Ascultă Radio România Reșița Live

Caserolă cu șuncă și ouă

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor care au plaje la Marea Mediterană. Dieta mediteraneeană este o dietă sănătoasă, echilibrată, care  ajută să ne menținem în formă. Această dieta este diversificată, având ca particularitate conținutul bogat de plante precum şi de grăsimi de calitate. Este înainte de toate un mod de viață cu principiul consumului de produse proaspete, de sezon, excluzând produsele procesate și industriale. Uleiul de măsline este indispensabil din bucătăria mediteraneeană.
Caracterul unei regiuni dă identitatea ei bucătăriei de acolo.
Astăzi vă propun o incursiune pe insula italiană Lampedusa. Ea este o insulă mică (împreună cu Linosa sunt singurele locuite din arhipelagul Pelagie. Insula are 20 de km de pământ arid, cu vedere la o mare strălucitoare. Tunisia este mai apropiată de Lampedusa decât Sicilia. Nu întâmplător pe ea se află Poarta Europei: un portal de cinci metri înălțime și trei metri lățime, simbolul unui destin, o poartă către o lume nouă și o amintire dedicată migranților morți în mare.

Caserolă cu șuncă și ouă

Articol editat de Valentina Adam, 15 octombrie 2023, 10:40

Caserolă cu șuncă și ouă este preparatul mediteraneean de astăzi.
Ca ingrediente folosim:

– 250 de gr de șuncă fiartă tăiată cuburi
– 100 de gr de unt tăiat tot cuburi
– 6 ouă
– doi ardei gras verde tocat
– o lingură de muştar măcinat
– 400 de ml de lapte
– 200 de gr de brânză
– 10 felii de pâine albă tăiată cuburi.

Într-o tigaie mare, căliți ardeiul verde în unt până se înmoaie. Scoateți ardeiul verde, dar se păstrează untul topit. Se pune pâinea și șunca și se rumenesc.
Se adauga ardeiul rezervat. Acum se ia o tavă sau o caserolă și se așează compoziția în ea.  Se pune și brânza și se gătesc încontinuare la foc mic până brânza se topește.

Bateți ouăle împreună cu laptele și semințele de muștar măcinate și se toarnă peste brânză. Acoperiți și lăsați să se răcească după care puneți recipientul la frigider peste noapte. A doua zi coaceți descoperit, la 180 de grade Celsius timp de 45 până la 55 de minute sau până când un cuțit introdus în centru iese curat.

Serviți preparatul cald, dar merge de minune și rece.

Gătitul se face cu dragoste și pasiune. Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Etichete:
Rețetă europeană: Bragioli maltez
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 18 noiembrie 2024, 07:16

Rețetă europeană: Bragioli maltez

Bine v-am găsit pe frecvențele Radio Reșița. Așa cum bine știți în fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia...

Rețetă europeană: Bragioli maltez
Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă și prăjitură din mălai cu lapte
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 17 noiembrie 2024, 09:44

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă și prăjitură din mălai cu lapte

Felul de debut al prânzului de Duminică, dacă nu începeți cu aperitive, este o ciorbă țărănească. Folosim:– 300 de gr de carne de...

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă și prăjitură din mălai cu lapte
Pui cu boia, ardei și iaurt
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 16 noiembrie 2024, 09:33

Pui cu boia, ardei și iaurt

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Pui cu boia, ardei și iaurt
Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 14 noiembrie 2024, 07:34

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Pentru astăzi am pregătit Tort cu ciocolată...

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 13 noiembrie 2024, 07:28

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă invit la o scurtă...

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 10 noiembrie 2024, 09:00

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:29

Salată mediteraneană cu macrou

Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară.Rețetele mediteraneene includ alimente...

Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 7 noiembrie 2024, 09:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort cu mousse de dovleac