Ascultă Radio România Reșița Live

Carne de porc suculenta cu orez copt

Pentru fiecare zi de luni preparăm, savurăm și ne delectăm cu câte o porție de mâncare creată de europeni. Căutăm rețetele făcute de cei care au fost în vechime pe Bătrânul Continent, rețete care au stat la baza gastronomie europene moderne, dar nu uităm nici gusturile contemporane.
Fiecare bucătărie europeană are aromele și savorile sale specifice, dar ne aducem aminte că majoritatea s-au influențat unele pe altele.
Bucătăria europeană se află la loc de cinste în gastronomia mondială, deoarece și-a pus amprenta pe cele mai multe preparate de pe Mapamond.

Carne de porc suculenta cu orez copt

Articol editat de Radio Resita, 18 decembrie 2023, 09:02

Astăzi punem punct incursiunii gastronomice în Bulgaria.Nu există bulgar care să nu iubească musaca, salatele, chiftelele, banitsa în toate soiurile, caserolele, guzlemi sau tutmanik cald, abia scos din cuptor. Mai interesant este că nu există străin care să fi gustat din manji, adică mâncărurile lor și să nu se fi îndrăgostit de ele.
Bucătăria națională bulgară este bogată, caldă, generoasă și pregătită cu multă dragoste. Spre exemplu, condimentul tipic pentru fasole și linte este hreanul, pentru fasole verde si dovlecei – fenicul, supele de pește se aromatizeaza cu cimbru și devesil- cum spun ei leușteanului, iar cărnurile înabușite sunt aromate cu tarhon.
În mod tradițional, peștele este prăjit sau înăbușit, iar peștele mai gras se face la grătar. Păsările se prepară sub formă de tocane, supe, prăjite la cuptor sau la grătar.

Micul dejun tradițional era de obicei ceva făcut din aluat. De exemplu, produse de patiserie, chifle, gogoși, plăcinte. Alături de ele sunt tutmaniki, katmi, clătite, kurabia, biscuiți de casă și altele.
Tradiționali sunt cârnații uscați precum sudjuci și dado.
Mâncărurile coapte sunt și ele tradiționale. Este vorba despre pui cu orez la cuptor, pui cu cartofi, varză murată cu porc.
Bucătarii bulgari sunt renumiți în special pentru priceperea lor în a face legume umplute. În general, legumele din bucătăria bulgară sunt perfect combinate cu produse lactate și făină, carne și pește.
Tradițiile în prepararea deserturilor nu sunt foarte speciale. De obicei se preparau deserturi simple cu paste. În fiecare zi, familiile pun pe masă fructe proaspete, compot sau fructe uscate.
Pe masa sa, bulgarul pune anumite preparate legate de sărbătorile din calendarul bisericesc. De Crăciun se mănâncă sarmii- cum le zic sarmalelor, ardeii umpluți cu fasole sau orez în ajunul Crăciunului, preparatele cu varză murată în general, halva.
Ca băuturi, bulgarii produc vinuri și țuică.
Bulgarul modern mănâncă adesea pizza, spaghete, sushi, paella. Asta nu înseamnă că bucătăria tradițională rămâne pe plan secund. Dimpotrivă. Dragostea pentru sărbătorile bulgărești rămâne vie și în inimile tinerilor, care acordă din ce în ce mai multă atenție delicioaselor mâncăruri gătite de bunica lor.

Carne de porc suculenta cu orez copt este rețeta gătită de Crăciun. Se folosesc:
– 600 de gr de ceafă sau piept de porc
– două căni de orez
– două cepe
– o linguriță de turmeric
– 50 de ml de ulei de măsline
– sare, piper, bulion și cimbru.

Alegeți o bucată de carne dezosată. Eu prefer părțile mai grase, cum ar fi ceafa sau pieptul de porc, deoarece carnea nu se usucă atât de mult și este mai fragedă.
Tăiați bucăți carnea, o puneți într-o oală cu apă și se ține la fiert timp de 30 de minute, degresând periodic.
Spălați orezul într-o strecurătoare sub jet de apă rece până când apa devine limpede. Cele două cepe se curăță și se taie în bucăți mici. Într-o tigaie se încinge uleiul de măsline și se dinstuie ceapa până se înmoaie. Tot în tigaie se adaugă orezul și se prăjește câteva minute până când devine sticlos.

Se condimentează cu sare, piper, turmeric și cimbru și se ia de pe foc. Se strecoară bucățile de carne și se pun în tigaia cu orez condimentat și ceapă. După aceea se toarnă bulion de legume și se amestecă. Tigaia se pune în cuptorul preîncins la 180 de grade Celsius. Va rămâne înăuntru apână când orezul este gata.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

(matekitchen.comrecepti.gotvach.bg)

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 14 noiembrie 2024, 07:34

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Pentru astăzi am pregătit Tort cu ciocolată...

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 13 noiembrie 2024, 07:28

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă invit la o scurtă...

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 10 noiembrie 2024, 09:00

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:29

Salată mediteraneană cu macrou

Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară.Rețetele mediteraneene includ alimente...

Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 7 noiembrie 2024, 09:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 noiembrie 2024, 10:07

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte

Felul de debut al prânzului de duminică, dacă nu începeți cu aperitive, este o ciorbă țărănească. Folosim:– 300 de gr de carne de...

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 octombrie 2024, 09:00

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc

În fiecare zi de marți a săptămânii traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a...

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 octombrie 2024, 06:28

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike

O trăsătură caracteristică a bucătăriei tradiționale finlandeze este utilizarea pe scară largă a peștelui, a vânatului, a fructelor de...

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike