Ascultă Radio România Reșița Live

Arayes

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.
Influențate de o istorie bogată a schimburilor comerciale și culturale, rețetele din Orientul Mijlociu sunt renumite pentru arome îndrăznețe, mirodenii și ingrediente proaspete.
Orientul Mijlociu este alcătuit din toate țările situate în apropierea sau de-a lungul Peninsulei Arabe, inclusiv Libanul, Israelul, Egiptul, Marocul și Iranul. Mâncarea de aici este un mix de arome și metode de gătit.

Arayes

Articol editat de Radio Resita, 26 iunie 2024, 07:00

Arayes sau Pită libaneză umplută cu carne crocantă vă poftesc să preparați.
Să faci propria pâine pita libaneză nu este atât de dificil pe cât ai putea crede.  Sunt necesare:
– 240 de grame de apă
– 7 grame de drojdie instant
– o jumătate de linguriță de zahăr
– două linguri de ulei de măsline
– un sfert de cană de făină de grâu integrală
– două căni și jumătate de făină universală
– o linguriță de sare, preferabil Kosher

Într-un castron mare, combinați apa, drojdia și zahărul. Amestecați bine. Se adaugă uleiul de măsline, făina și sarea. Folosind o lingură de lemn, amestecați până devine cremos.
Frământați aluatul de pita pe o suprafață de lucru curată până când obțineți o minge moale și suplă.
Transferați bilă de aluat într-un bol uns cu ulei și acoperiți cu folie film. Lăsăți aluatul să crească într-un loc cald în bucătărie timp de o oră până când își dublează volumul.
Împărțiți aluatul de pâine pita în 8 bucăți egale și formăți bile mai mici. Lasă bilele de aluat să se odihnească pe blat timp de 10 minute, acoperite cu un prosop curat de bucătărie.
Întindeți cu un sucitor fiecare bilă într-o formă rotundă subțire de aproximativ 3 cm grosime. Cercul de aluat ar trebui să aibă aproximativ 18- 20 cm în diametru. Puteți rula bilele de aluat în discuri pe măsură ce le coaceți sau le puteți rula pe toate odată și le puteți ține acoperite, astfel încât să nu se usuce. Asigurați-vă că lăsăți discurile câteva minute de odihnă înainte de a le coace, acest lucru ajută la formarea bulelor de aer în aluat care se vor dilată și vor forma buzunar când sunt coapte.

Preparăm Arayes. Este unul dintre acele lucruri care te vor face să te întrebi „de ce nu m-am gândit la asta?”.

Ingrediente de trebuință:
– 400 de gr de carne de miel, de vită sau de curcan, macinată
– un sfert de cană de pătrunjel tocat
– 3 căței de usturoi, tocați mărunt
– 3 linguri de ceapă galbenă rasă
– o linguriță și jumătate de chimen măcinat
– tot atâta coriandru măcinat
– o linguriță de boia afumată
– un sfert de linguriță de ienibahar măcinat
– piper negru și cayenne după gust
– o linguriță de sare kosher

Preparăm și un sos Tahini de iaurt din:
– o lingură de tahini
– o lingură de suc de lămâie
– o lingură de apă
– jumătate de cană de iaurt grecesc simplu
– un cățel de usturoi, ras fin
– foarte puțin piper cayenne
– sare kosher după gust

Adăugați carnea într-un bol și presărați pătrunjel, usturoi tocat, ceapă, chimen, coriandru, boia afumată, ienibahar, piper cayenne, sare și piper negru. Folosiți o furculiță sau mâinile pentru a amestecă totul uniform. Acoperiți și lăasți la frigider cel puțin o oră.
Pentru sos, adăugați tahini, sucul de lămâie și apă într-un bol care poate fi utilizat în cuptorul cu microunde și gătiți la foc mare până când este foarte fierbinte, aproximativ 30 de secunde. Adăugați într-un castron iaurt, usturoi ras, un praf de cayenne și un sfert de linguriță de sare. Bateți până se omogenizează și ușor. Lăsați la răcit.
Tăiați fiecare pita în jumătate și deschideți cu grijă fără a rupe marginile.
Împărțiți carnea în 4 părți egale și transferați-o în fiecare jumătate de pita. Apăsăți și stoarceți ușor pita pentru a distribui carnea într-un strat uniform, care ajunge până la partea tăiată.
Încinge-ți puțin ulei de măsline la foc mediu. Gătiți fiecare pita umplută până când carnea este gătită și pâinea este frumos rumenită și crocantă, până la 4 minute pe fiecare parte. Se servește fierbinte cu sos tahini alături.
Poftă bună și să vă bucurați de ceea ce preparați!

Daniel Babun

(urbanfarmandkitchen-com; allrecipes-com)

Etichete:
Prânzul de duminică: ciorbă de picioare de porc, carne de porc aromată înăbușită și cremă de cafea cu rom
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 iunie 2024, 07:00

Prânzul de duminică: ciorbă de picioare de porc, carne de porc aromată înăbușită și cremă de cafea cu rom

A sta la masă cu familia duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: ciorbă de picioare de porc, carne de porc aromată înăbușită și cremă de cafea cu rom
Spaghetti Frittata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 8 iunie 2024, 09:16

Spaghetti Frittata

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele...

Spaghetti Frittata
Pește umplut cu crabi și cu sos de cremă de lămâie
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 7 iunie 2024, 09:08

Pește umplut cu crabi și cu sos de cremă de lămâie

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Pește umplut cu crabi și cu sos de cremă de lămâie
Flan parizian de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 6 iunie 2024, 09:05

Flan parizian de ciocolată

 În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Timp de două săptămâni, în fiecare joi,...

Flan parizian de ciocolată
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 4 iunie 2024, 06:00

Carne de porc mărunțită cu orez picant

America Latină are o mare varietate culturală și gastronomică, deoarece fiecare zonă a știut să dea nota sa unică mâncărurilor. Unele...

Carne de porc mărunțită cu orez picant
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 3 iunie 2024, 16:24

Rețete din Roma

Bucătăriile de pe Bătrânul Continent au preparte culinare care pot să satisfacă cele mai rafinate gusturi. Savoarea rețetelor italiene,...

Rețete din Roma
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 31 mai 2024, 12:37

Creveți cu roșii

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Creveți cu roșii
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 30 mai 2024, 07:17

Tort cu căpșuni

În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor. Așa cum v-am spus și săptămâna trecută...

Tort cu căpșuni