Ascultă Radio România Reșița Live

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike

O trăsătură caracteristică a bucătăriei tradiționale finlandeze este utilizarea pe scară largă a peștelui, a vânatului, a fructelor de pădure și a ciupercilor. Din fructele de pădure sălbatice, în special merișoarele, se murează, se fac gemuri și jeleuri și sunt folosite  ca sos sau garnitură pentru a pregăti carnea domestică sau de vânat. Unul dintre felurile tradiționale finlandeze, cârnații din cereale (făcuți din orez și orz perlat), sunt serviți cu merișoare.

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike

Articol editat de Radio Resita, 28 octombrie 2024, 06:28 / actualizat: 29 octombrie 2024, 6:31

Finlandezilor nu le plac rețetele complexe, preferând mâncăruri simple și ușor de preparat. Luați, de exemplu, celebra supă finlandeză de pește Kalakeitto. Este făcută cu somon proaspăt prins, cartofi, smântână…și atât! Fără ingrediente complicate sau manipulări fanteziste.
A doua caracteristică este utilizarea produselor locale naturale. Pâine neagră sau brună, smântână, somon, hering, coregon, toate acestea formează baza tradiției culinare finlandeze.
Din orz se face celebra bere finlandeză.
În bucătăria tradițională finlandeză a fost folosit pe scară largă orzul.

Bucătăria finlandeză are trăsături comune atât cu bucătăria țărilor scandinave (în principal Suedia), cu care împarte o serie de feluri de mâncare cât și cu tradiția culinară rusă.
Unele caracteristici ale bucătăriei finlandeze sunt relativ rar observate în bucătăriile altor națiuni:
Combinația de diferite tipuri de carne în feluri de mâncare, de exemplu, carne de vită, porc și miel în tocana kareliană (karjalanpaisti ), combinația de carne și pește (kalakukko),
lapte și pește în același timp (kalakeitto).

Mai există o abundență de caserole (din varză, napi, cartofi, morcovi, paste sau ficat), a căror pregătire este de obicei legată de calendarul sărbătorilor. Astfel, unul dintre preparatele tradiționale de Crăciun este caserola de ficat maksalaatikko.
Finlandezii au o mare afecțiune pentru cartofi din care cel mai des prepară piureul obișnuit. Pentru a decora masa, ei pregătesc tocană de ciuperci sălbatice. Interesant este că pâinea în Finlanda cea mai gustoasă și cea mai consumată este pâinea neagră. Există multe varietăți de pâine neagră în țară care se fac din făină de secară.
Din cauza condițiilor climatice dure, finlandezii au folosit în mod activ sărarea. De exemplu, peștele sărat este un atribut integral al oricărei mese, fie ea festivă sau de zi cu zi. Carnea sărată este populară atunci când vine vorba de carnea de vânat sălbatic, precum renul sau elanul.

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike vă propun.
Aceasta este o rețetă finlandeză ca Stroganoff de vită sau tocană de vită.Dacă aveți o oală sub presiune, puteți reduce timpul de gătire.În cantitatea de făină adăugată se pune apă de 3 ori.  Dacă vă place o aromă ușoară de cremă, adăugați puțină smântână la sfârșit.

Rețeta  utilizează următoarele ingrediente:
– 800 până la 1 kg de carne de vită măcinată sau tocată
– două ceape
– 6 linguri de făină albă
– 100 de gr de unt
– sare și piper
– două runze de dafin
– apă și smântână.

Tocați mărunt ceapa.
Topiți untul într-o tigaie și căliți ceapa și carnea de vită, presărând sare și piper.
Adăugați apă și foile de dafin și aduceți la fierbere.

Când ajunge la fierbere, îndepărtați spuma și reduceți focul la mediu spre mic. Se fierbe timp de două până la trei ore, verificând din când în când, până când carnea devine fragedă.
Dacă doriți să adăugați o aromă mai bogată faceți un rântaș de făină. Adaugați făina rumenită în tigaie puțin câte puțin, amestecând între adaosuri. Când tocana s-a îngrosat, nu mai puneți faină rumenită. Fierbeți încă 15 minute și urmăriți să nu se prindă de fundul vasului.
Adăugați smântână proaspătă după gust. În Finlanda, aceasta se mănâncă cu piure sau cartofi fierți.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(rețeta de la Fincafe)

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă
Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 4 ianuarie 2025, 07:00

Sandvișuri calde cu ton

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Sandvișuri calde cu ton
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 3 ianuarie 2025, 06:00

Pilaf cu fructe de mare

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pilaf cu fructe de mare
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 2 ianuarie 2025, 09:00

Tort cu lapte condensat

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort cu lapte condensat
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 1 ianuarie 2025, 09:00

Preparate tradiționale în prima zi a anului

Astăzi nu ajungem în Orientul Mijlociu pentru că vom colinda prin unele bucătării ale lumii să aflăm cu ce se delectează oamenii din alte...

Preparate tradiționale în prima zi a anului
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 31 decembrie 2024, 09:00

Krautsuppe

Marțea mergeam de regulă prin bucătăriile continentului american. Astăzi, fiind ultima zi din 2024 iar la noapte petrecem de Revelion vă spun...

Krautsuppe