Ascultă Radio România Reșița Live

Bandera Dominicana

În a doua zi a săptămânii traversăm Atlanticul și poposim într-o bucătărie din câte o țară din America de Nord, de Sud sau Centrală.
Republica Dominicană este o țară insulară din America de Nord, situată în nordul Mării Caraibilor, în partea de est a insulei Hispaniola. Are ca vecin în vest statul Haiti.
Această insulă a fost numită imediat după descoperire de către Cristofor Columb La Espanola. În românește: Mica Spanie, datorită faptului că a fost declarat cel mai frumos pământ din Lumea Nouă. Coastele insulei au un decor muntos de o frumusețe dramatică, culminând cu vârful Pico Duarte (3.175 m). Republica Dominicană are capitala la Santo Domingo. Ea ocupă două treimi din suprafața Insulei Hispaniola, a doua insulă ca mărime din Arhipelagul Antilelor Mari. Republica Dominicană este renumită pentru plajele sale cu nisip alb, pentru lagunele turcoaz, fiind într-adevăr o alegere minunată pentru o destinație de vacanță.

Bandera Dominicana

Articol editat de Radio Resita, 21 februarie 2024, 05:13

Bucătăria dominicană este bogată și variată și, deși are multe în comun cu alte țări din America Latină, există nenumărate feluri de mâncare care sunt exclusiv dominicane.

Tipic pentru Republica Dominicană, Bandera este favorită. În toată țara acest fel de mâncare concentrează o întreagă tradiție culinară.
Primul lucru la care ne putem gândi când auzim acest cuvânt este steagul țării dominicane.
Drintre ingrediente care alcătuiesc steagul dominican, nu pot lipsi orezul și fasolea, carnea și avocado. Se gatește cu pătlăgele verzi tostones.
Acest fel de mâncare este foarte bine echilibrat, iar aromele se împerechează într-e ele.
Spre deosebire de ceea ce pare, originea acestui fel de mâncare provine din epoca Espana Boba.
Steagul, ca fel de mâncare tipic dominicană reflectă o întreagă istorie multiculturală în care alte națiuni se unesc. Asia este prezentă prin orezul care este produs în zona mlăștinoase din Dominicană. Fasolea este o amintire a  Americii de Sud, iar carnea este suvenirul europenilor.  
Unii îl servesc desenând steagul dominican cu dungi de orez alb care formează o cruce în centru. Fasolea și carnea sunt prezente pe toate cele patru părți în formă de pătrate de albastru și roșu.

Acum să trecem la rețeta propriu-zisă.
Ca ingrediente pentru prepararea cărnii folosim:
– un kg de carne de vită tăiată bucățele. Alegeți tranșa care vă place  cel mai mult
– două lămâi
– 2 ardei verzi iuți sau după preferințe
– o ceapă roșie medie
– două cepe galbene marii
– două linguri de pastă de tomate
– 2 usturoi zdrobiți
– o linguriță de zahăr
– ulei
– piper măcinat și sare conform preferințelor.
Asezonăm carnea cu sare, piper și oregano și o lăsăm la marinat, la rece, o oră.
După acest timp încingem uleiul într-o tigaie, adaugăm  carnea și o prăjim până devine aurie. Aveți grijă să nu se ardă carnea. Puteți pune puțină apă sau lucrați la foc mic.
Când carnea este fragedă adăugăm ceapă tăiată bucăți și celelalte ingrediente și le procesăm termic.
Dacă folosiți altă carne procedați în mod similar.

Pentru prepararea fasolei ne trebuie:
– două căni de fasole roșie fiartă. Se poate folosi și din conservă.
– o ceapă roșie
– frunze de pătrunjel și coriandru tocate, după gust
– roșii sotate
– ulei
– un usturoi zdrobit.
– oregano
– sare după plăcere.
Într-o tigaie încingem uleiul pentru a prăji ceapa și roșiile împreună cu celelalte ingrediente.
Adăugăm puțină apă sau și mai bine bulion de pui.
Punem și fasolea fiartă. Completăm cu apă dacă este nevoie.
Gătim până se reduc lichidele pentru a obține o consistență groasă, cremoasă.
Asezonăm după gust cu sare și fasolea este gata.

Pentru pregătirea orezului ne trebuie:
– 4 căni de orez alb
– ulei și sare după gust.
Într-o cratiță sau tigaie turnăm apă, punem 3 linguri de ulei și sare după gust. Când apă începe să fiarbă adăugăm orezul.
Acoperim recipientul până când orezul se hidratează complet. Lăsăm orezul să se odihnească cu capacul pus după ce am oprit focul.
Când avem gata toate elementele Steagului Dominican decorăm cu câteva felii de avocado.
Însoțiți Bandera cu salata preferată sau cu o băutură naturală rece din fructe.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(wikipedia; tuguiadominicana.com)

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 14 noiembrie 2024, 07:34

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Pentru astăzi am pregătit Tort cu ciocolată...

Tort cu ciocolată albă, migdale și zmeură
Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 13 noiembrie 2024, 07:28

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta

Ziua de miercuri am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu. Pentru astăzi vă invit la o scurtă...

Rețetă Orientul Mijlociu- Nargisi Kofta
Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 10 noiembrie 2024, 09:00

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile...

Prânzul de duminică: ciorbă de conopidă, costițe de porc și tăiței cu pesmet
Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 9 noiembrie 2024, 08:29

Salată mediteraneană cu macrou

Dieta mediteraneană are o valoare recunoscută care combină gustul, sănătatea și cultura alimentară.Rețetele mediteraneene includ alimente...

Salată mediteraneană cu macrou
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 7 noiembrie 2024, 09:11

Tort cu mousse de dovleac

În fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort cu mousse de dovleac
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 3 noiembrie 2024, 10:07

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte

Felul de debut al prânzului de duminică, dacă nu începeți cu aperitive, este o ciorbă țărănească. Folosim:– 300 de gr de carne de...

Prânzul de duminică: ciorbă țărănească, papricaș cu ciuperci și mămăligă, prăjitură din mălai cu lapte
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 29 octombrie 2024, 09:00

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc

În fiecare zi de marți a săptămânii traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America de Sud pentru a...

Rețetă din bucătăria americană: Chicharron de porc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 28 octombrie 2024, 06:28

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike

O trăsătură caracteristică a bucătăriei tradiționale finlandeze este utilizarea pe scară largă a peștelui, a vânatului, a fructelor de...

Carne de vită în stil finlandez Lihakastike