Ascultă Radio România Reșița Live

Bănățenii servesc de Anul Nou -Krautsuppe

Rubrica de duminică este dedicată mâncărurilor românești. Îmi face o deosebită plăcere să descopăr vechi rețete din bucătăriile regiunilor românești și binențeles să le și prepar.

Bănățenii servesc de Anul Nou -Krautsuppe

Articol editat de Radio Resita, 31 decembrie 2023, 13:12

Vă propun pentru noaptea din cumpăna dintre ani să preparați și să serviți la finalul mesei de Revelion krautsuppe. Acest preparat a fost nelipsit și sper că și acum se servește cu multă plăcere de către majoritatea bănățenilor la masa de Anul Nou. 

În alte zone ale țării, spre sud mai ales, se servește ciorbă de potroace. La noi, în Banat, lumea se delectează cu krautsuppe, un preparat care și-a făcut prezența cu mulți ani în urmă din bucătăria austriacă și germană.
Se spune că varza murată a fost adusă în Europa de Ginghis Han. Nemții sunt cunoscuți și apreciați pentru că reușesc să aducă îmbunătățiri la toate lucrurile. Așa și cu varza murată de care s-au atașat și au făcut nenumărate preparate. Până la urmă varza sau curechiul este o legumă destul de ieftină, se poate păstra prin murare mult timp și este deosebit de versatilă. Din ea se pot găti ciorbe, garnituri, produse de patiserie și salate. Varza alături de cartof au fost și rămân legumele de iarnă ale europenilor.  
Vă spun cum gătesc eu krautsuppe. Aflați că prepar într-o oală mai mare o cantitate considerabilă și o mănânc cu plăcere până aproape de Sf. Ioan.

Pentru început scot două verze dolofane de la murat, le storc într-un bol ca să nu arunc moarea și mai iau zeamă din butoi. Datorită culturilor lactice zeama de varză este o minunăție pentru flora intestinală și pentru imunitate. Pe lângă varză mai pregătesc patru aripi de curcan, oase de vită care au și carne pe ele, niște carne de porc proaspătă și afumată și cârnați afumați. Pentru reușita krautsuppei carnea trebuie să fie cam un sfert din cantitatea oalei, iar varza dublu cantității.

Dacă avem mai multă carne, cel puțin pentru mine, mâncarea nu mai are așa savoare. În oala în care gătesc pun puțină untură de porc, de gâscă și de rață. Toc mai rustic câte trei cepe galbene, albe și roșii și le pun la dinstuit. La fel procedez și cu rădăcinoasele tocate, morcov, pătrunjel, păstârnac, țelină. Carnea ajunge și ea bucăți în oală, dar nu încă și cârnatul. Prăjesc până când cărnurile se albesc și sting cu moarea pe care am stors-o din varză. Să încercați să gustați din zeama stoarsă din vază și din moarea din butoi. O să constatați că cea din varză are o savoare mai deosebită.

Las să fiarbă aproape o oră, după care pun varza murată tăiată fâșii, roșii din conservă în suc propriu tăiate, două cutii de passata de tomate, pastă de ardei, piper, boia și o linguriță bună de chimion. Domniile voastre adăugați ce pastă de ardei și ce boia doriți, iute sau dulce. Toc și un ardei iute fără semințe. Am niște ardei extrem de iuți din Italia denumiți acolo Piccolo Diavolo și nu trebuie să vă mai spun de ce. Completați cât doriți cu moare de varză sau cu apă deslușită cu moare, cum vă place. Aici depinde cum vă place de acră krautsuppe. Țineți cont că până la final nu se va mai completa cu lichid.

Când cărnurile sunt aproape gata punem cârnații afumați. Aceștia trebuie să mai fiarbă maximum 20 de minute. La final se ia oala de pe foc, se lasă să se împrietenească și să se combine ingredientele. Se presară verdețuri, pătrunjel, mărar și leuștean.

Merge bine și cu pâine caldă dar și fără.

Vă spun poftă bună, să aveți parte numai de bine, iar anul care vine să vă aducă sănătate, liniște, mese îmbelșugate cu de toate și numai bine.

La Mulți Ani fericiți tuturor!

Daniel Babun

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine