Ascultă Radio România Reșița Live

Carne de porc suculenta cu orez copt

Pentru fiecare zi de luni preparăm, savurăm și ne delectăm cu câte o porție de mâncare creată de europeni. Căutăm rețetele făcute de cei care au fost în vechime pe Bătrânul Continent, rețete care au stat la baza gastronomie europene moderne, dar nu uităm nici gusturile contemporane.
Fiecare bucătărie europeană are aromele și savorile sale specifice, dar ne aducem aminte că majoritatea s-au influențat unele pe altele.
Bucătăria europeană se află la loc de cinste în gastronomia mondială, deoarece și-a pus amprenta pe cele mai multe preparate de pe Mapamond.

Carne de porc suculenta cu orez copt

Articol editat de Radio Resita, 18 decembrie 2023, 09:02

Astăzi punem punct incursiunii gastronomice în Bulgaria.Nu există bulgar care să nu iubească musaca, salatele, chiftelele, banitsa în toate soiurile, caserolele, guzlemi sau tutmanik cald, abia scos din cuptor. Mai interesant este că nu există străin care să fi gustat din manji, adică mâncărurile lor și să nu se fi îndrăgostit de ele.
Bucătăria națională bulgară este bogată, caldă, generoasă și pregătită cu multă dragoste. Spre exemplu, condimentul tipic pentru fasole și linte este hreanul, pentru fasole verde si dovlecei – fenicul, supele de pește se aromatizeaza cu cimbru și devesil- cum spun ei leușteanului, iar cărnurile înabușite sunt aromate cu tarhon.
În mod tradițional, peștele este prăjit sau înăbușit, iar peștele mai gras se face la grătar. Păsările se prepară sub formă de tocane, supe, prăjite la cuptor sau la grătar.

Micul dejun tradițional era de obicei ceva făcut din aluat. De exemplu, produse de patiserie, chifle, gogoși, plăcinte. Alături de ele sunt tutmaniki, katmi, clătite, kurabia, biscuiți de casă și altele.
Tradiționali sunt cârnații uscați precum sudjuci și dado.
Mâncărurile coapte sunt și ele tradiționale. Este vorba despre pui cu orez la cuptor, pui cu cartofi, varză murată cu porc.
Bucătarii bulgari sunt renumiți în special pentru priceperea lor în a face legume umplute. În general, legumele din bucătăria bulgară sunt perfect combinate cu produse lactate și făină, carne și pește.
Tradițiile în prepararea deserturilor nu sunt foarte speciale. De obicei se preparau deserturi simple cu paste. În fiecare zi, familiile pun pe masă fructe proaspete, compot sau fructe uscate.
Pe masa sa, bulgarul pune anumite preparate legate de sărbătorile din calendarul bisericesc. De Crăciun se mănâncă sarmii- cum le zic sarmalelor, ardeii umpluți cu fasole sau orez în ajunul Crăciunului, preparatele cu varză murată în general, halva.
Ca băuturi, bulgarii produc vinuri și țuică.
Bulgarul modern mănâncă adesea pizza, spaghete, sushi, paella. Asta nu înseamnă că bucătăria tradițională rămâne pe plan secund. Dimpotrivă. Dragostea pentru sărbătorile bulgărești rămâne vie și în inimile tinerilor, care acordă din ce în ce mai multă atenție delicioaselor mâncăruri gătite de bunica lor.

Carne de porc suculenta cu orez copt este rețeta gătită de Crăciun. Se folosesc:
– 600 de gr de ceafă sau piept de porc
– două căni de orez
– două cepe
– o linguriță de turmeric
– 50 de ml de ulei de măsline
– sare, piper, bulion și cimbru.

Alegeți o bucată de carne dezosată. Eu prefer părțile mai grase, cum ar fi ceafa sau pieptul de porc, deoarece carnea nu se usucă atât de mult și este mai fragedă.
Tăiați bucăți carnea, o puneți într-o oală cu apă și se ține la fiert timp de 30 de minute, degresând periodic.
Spălați orezul într-o strecurătoare sub jet de apă rece până când apa devine limpede. Cele două cepe se curăță și se taie în bucăți mici. Într-o tigaie se încinge uleiul de măsline și se dinstuie ceapa până se înmoaie. Tot în tigaie se adaugă orezul și se prăjește câteva minute până când devine sticlos.

Se condimentează cu sare, piper, turmeric și cimbru și se ia de pe foc. Se strecoară bucățile de carne și se pun în tigaia cu orez condimentat și ceapă. După aceea se toarnă bulion de legume și se amestecă. Tigaia se pune în cuptorul preîncins la 180 de grade Celsius. Va rămâne înăuntru apână când orezul este gata.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

(matekitchen.comrecepti.gotvach.bg)

Prânzul de duminică: supă de conopidă cu bile de brânză, carne de vită Bourguignon și clătite de ciocolată cu kefir
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 15 decembrie 2024, 06:08

Prânzul de duminică: supă de conopidă cu bile de brânză, carne de vită Bourguignon și clătite de ciocolată cu kefir

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă de conopidă cu bile de brânză, carne de vită Bourguignon și clătite de ciocolată cu kefir
Orez sicilian de conopidă
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 14 decembrie 2024, 06:03

Orez sicilian de conopidă

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat. Dieta mediteraneană...

Orez sicilian de conopidă
Jeleu de pește
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 13 decembrie 2024, 06:00

Jeleu de pește

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Jeleu de pește
Prânzul de duminică: ciorbă de pui cu brânză topită și șnițel Jaeger în sos și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 8 decembrie 2024, 06:33

Prânzul de duminică: ciorbă de pui cu brânză topită și șnițel Jaeger în sos și smântână

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: ciorbă de pui cu brânză topită și șnițel Jaeger în sos și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 decembrie 2024, 09:00

Rețetă din bucătăria americană: Saltenas

Așa cum am procedat în fiecare săptămână, marțea  traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America...

Rețetă din bucătăria americană: Saltenas
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 30 noiembrie 2024, 10:41

Pui copt în sos cremos de spanac

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pui copt în sos cremos de spanac
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 noiembrie 2024, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 07:30

Ribollita toscana cu fasole

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană are o...

Ribollita toscana cu fasole