Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO] Rețeta de sâmbătă – Paste cu anșoa

Daniel Babun ne invită să preparăm bucate care să ne meargă la suflet înainte de-a ne ajunge în stomac. Pornind de la o reţetă cunoscută, dacă schimbăm anumite ingrediente poate rezulta ceva delicios şi apetisant. Gătitul este foarte permisiv cu condiţia să respectam anumite reguli. Gătitul ne elibereaza de stres, dacă punem suflet pe lângă ingrediente şi ne dă bună dispoziţie, cel putin celor ataşaţi de arta culinara. Dar să lăsăm vorba şi să trecem la treabă ca să nu se altereze ingredientele.

Articol editat de Valentina Adam, 10 septembrie 2022, 12:05 / actualizat: 15 martie 2023, 13:48

Rețeta emisiuniiPaste cu anşoa

La aceasta reţetă de trebuinţă ne sunt următoarele ingrediente pentru patru porţii:

– un pachet de paste scurte sau lungi după preferinţe. Pentru o porţie de persoană sunt necesare 100 de grame de paste.

– un borcan de anşoa

– trei linguri de ulei de măsline sau doua linguri de ulei de măsline şi o lingură de ulei de floarea soarelui.

– un ardei iute. Ideal ar fi unul mic şi mediu de iute, cu sau fără seminţe.

omână bună de frunze de pătrunjel.

– patru sau cinci căţei de usturoi.

– opţional parmezan ras.

După ce am pregătit ingredientele şi le avem la îndemână trecem la gătirea lor. Punem o oală cu apă la fiert. Se recomandă ca pentru 100 de grame de paste să folosim un litru de apă. De regula, într-un pachet sunt 400 de grame de paste uscate şi în concluzie folosim 4 litri de apă. La un litru de apă fiartă se recomanda 7 grame de sare. Dacă nu se adaugă sare în apa în care se fierb pastele ele nu-şi dezvoltă acel gust caracteristic.

Punem pastele preferate şi amestecăm delicat în primele două minute ca să nu se lipească, iar după aceea mai rar. Într-o tigaie încăpătoare adăugăm trei linguri de ulei, caţeii de usturoi şi ardeiul iute tăiat în felii oblice. Punem tigaia pe foc şi o lăsăm doar atât cât usturoiul să aromatizeze uleiul. Adăugăm pătrunjelul tocat şi tot acum şi anşoa, după ce în prealabil a fost trecut sub un jet de apă pentru îndepărtarea excesului de sare.  Aceşti peşti mici, plini de savoare se pot folosi în aproape toate preparatele, de la sosuri până la pizza. Sunt peşti mici, săraţi şi îi găsim conservaţi la borcan cam în toate supermarketurile. Ei ofera o experienţă gustativă unică pentru că sunt un furnizor de umami – gustul suprem. Revenim la frunzele de pătrunjel,  acestea se toacă mai mare, mai grosier, mai rustic, pentru a nu-şi lăsa aroma pe blatul de lucru. Se amestecă şi se trage tigaia de pe foc.

Cu un cleşte de bucătărie scoatem pastele fierte după timpul recomandat de producător. Dăcă le dorim ”al dente” le scoatem cu un minut înainte, iar daca le vrem mai moi, cu un minut mai târziu decât specificaţia de pe pachet. Pastele luate cu clestele nu se scutură de apă şi se transferă direct în tigaie unde se amestecă delicat împreună cu uleiul, usturoiul, ardeiul iute, anşoa şi pătrunjelul. Se pun pe un platou de paste,  iar dacă nu aveţi se pot aranja şi pe o farfurie mai mare. Opţional, deasupra se rade parmezan. Se spune că peştele nu merge bine cu brânză. Doar se spune, pentru că adevărul este contrar.

Fiind un preparat specific bucătăriei Italiei, care prin varietatea şi bogăţia aromelor este considerată expresia artei culinare supreme, vă spun BUONO APETTITO.  

Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 12 ianuarie 2025, 09:30

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată

Transformă prânzul de duminică într-o sărbătoare! Descoperă rețete delicioase pentru supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci...

Prânzul de duminică: supă de varză de Bruxelles, ciulama de pui cu ciuperci și cremă de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 11 ianuarie 2025, 10:28

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean

Gătește sănătos în stil mediteranean! Descoperă o rețetă rapidă de orez cu pui, vinete, ardei și legume, perfectă pentru un prânz...

Orez cu pui, vinete, ardei dulce și roșii în stil mediteranean
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 9 ianuarie 2025, 07:35

Tort leneș cu miere și smântână

Ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor evenimente...

Tort leneș cu miere și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 8 ianuarie 2025, 08:35

Pui Halal

Miercurea, se știe, că descoperim rețete din Orientul Mijlociu sau Orientul Apropiat, cum i se mai spune. Bucătăria din Orientul Mijlociu este...

Pui Halal
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 7 ianuarie 2025, 08:26

Carne la cuptor în stil franțuzesc

Am deosebita plăcere și onoare să urez pe frecvențele Radio Reșița La Mulți Ani tuturor celor care poartă numele Sf. Ioan Botezătorul....

Carne la cuptor în stil franțuzesc
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 6 ianuarie 2025, 08:22

Cacciucco

Elba este o insulă în Marea Mediterană, aparținând regiunii italiene Toscana și se află la circa 20 km de coasta Grosseto. Este cea mai mare...

Cacciucco