Buglama de pește la ceaun
În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare. Carnea de pește este una dintre cele mai sănătoase pentru om. Vitaminele și mineralele, sursele importante de acizi grași sănătoși și numărul mic de calorii fac din acest aliment o alternativă la carnea de porc sau vită, care sunt digerate mult mai greu în stomac.
Articol editat de Radio Resita, 1 martie 2024, 22:34
Italienii mănâncă la mesele săptămânale de cel puțin două- trei ori pește sau fructe de mare. Săruri minerale, vitamine, proteine, Omega 3, nimic nu lipsește din pești sau fructe de mare. Și beneficiile lor trec din generație în generație.
Consumul de pește ne protejează de riscurile bolilor grave și, în general, ale îmbătrânirii organismului nostru. De aceea peștele face minuni.
Peștele și fructele de mare sunt alimente foarte importante și nu trebuie să lipsească din meniurile noastre, dar ca și în cazul legumelor, nu sunt foarte apreciate de toată lumea.
Peștele se poate găti în diferite moduri: prăjit într-o tigaie, fiert, copt la cuptor, la grătar sau se poate mânca inclusiv fără preparare termică.
Buglama de pește la ceaun m-am gândit pentru astăzi. Preparatul este unul din Azerbaidjan pe care l-am reinterpretat. Buglama se face și cu alte tipuri de carne, fiind unul versatil.
Pentru cel cu pește ne trebuie:
– 1,5 kg de diferiți pești
– 4 ardei gras roșu
– 5 roșii din conservă fără piele
– 3 cepe peste medie
– 4 tulpini de Apio
– 3 căței de usturoi
– o lămâie
– 2 ardei iuți
– 100 ml de ulei vegetal
– frunze de pătrunjel, mărar și ceapă verde
– coriandru măcinat
– o lingură de curcuma
– piper negru proaspăt râșnit și sare de mare.
Ce este mai bun și mai sănătos decât pește și multe legume. Curățăm și eviscerăm pești, iar după aceea trebuie feliați. Stropim carnea peștilor cu zeamă de lămâie, adăugăm curcuma, piper negru măcinat, sare, coriandru măcinat. Întindem marinada rezultată pe fiecare bucată de file.
Tranșele de pește rămân o oră la marinat.
După aceea aprindem focul la ceaun.
În acest timp tăiem mai rustic ceapa și ardeiul gras. Tăiem tulpinile de Apio cam de 4 centimetri. Feliem și roșiile.
Turnăm ulei vegetal în ceaun și cu o pensulă ungem pereții vasului cu ulei încălzit.
Toacăm fin ierburile usturoiul.
Punem ceapa în ulei încins și o călim până sticlește.
Așezăm peștele peste ceapă, usturoiul tocat și legumele în straturi, inclusiv roșiile din conservă tăiate. Peste ele presărăm sare de mare, piper negru măcinat și ardeiul iute tăiat rondele. Turnăm o parte din sosul în care au stat roșiile.
Acoperim totul cu o tavă și punem și capacul ceaunului. Combinația se gătește la foc mediu.
După 40 de minute ne debarasăm de capac. După încă 5 minute luăm și tava și mai lăsăm să scadă din lichid.
Tot procesul va dura aproximativ o oră.
Când servim, punem întâi legumele și după aceea carnea de pește și ceapa. Se poate mânca foarte bine cu pâine caldă, dar și cu mămăligă.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!
Daniel Babun