Ascultă Radio România Reșița Live

Ciambotta

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.
Gătitul este o artă cu combinații infinite, atât de mult încât chiar și două sau mai multe rețete similare ascund diferențe subtile. Este cazul unui tip de garnitură care reunește cele mai gustoase și colorate arome ale Mediteranei și are multe versiuni.

Ciambotta

Articol editat de Radio Resita, 2 martie 2024, 06:00

Rețeta de astăzi în Franța se numește ratatouille, iar în regiunile sudice ale Italiei i se spune Ciambotta. Este o garnitură gustoasă și bogată înăbușită încet, care se prepară în Campania, Calabria și Basilicata, cu diferențe de la regiune la regiune, dar și de la familie la familie. La fel ca și Caponata siciliană, un alt preparat asemănător, poate fi servită atât ca o garnitură, cât și ca aperitiv, însoțită de felii de pâine prăjită de casă.

Eu am folosit pentru prepararea Ciambottei:

– 600 de gr de ardei gras verde, galben, roșu
– 500 de gr de Zucchini
– 350 de gr. de cartofi
– 250 de gr de vinete
– tot atâta roșii cherry
– 3 ceape mari albe
– o conservă de pulpă de roșii
– busuioc după gust
– ulei de masline extravirgin dupa preferințe
– sare și piper negru proaspăt râșnit
– 350 de ml de apă.

Pentru a pregăti ciambotta, mai întâi spălați și tăiați toate legumele, împărțiți ardeii în jumătate. Îndepărtați semințele și nervurile interne și tăiați ardeii în bucăți grosiere.
Curățați cartofii, împărțiți-i în jumătate pe lungime și tăiați-i în bucăți.
De asemenea, tăiați vinetele în bucăți. Faceți același lucru cu Zucchini, mai întâi secționații pe lungime. Roșiile cherry le împărțiți în jumătate. Ceapa trebuie tăiată în felii destul de subtiri.

Într-o cratiță mare turnați un strop de ulei. După ce s-a apropiat de punctul de fumegare adăugați ceapa și se călește aproximativ 5 minute. Apoi se adaugă în ordine vinetele, cartofii, ardeii, Zucchini și roșiile cherry. Potriviți de sare și piper și amestecați bine, apoi adăugați busuiocul spălat și uscat în prealabil.
În acest moment, turnați apa și pulpa de roșii. Acoperiți cu capac și gătiți la foc mediu timp de 30 de minute. Evitați amestecarea, dar agitați ocazional cratița.

După acest timp, scoateți capacul și continuați să gătiți încă 30 de minute la foc mediu spre mic agitând tigaia din când în când. După ce s-a terminat de gătit serviți ciambotta fierbinte sau caldă.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(ricette-giallozafferano.it)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine