Ascultă Radio România Reșița Live

Carne Asada

În a doua zi a săptămânii vizităm gastronomic câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.  Astăzi vă invit să apreciați bucatele din Nicaragua.
Mâncarea acestei frumoase țări, clasificată drept „Țara lacurilor și vulcanilor”, este variată, bogată în arome și culori. Porumbul și derivatele sale sunt baza alimentelor din Nicaragua.
Există multe alimente originale care nu se regăsesc în bucătăriile din America Centrală, ceea ce face gastronomia țării unică.
Mâncărurile din Nicaragua au evoluat de-a lungul timpului, de la începuturile sale din vremurile precolumbiene, de la cucerirea spaniolă și până în zilele noastre.
Bucătăria nicaraguană folosește atât produse proprii, cât și multe ingrediente provenite din diverse părți ale lumii, precum: usturoiul, roșiile, orezul, făina de grâu, scorțișoara și altele. Fructele care caracterizează regiunea sunt papaya, jocote, mango, yucca, tamarind, oregano și diferite tipuri de ierburi aromate.
Nicaragua este o republică din America Centrală. Cu toate că este cea mai mare țară din regiune, are cea mai mică densitate de locuitori, aproximativ 7 milioane de locuitori. Nicaragua se învecinează la nord cu Honduras, lungimea graniței fiind de 922 km, iar la sud cu Costa Rica, pe o lungime de 309 km. Coasta vestică este mărginită de Oceanul Pacific, iar la est se află Marea Caraibilor. Lungimea totală a țărmului este de 910 km.

Carne Asada

Articol editat de Valentina Adam, 11 octombrie 2023, 07:35

Numele țării este un derivat al numelui Nicarao, numele dat de tribul care a locuit pe malurile Lago de Nicaragua înainte de cucerirea Americilor de către spanioli. La acesta s-a adăugat cuvântul spaniol Agua, datorită multitudinii de lacuri din regiune.
Generalul Anastasio Somoza a devenit președintele Republicii Nicaragua la 1 ianuarie 1937, în urma unor alegeri trucate. El l-a demis din funcție pe fostul președinte, Juan Bautista Sacasa. Și o curiozitate legată de numele dictatorului Anastasio Somoza.

La data de 8 decembrie 1941, la doar 1 zi după Atacul de la Pearl Harbor, regimul lui Somoza a declarat război Japoniei. Au urmat Germania și Italia pe 11 decembrie și Ungaria, România și Bulgaria pe 19 decembrie. Niciun soldat nu a fost trimis pe front, dar Somoza a profitat de situație pentru a putea confisca proprietățile germanilor domiciliați în Nicaragua.

Carne Asada este preparatul nicaraguan propus astăzi.
Rețeta este una dintre cele mai emblematice din Nicaragua.

Pentru preparare sunt necesare:
– 3 kilograme de mușchi de porc
– 3 portocale sau lămâi
– o ceapă potrivită
– sare și piper
– roșii
– banane
– varză
– oţet

Spălăm carnea și o tăiem bucăți lungi, apoi trecem la adăugarea de portocale sau lămâi. Punem și ceapa tăiată  julienne. La final se condimentează cu sare și piper după gust.
Amestecăm și lăsăm la marinat timp de 30 de minute, dar  mai bine marinăm cu o zi înainte, pentru ca sucurile să se integreze în carne.
Pregătim grătarul și punem carnea noastră să se rumenească și verificăm constant să nu se ardă. Păstrăm carnea caldă într-un vas termic.

Ne mutăm în bucătărie. Punem într-o cratiță ulei, tăiem bananele felii sau fâșii și când uleiul este înfierbântat prăjim  bananele care trebuie să înoate în el.
Gătim timp de 3 până la 5 minute până când devin maro auriu, după care rezervăm.
În aceeași ulei rumenim și roșiile, dar nu înainte de-a scoate miezul și lichidul.  
Montăm farfuriile. În centru punem carnea și pe margini bananele și roșiile prăjite sau cum doriți dvs.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

Etichete:
Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 14 noiembrie 2024, 07:34

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Pentru astăzi am pregătit Tort cu ciocolată...

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 13 noiembrie 2024, 07:28

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă invit la o scurtă...

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 10 noiembrie 2024, 09:00

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:29

Salată mediteraneană cu macrou

Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară.Rețetele mediteraneene includ alimente...

Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 7 noiembrie 2024, 09:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 noiembrie 2024, 10:07

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte

Felul de debut al prânzului de duminică, dacă nu începeți cu aperitive, este o ciorbă țărănească. Folosim:– 300 de gr de carne de...

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 octombrie 2024, 09:00

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc

În fiecare zi de marți a săptămânii traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a...

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 octombrie 2024, 06:28

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike

O trăsătură caracteristică a bucătăriei tradiționale finlandeze este utilizarea pe scară largă a peștelui, a vânatului, a fructelor de...

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike