Ascultă Radio România Reșița Live

Calamar în stil Menorca

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor care au plaje la Marea Mediterană.

Calamar în stil Menorca

Articol editat de Valentina Adam, 29 octombrie 2023, 08:42

Dieta mediteraneană a fost declarată moștenire culturală imaterială a umanității de către UNESCO la 16 noiembrie 2010 și până astăzi a deținut recordul pentru cel mai sănătos stil de alimentație dintre cele peste 40 de regimuri alimentare răspândite în întreaga lume.
Meritul constă în capacitatea sa, acum recunoscută în mod unic, de a promova longevitatea și de a preveni o serie de boli cronice netransmisibile, în special de a reduce riscul de boli cardiovasculare și de diabet zaharat.

Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară. Se încearcă implementarea unui proiect ca Dieta Mediteraneeană să devină Dietă Planetară.

Vă invit la o porție de Calamar în stil Menorca. Insula Menorca face parte din Arhipelagul Baleare.
Pregătirea acestor calmari umpluți în stil Menorca, cu sos de lapte este puțin laborioasă. Fiecare casă are propria rețetă, deci este una versatilă. În unele rețete se pregătesc migdale tocate pentru sos.

Pentru preparare luăm:

– 6 calamari
– 60 gr de cârnați chorizo picanți
– două ouă fierte
– o jumătate de ceapă
– 2 căței de usturoi
– ulei de măsline
– pesmet
– lapte
– frunze de pătrunjel
– sare, piper negru și nucșoară.

Mai întâi trebuie să curățăm cu meticulozitate calmarul. Separam tentaculele de corp și aripioare, scoatem pana din interior și burta. Le trecem sub jet de apă pentru a îndepărta eventualele impurități și le lăsăm să se scurgă. Tăiem aripioarele și picioarele în bucăți mici și le dăm deoparte.

Într-o tigaie, la foc cu puțin ulei se calește ceapa și cățeii de usturoi tocați mărunt. Odată ce ceapa a devenit translucidă stingem focul și lăsăm deoparte.
Într-un bol punem aripioarele și pulpele pe care le-am tăiat, ouăle fierte mărunțite, chorizo tăiat mărunt, ceapa și usturoiul dinstuite, pătrunjelul tocat, sare, nucșoară și un strop de ulei.
Adăugăm puțin pesmet și amestecăm bine, pentru ca umplutura să fie compactă.

Cu ajutorul unei linguri umplem calmarii cu amestecul pregătit, lăsând puțin spațiu pentru a-i închide cu o scobitoarea. Înțepăm calmarul de mai multe ori cu o scobitoare pentru a preveni spargerea în timp ce se gătește.
Punem calamarul la rumenit intr-o tigaie sau oala de lut la foc cu un strop de ulei.

Când sunt semi-aurii se toarna laptele, se acopera calmarii și se lasă la fiert până se reduce laptele și se face un sos gros. Din când în când scoatem și întoarcem calmarii ca să nu se lipească. Serviți-i stropiți cu zeamă de lămâie.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

Pui piccata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 7 septembrie 2024, 09:56

Pui piccata

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pui piccata
Friptură cu sos cremă de ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 2 septembrie 2024, 08:32

Friptură cu sos cremă de ceapă

 În fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia țărilor de pe Bătrânul Continent. Irlanda a devenit remarcată ca o...

Friptură cu sos cremă de ceapă
Prânzul de duminică: supă cremă de ciuperci, fish fingers cu mazăre și sos tartar și budincă din piure de mango și de chia
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 1 septembrie 2024, 10:33

Prânzul de duminică: supă cremă de ciuperci, fish fingers cu mazăre și sos tartar și budincă din piure de mango și de chia

A sta la masă cu familia Duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de ciuperci, fish fingers cu mazăre și sos tartar și budincă din piure de mango și de chia
Pulpe de pui la cuptor cu năut, măsline și verdeață
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 31 august 2024, 10:24

Pulpe de pui la cuptor cu năut, măsline și verdeață

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană a...

Pulpe de pui la cuptor cu năut, măsline și verdeață
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 28 august 2024, 09:00

Rețetă din Orientul Mijlociu-Mujadara

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Rețetă din Orientul Mijlociu-Mujadara
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 26 august 2024, 09:30

 Rețetă europeană – Croissani

În fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia țărilor de pe bătrânul continent. Muntenegru este o destinație uluitoare...

 Rețetă europeană – Croissani
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 25 august 2024, 10:00

Cotlete de porc Al Pastor

A sta la masă cu familia Duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Cotlete de porc Al Pastor
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 24 august 2024, 10:44

Enchilada de vită la cuptor

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat. Astăzi nu vom avea un...

Enchilada de vită la cuptor