Ascultă Radio România Reșița Live

Barbajuan

Dacă e luni, este Europa.
Țările europene au preparte culinare care pot să satisfacă cele mai rafinate gusturi. Savoarea rețetelor italiene, rafinamentul  celor franțuzești, eleganța celor germane, să dau doar trei exemple, fac din Europa o destinație pentru cei care apreciază arta culinară. Diversitatea ingredientelor face să difere rețetele, dar au și multe atribute comune.

Barbajuan

Articol editat de Radio Resita, 22 aprilie 2024, 08:37

Principatul Monaco este mic, dar este renumit în lume pentru luxul său opulent, coasta mărginită de iahturi, un Grand Prix  de Formula 1 faimos în lume și cazinourile de înaltă clasă care mărginesc coastele. Cu toate acestea, Monaco are mai multe de oferit decât stilul de viață. În spatele opulenței se află o scenă gastronomică bogată, cu mâncăruri tradiționale care iau note din Coasta de Azur și bucătăria din nordul Italiei. De la gnocchi moi până la celebrul barbagiuan.  Există multe de explorat în istoria bogată a bucătăriei monegasce.
Bucătăria din Monaco evidențiază gastronomia mediteraneană specifică Principatului, ale cărei preparate au fost influențate în egală măsură de bucătăria provensală vecină și de bucătăria italiană.
Specialitatea culinară de neratat din Monaco este cea Barbagian. Sunt ravioli mari cu umplutură și prăjite în ulei. Umplutura este făcută din spanac (sau dovleac iarna), orez, praz și ceapă.
Rețetele variază în funcție de tradițiile familiei, dar legenda din spatele acestui fel de mâncare este bine stabilită. Creatorul ei ar fi un anume domn Jean, care a decis să prăjească ravioli pe care urma să-i servească. De aici și numele „Barba Juan” sau „Unchiul Jean” în limba monegasca.
O altă mare particularitate culinară este Estocaficada  monegască. Din secolul al XII-lea, consumul de cod uscat, inițial scandinav, s-a răspândit în toată Europa.
În regiune, vikingii l-au schimbat cu citrice. Stocul este o tocană de cod uscat rehidratat cu ulei de măsline, ceapă, usturoi, măsline negre, ierburi aromatice și vin alb.
Un număr mare de rețete tipic monegasce acordă o atenție deosebită fructelor de mare.
Situată între Italia, sudul Franței și Marea Mediterană, gastronomia monegască a reelaborat anumite preparate: creveți cu pastis, sardine umplute, sau chiar cod prăjit în sos de roșii.

Haideți să preparăm Barbajuan.
Aluatul pentru aproximativ zece raviolii mari îl facem din:
– 300 de gr de făină
– un ou bătut + 40 de gr de ulei de măsline și apă. Lichidul total trebuie să cântărească 200 de gr.
– sare
Punem făina într-un castron și un praf bun de sare. Turnăm lichidele, oul bătut, uleiul și apa. Frământăm până obținem un aluat moale pe care-l păstrăm la frigider timp de o oră.

Umplutura o facem din:
– 500 de gr de frunze de spanac
– două cepe verzi
– două ouă
– 120 de gr de orez Carnaroli
– 200 de gr de parmezan ras
– ulei de măsline
– sare și piper proaspăt râșnit

Tăiem spanacul păstrând doar frunzele. Fierbem frunzele în apă clocotită, le scurgem bine și le rezervăm
Ceapa verde o tăiem mărunt. La fel procedăm și cu spanacul și le amestecăm.  Adăugăm orezul fiert în prealabil și o lingură de ulei de măsline.
Încorporăm cele două ouă bătute în umplutură apoi  parmezanul ras. Presărăm cu atenție sare pentru că și parmezanul este sărat, deci trebuie să gustați. Condimentăm și cu piper.
Întindem aluatul pe suprafața de lucru tapetă cu făină. Formăm cercuri folosind un pahar mare sau chiar un castron sau un tăietor de prăjituri. Aranjăm umplutura pe o parte a aluatului rotund. Umezim marginea fiecărui cerc înainte de a îndoi aluatul pentru a forma o semilună. Sigilăm bine marginile cu degetele sau cu o ruletă așa cum se fac ravioli.
Scufundați ravioli umplute într-o baie de ulei fierbinte pentru câteva minute. Aceasta este rețeta autentică a Unchiului Jean și, după părerea mea, este mai bună.
Se mai pot coace Barbajuan în cuptor pentru aproximativ 25 de minute la 180 de grade Celsius.
Se servesc fierbinți.
Poftă bună și bucurați-vă de ce preparați!

Daniel Babun

(trip101-com; monaconow.comgourmandisesansfrontieres.fr)

Etichete:
Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 5 ianuarie 2025, 07:08

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de champignon și ficat înăbușit cu smântână, morcovi și ceapă