Ascultă Radio România Reșița Live

Caserole cu carne de lucru de vițel și chiftele de cartofi

 Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Mergem în Turcia pentru a face o mâncare economică de Caserole cu carne de lucru de vițel și chiftele de cartofi.
Din păcate, carnea roșie nu este folosită de mulți din cauza prețului mare. Din când în când se poate cumpăra carne de lucru să pregătim mâncăruri delicioase. Haideți să facem o masă abundentă.

Caserole cu carne de lucru de vițel și chiftele de cartofi

Articol editat de Radio Resita, 28 februarie 2024, 17:09 / actualizat: 29 februarie 2024, 17:17

Vom lua:
– două linguri de ulei de măsline
– jumătate de kg de carne de lucru de vițel
– 10 cepe potrivite. Ideale ar fi 15 eșalote, dar sunt mai greu de găsit în acest an.
– 4 căței de usturoi
– 4 ardei verzi
– 3 roșii medii
– o linguriță și jumătate de boia
– un pahar de apă fierbinte
– făină
– o linguriță de cimbru uscat
– piper negru și sare
– ardei roșu măcinat
– chimion
– o lingură de unt
– două roșii chery

Într-o oală înfierbântăm uleiul de măsline și prăjim carnea până își schimbă culoarea. Carnea bine rumenită o rezervăm. Adăugam cepele tocate și le călim. Când ceapa începe să se înmoaie puțin, punem ardeii tăiați grosier. Continuăm să prăjim timp de trei minute, după care punem boiaua, usturoiul tocat mărunt-mărunt și roșiile decojite și tăiate cuburi.
După ce adăugăm condimentele și apa, continuăm să mai prăjim 10 minute.

Punem în mod egal carnea sotată și combinația de ceapă, roșii și condimente  în caserole. Deasupra așezăm o felie de roșie chery și ardei.
Acoperim caserolele cu hârtie termică și le coacem în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius pentru aproximativ 20 de minute sau până când carnea este fragedă.

Mâncarea se servește fierbinte cu chiftele de cartofi, care se prepară din:
– 8 cartofi
– patru ouă
– două linguri de făină
– o cană de brânză cheddar rasă
– sare
– piper negru
– o jumătate de pahar de semințe de susan
– o lingură de făină de grâu
– o lingură de făină de porumb
– o cană de ulei de floarea soarelui.
Mai întâi, decojiți și fierbeți cartofii. Scurgeți apa din cartofii fierți și lăsăți-i să se răcească.
Răzuiți cartofii într-un castron adânc. Adăugați ouăle, făina, sare și piper și amestecați.

Urmează brânza și se continuă amestecarea. Ungeți-vă mâinile cu ulei, uați bucăți de mărimea unei nuci din amestecul de cartofi și rulați-le în formă cilindrică.
Pentru topping, puneți semințele de susan, făina de porumb și făina albă în farfurii separate. Bateți două ouă într-un castron.
Înveliți chiftelele de cartofi pe care le-ați pregătit mai întâi în făină, apoi în ou bătut, făină de porumb și semințe de susan.

La final, prăjiți chiftelele de cartofi în ulei de floarea soarelui  până devin aurii. Așezați-le pe prosoape de hârtie de bucătărie și scurgeți excesul de ulei. Serviți chiftelele de cartofi alături de carnea din caserole.

Daniel Babun

Poftă bună și să aveți parte numai de bine! (yemek.com; lezzet-com)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine