Ciambotta
Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.
Gătitul este o artă cu combinații infinite, atât de mult încât chiar și două sau mai multe rețete similare ascund diferențe subtile. Este cazul unui tip de garnitură care reunește cele mai gustoase și colorate arome ale Mediteranei și are multe versiuni.
Articol editat de Radio Resita, 2 martie 2024, 06:00
Rețeta de astăzi în Franța se numește ratatouille, iar în regiunile sudice ale Italiei i se spune Ciambotta. Este o garnitură gustoasă și bogată înăbușită încet, care se prepară în Campania, Calabria și Basilicata, cu diferențe de la regiune la regiune, dar și de la familie la familie. La fel ca și Caponata siciliană, un alt preparat asemănător, poate fi servită atât ca o garnitură, cât și ca aperitiv, însoțită de felii de pâine prăjită de casă.
Eu am folosit pentru prepararea Ciambottei:
– 600 de gr de ardei gras verde, galben, roșu
– 500 de gr de Zucchini
– 350 de gr. de cartofi
– 250 de gr de vinete
– tot atâta roșii cherry
– 3 ceape mari albe
– o conservă de pulpă de roșii
– busuioc după gust
– ulei de masline extravirgin dupa preferințe
– sare și piper negru proaspăt râșnit
– 350 de ml de apă.
Pentru a pregăti ciambotta, mai întâi spălați și tăiați toate legumele, împărțiți ardeii în jumătate. Îndepărtați semințele și nervurile interne și tăiați ardeii în bucăți grosiere.
Curățați cartofii, împărțiți-i în jumătate pe lungime și tăiați-i în bucăți.
De asemenea, tăiați vinetele în bucăți. Faceți același lucru cu Zucchini, mai întâi secționații pe lungime. Roșiile cherry le împărțiți în jumătate. Ceapa trebuie tăiată în felii destul de subtiri.
Într-o cratiță mare turnați un strop de ulei. După ce s-a apropiat de punctul de fumegare adăugați ceapa și se călește aproximativ 5 minute. Apoi se adaugă în ordine vinetele, cartofii, ardeii, Zucchini și roșiile cherry. Potriviți de sare și piper și amestecați bine, apoi adăugați busuiocul spălat și uscat în prealabil.
În acest moment, turnați apa și pulpa de roșii. Acoperiți cu capac și gătiți la foc mediu timp de 30 de minute. Evitați amestecarea, dar agitați ocazional cratița.
După acest timp, scoateți capacul și continuați să gătiți încă 30 de minute la foc mediu spre mic agitând tigaia din când în când. După ce s-a terminat de gătit serviți ciambotta fierbinte sau caldă.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!
Daniel Babun