Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO] Rețeta de sâmbătă – Paste cu anșoa

Daniel Babun ne invită să preparăm bucate care să ne meargă la suflet înainte de-a ne ajunge în stomac. Pornind de la o reţetă cunoscută, dacă schimbăm anumite ingrediente poate rezulta ceva delicios şi apetisant. Gătitul este foarte permisiv cu condiţia să respectam anumite reguli. Gătitul ne elibereaza de stres, dacă punem suflet pe lângă ingrediente şi ne dă bună dispoziţie, cel putin celor ataşaţi de arta culinara. Dar să lăsăm vorba şi să trecem la treabă ca să nu se altereze ingredientele.

[AUDIO] Rețeta de sâmbătă – Paste cu anșoa

Articol editat de Valentina Adam, 10 septembrie 2022, 12:05 / actualizat: 15 martie 2023, 13:48

Rețeta emisiuniiPaste cu anşoa

La aceasta reţetă de trebuinţă ne sunt următoarele ingrediente pentru patru porţii:

– un pachet de paste scurte sau lungi după preferinţe. Pentru o porţie de persoană sunt necesare 100 de grame de paste.

– un borcan de anşoa

– trei linguri de ulei de măsline sau doua linguri de ulei de măsline şi o lingură de ulei de floarea soarelui.

– un ardei iute. Ideal ar fi unul mic şi mediu de iute, cu sau fără seminţe.

omână bună de frunze de pătrunjel.

– patru sau cinci căţei de usturoi.

– opţional parmezan ras.

După ce am pregătit ingredientele şi le avem la îndemână trecem la gătirea lor. Punem o oală cu apă la fiert. Se recomandă ca pentru 100 de grame de paste să folosim un litru de apă. De regula, într-un pachet sunt 400 de grame de paste uscate şi în concluzie folosim 4 litri de apă. La un litru de apă fiartă se recomanda 7 grame de sare. Dacă nu se adaugă sare în apa în care se fierb pastele ele nu-şi dezvoltă acel gust caracteristic.

Punem pastele preferate şi amestecăm delicat în primele două minute ca să nu se lipească, iar după aceea mai rar. Într-o tigaie încăpătoare adăugăm trei linguri de ulei, caţeii de usturoi şi ardeiul iute tăiat în felii oblice. Punem tigaia pe foc şi o lăsăm doar atât cât usturoiul să aromatizeze uleiul. Adăugăm pătrunjelul tocat şi tot acum şi anşoa, după ce în prealabil a fost trecut sub un jet de apă pentru îndepărtarea excesului de sare.  Aceşti peşti mici, plini de savoare se pot folosi în aproape toate preparatele, de la sosuri până la pizza. Sunt peşti mici, săraţi şi îi găsim conservaţi la borcan cam în toate supermarketurile. Ei ofera o experienţă gustativă unică pentru că sunt un furnizor de umami – gustul suprem. Revenim la frunzele de pătrunjel,  acestea se toacă mai mare, mai grosier, mai rustic, pentru a nu-şi lăsa aroma pe blatul de lucru. Se amestecă şi se trage tigaia de pe foc.

Cu un cleşte de bucătărie scoatem pastele fierte după timpul recomandat de producător. Dăcă le dorim ”al dente” le scoatem cu un minut înainte, iar daca le vrem mai moi, cu un minut mai târziu decât specificaţia de pe pachet. Pastele luate cu clestele nu se scutură de apă şi se transferă direct în tigaie unde se amestecă delicat împreună cu uleiul, usturoiul, ardeiul iute, anşoa şi pătrunjelul. Se pun pe un platou de paste,  iar dacă nu aveţi se pot aranja şi pe o farfurie mai mare. Opţional, deasupra se rade parmezan. Se spune că peştele nu merge bine cu brânză. Doar se spune, pentru că adevărul este contrar.

Fiind un preparat specific bucătăriei Italiei, care prin varietatea şi bogăţia aromelor este considerată expresia artei culinare supreme, vă spun BUONO APETTITO.  

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine