Ascultă Radio România Reșița Live

Akod

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor care au plaje la Marea Mediterană.

Tunisia are o tradiție alimentară familiară celor care iubesc mâncărurilor mediteraneene, dar afinitatea tunisiană pentru condimente îndrăznețe și puternice conferă bucătăriei acestei țări o personalitate proprie. Îmbinând arome emblematice din bucătăria mediteraneană, nord-africană și europeană, mâncarea tunisiană este plină de căldură, condimente și combinații magice.
Bucătăria Tunisiei are o istorie profundă și bogată, construită pe o fundație pusă de bucătari din epocile antice berbere, cartagineze, romane și otomane.

Akod

Articol editat de Radio Resita, 21 decembrie 2024, 06:33 / actualizat: 21 decembrie 2024, 10:37

Akod este simbolul bucătăriei tunisiene. Se pregateste cu pricepere, cu burtă parfumată cu chimen, usturoi, pastă de roșii și harissa.

Sunt necesare:
– două kg de burtă de vită
– un picior de vită
– două linguri de pastă de roșii
– o lingură boia de ardei
– două linguri de harissa
– trei lingurițe de chimen măcinat
– jumătate de cană de ulei de măsline
– usturoi, sare și piper negru după gust

Spalăm bine burta și piciorul de vită, după care le scurgem și le taiem în bucăți.
După aceea le punem într-un volum mare de apă clocotită cu sare și le fierbem timp de o oră și jumătate schimbând de trei ori apa de gătit. Aceasta trebuie să fie mereu clocotită când le punem. Dacă folosiți burtă prefiartă timpul de fierbere se reduce foarte mult și nu necesită schimbarea apei.
Ultima apă în care au fiert se păstrează, iar cărnurile se scurg.

Într-o oală de fontă sau cuptor olandez, turnăm uleiul de măsline și îl încălzim la foc mediu. Prăjim cărnurile timp de 5 minute, amestecând regulat.
Punem usturoiul tocat, presărăm sare, piper, boia de ardei și jumatate din cantitatea de chimen. Adăugăm pasta de roșii, harissa și amestecăm bine.
Turnăm lichidul de gătit rezervat care trebuie să fie cu 3- 4 cm deasupra cărnurilor. Păstrăm restul lichidului.
Acoperim și lăsăm la foc mediu spre mic timp de 30 de minute. După care dăm foscul la minim timp de 3- 4 ore, în cazul în care ați folosit burtă care nu a fost prefiartă.

Atenție la burta prefiartă. Am folosit-o la tuslama cu ani în urmă și în mai puțin de 10 minute s-a dezintegrat. De atunci prefer burta crudă.

În timpul gătitului, dacă sosul scade din oală, adăugați de fiecare dată puțin din apa rezervată în care au fiert cărnurile. Dacă nu mai aveți lichid adăugați apă clocotită, întotdeauna în cantități mici.
Cu zece minute înainte de sfârșitul gătitului adăugați cealaltă jumătate de cantitate de chimen.

Se servește foarte fierbinte asezând bucăți de burtă pe un pat generos de sos.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

Etichete:
Jeleu de pește
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 13 decembrie 2024, 06:00

Jeleu de pește

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Jeleu de pește
Prânzul de duminică: ciorbă de pui cu brânză topită și șnițel Jaeger în sos și smântână
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 8 decembrie 2024, 06:33

Prânzul de duminică: ciorbă de pui cu brânză topită și șnițel Jaeger în sos și smântână

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: ciorbă de pui cu brânză topită și șnițel Jaeger în sos și smântână
Rețetă din bucătăria americană: Saltenas
Ocolul lumii în 365 de gusturi marți, 3 decembrie 2024, 09:00

Rețetă din bucătăria americană: Saltenas

Așa cum am procedat în fiecare săptămână, marțea  traversăm Atlanticul și ne oprim în America de Nord, America Centrală sau America...

Rețetă din bucătăria americană: Saltenas
Pui copt în sos cremos de spanac
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 30 noiembrie 2024, 10:41

Pui copt în sos cremos de spanac

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pui copt în sos cremos de spanac
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 24 noiembrie 2024, 07:00

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat

A sta la masă cu familia, duminica, și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac, conopidă la tigaie cu chorizo și migdale, plăcintă rapidă cu brânză fără blat
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 23 noiembrie 2024, 07:30

Ribollita toscana cu fasole

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană are o...

Ribollita toscana cu fasole
Ocolul lumii în 365 de gusturi vineri, 22 noiembrie 2024, 07:30

Frigărui de creveți și scoici

În fiecare zi de vineri vă prezint o rețetă în care se regăsesc peștii de apă dulce, sărată sau fructele de mare.Carnea de pește este una...

Frigărui de creveți și scoici
Ocolul lumii în 365 de gusturi joi, 21 noiembrie 2024, 07:30

Tort galez

Astăzi, ca în fiecare joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.Tortul este desertul central al multor...

Tort galez