Ascultă Radio România Reșița Live

Barbajuan

Dacă e luni, este Europa.
Țările europene au preparte culinare care pot să satisfacă cele mai rafinate gusturi. Savoarea rețetelor italiene, rafinamentul  celor franțuzești, eleganța celor germane, să dau doar trei exemple, fac din Europa o destinație pentru cei care apreciază arta culinară. Diversitatea ingredientelor face să difere rețetele, dar au și multe atribute comune.

Barbajuan

Articol editat de Radio Resita, 22 aprilie 2024, 08:37

Principatul Monaco este mic, dar este renumit în lume pentru luxul său opulent, coasta mărginită de iahturi, un Grand Prix  de Formula 1 faimos în lume și cazinourile de înaltă clasă care mărginesc coastele. Cu toate acestea, Monaco are mai multe de oferit decât stilul de viață. În spatele opulenței se află o scenă gastronomică bogată, cu mâncăruri tradiționale care iau note din Coasta de Azur și bucătăria din nordul Italiei. De la gnocchi moi până la celebrul barbagiuan.  Există multe de explorat în istoria bogată a bucătăriei monegasce.
Bucătăria din Monaco evidențiază gastronomia mediteraneană specifică Principatului, ale cărei preparate au fost influențate în egală măsură de bucătăria provensală vecină și de bucătăria italiană.
Specialitatea culinară de neratat din Monaco este cea Barbagian. Sunt ravioli mari cu umplutură și prăjite în ulei. Umplutura este făcută din spanac (sau dovleac iarna), orez, praz și ceapă.
Rețetele variază în funcție de tradițiile familiei, dar legenda din spatele acestui fel de mâncare este bine stabilită. Creatorul ei ar fi un anume domn Jean, care a decis să prăjească ravioli pe care urma să-i servească. De aici și numele „Barba Juan” sau „Unchiul Jean” în limba monegasca.
O altă mare particularitate culinară este Estocaficada  monegască. Din secolul al XII-lea, consumul de cod uscat, inițial scandinav, s-a răspândit în toată Europa.
În regiune, vikingii l-au schimbat cu citrice. Stocul este o tocană de cod uscat rehidratat cu ulei de măsline, ceapă, usturoi, măsline negre, ierburi aromatice și vin alb.
Un număr mare de rețete tipic monegasce acordă o atenție deosebită fructelor de mare.
Situată între Italia, sudul Franței și Marea Mediterană, gastronomia monegască a reelaborat anumite preparate: creveți cu pastis, sardine umplute, sau chiar cod prăjit în sos de roșii.

Haideți să preparăm Barbajuan.
Aluatul pentru aproximativ zece raviolii mari îl facem din:
– 300 de gr de făină
– un ou bătut + 40 de gr de ulei de măsline și apă. Lichidul total trebuie să cântărească 200 de gr.
– sare
Punem făina într-un castron și un praf bun de sare. Turnăm lichidele, oul bătut, uleiul și apa. Frământăm până obținem un aluat moale pe care-l păstrăm la frigider timp de o oră.

Umplutura o facem din:
– 500 de gr de frunze de spanac
– două cepe verzi
– două ouă
– 120 de gr de orez Carnaroli
– 200 de gr de parmezan ras
– ulei de măsline
– sare și piper proaspăt râșnit

Tăiem spanacul păstrând doar frunzele. Fierbem frunzele în apă clocotită, le scurgem bine și le rezervăm
Ceapa verde o tăiem mărunt. La fel procedăm și cu spanacul și le amestecăm.  Adăugăm orezul fiert în prealabil și o lingură de ulei de măsline.
Încorporăm cele două ouă bătute în umplutură apoi  parmezanul ras. Presărăm cu atenție sare pentru că și parmezanul este sărat, deci trebuie să gustați. Condimentăm și cu piper.
Întindem aluatul pe suprafața de lucru tapetă cu făină. Formăm cercuri folosind un pahar mare sau chiar un castron sau un tăietor de prăjituri. Aranjăm umplutura pe o parte a aluatului rotund. Umezim marginea fiecărui cerc înainte de a îndoi aluatul pentru a forma o semilună. Sigilăm bine marginile cu degetele sau cu o ruletă așa cum se fac ravioli.
Scufundați ravioli umplute într-o baie de ulei fierbinte pentru câteva minute. Aceasta este rețeta autentică a Unchiului Jean și, după părerea mea, este mai bună.
Se mai pot coace Barbajuan în cuptor pentru aproximativ 25 de minute la 180 de grade Celsius.
Se servesc fierbinți.
Poftă bună și bucurați-vă de ce preparați!

Daniel Babun

(trip101-com; monaconow.comgourmandisesansfrontieres.fr)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine