Ascultă Radio România Reșița Live

Caponata de vinete și ardei

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.

Vă îmbii cu o porție de Caponata de vinete și ardei.
Se poate savura atât caldă, dar mai bună este rece ca  aperitiv  sau  garnitură. Preparatul conține culori și arome tipic mediteraneene, cu o  notă dulce-acrișoară inconfundabilă.

Caponata de vinete și ardei

Articol editat de Radio Resita, 30 martie 2024, 07:13

Ingrediente de trebuință pentru gătit:
– două vinete
– un ardei roșu
– un ardei galben
– două tije de Apio
– o ceapă
– 80 de gr de măsline fără sâmburi
– 30 de gr de capre în sare
– o lingură de nuci de pin
– două linguri de stafide
– 200 de gr de Passata de roșii
– 40 de gr de zahăr
– jumătate de pahar de oțet
– șase frunze de busuioc
– ulei de măsline extra virgin
– sare
– piper
– două pahare de vin diferit.

Rețeta de Caponata de vinete și ardei pe care o propun este una dintre numeroasele versiuni ale acestui preparat gustos, tipic sicilian. Este preparată cu legume care pot varia.

În Sicilia rețeta are multe variante. Și ca întotdeauna când vine vorba de tradiție, fiecare familie are rețeta preferată. Cu toate acestea, numitorul comun este nota dulce-acrișoară, la care nu se poate renunța și care conferă preparatului o aromă unică.

Vinetele le-am prăjit, conform tradiției siciliene, înainte de a le adaugă în tigaia în care ardeii au fost înăbușiți câteva minute. Venim cu vinetele și punem celelalte ingrediente. Sunt pași simpli pentru a obține o garnitură sau un aperitiv irezistibil.

Sfatul pe care vi-l pot da este să pregătiți caponata cu o zi înainte, pentru ca aromele să aibe timp să se amestece perfect și succesul va fi garantat. Pentru că suntem în Postul Mare putem afirma fără să greșim că este o mâncare de post, dacă renunțăm la vin.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(cucchiaio.it)

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă