vă facă plăcere.
Sunt un fel de chiftele din carne și organe, cu multă ceapă, usturoi, piper și ardei iute, învelite în prapur și bine rumenite în untură.
Sunt mai multe metode de preparare a cighirilor moldovenești. În general se face cu toate cărnurile, ceapă și organele prăjite înăbușit în untură. E foarte gustoasă această varianta.

Ingrediente folosite
-500 de gr de carne tocată de porc
– câte 200 de gr de ficat, inimă, splină
– o limbă
– 2 rinichi
– 200 de gr de plămân (opțional)
– o linguriță de sare
– câte o jumătate de linguriță de piper  și cimbru
– 5 căței de usturoi
– o frunză de dafin
– un ou
– ardei iute
– 3 cepe mari înăbușite cu 1 lingură de untură și puțină apă

Pentru fiert organele:
– o linguriță cu vârf de sare
– o linguriță de boabe de piper
– o frunză de dafin
– o linguriță de boabe de enibahar

Pentru învelit, un prapur și pentru copt untură.

Se taie ceapa cubulețe și se pune pe foc, întru-n ceaun de tuci încăpător, împreună cu două linguri de untură. Se lasă pe foc până se înmoaie. Se adaugă carnea și organele tăiate cubulețe și se lasă acoperit la foc moale, totul, până se înmoaie puțin. Se aruncă deasupra și o frunză de dafin și puțin ardei iute. Durează cam 30 de minute. Se amestecă des, să nu se lipească și să se pătrundă totul uniform. După ce s-au înmuiat se lasă la răcit.
Se dau toate cărnurile prin mașina de tocat, se presară sare, piper, cimbru, un ou, usturoi pisat și se frământă bine. Se fac chiftele rotunde și mari cât pumnul, care se învelesc în prapur și se rumenesc în untură. Se pot servi cu mămăligă atât calde cât și reci. Se pot păstra în borcane după ce s-a turnat untură topită. Se pot face și din organe de vițel, oaie sau capră.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

(Rețeta a fost inspirată din cartea Poftă Bună Rețete cu Gina Bradea)

Etichete:
Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe