Ascultă Radio România Reșița Live

Cartofi Sfincione

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.

Pentru astăzi m-am gândit la un preparat din frumoasa insulă Sicilia, Cartofi  sfincione, numiți și Cartofi îmbelșugați.

Cartofi Sfincione

Articol editat de Radio Resita, 27 ianuarie 2024, 07:52

Pot să fie un fel de sine sau o garnitură bogată inspirată de un clasic al bucătăriei din Palermo. Ingrediente simple și gustoase pentru această rețetă ușoară care este și mai bună dacă este pregătită puțin în avans și savurată caldă.

De folosință în preparare sunt:
– 4 cartofi mari
– două cepe albe sănătoase
– o conservă de fileuri de anșoa
– 300 de gr de roșii decojite
– 100 g de caciocavallo feliat
– 50 de gr de caciocavallo ras
– pesmet sau firimituri fine de pâine
– oregano uscat
– ulei de măsline extravirgin
– sare și piper negru proaspăt râșnit.

Cartofii Sfincione sunt o garnitură gustoasă inspirată de unul dintre simbolurile mâncărurilor stradale din Palermo.

Rețeta este foarte ușor de făcut. Cartofii tăiați felii sunt acoperiți cu un sos bogat de roșii, ceapă și anșoa, apoi cu caciocavallo feliat și ras, pesmet și oregano. Având în vedere combinația de ingrediente, după cum spuneam și v-ați dat seama după scurta prezentare, cartofii sfincione pot fi serviți și ca un fel singular de mâncare.

Acest fel de mâncare poate fi pregătit mai repede, fierbând mai întâi feliile de cartofi în apă cu sare timp de 10 minute pentru a le înmuia. În acest fel timpul de gătire în cuptor este redus semnificativ.
Foarte putine ingrediente simple sunt suficiente pentru a obține preparate apetisante. Am spus de mai multe ori de la microfonul Radio Reșița că rețetele simple sunt savuroase și pline de arome.

Pentru a pregăti cartofii Sfincione, începem prin a felia subțire ceapa. Călim ceapa într-o cratiță antiaderentă cu  ulei. Când s-a înmuiat ceapa adăugăm fileurile de anșoa, scurse de uleiul lor, și le apăsăm cu o lingură de lemn pentru a se topi și lăsa aroma.
Adăugăm roșiile decojite tăiate cubulețe, reglăm gustul cu sare și piper și mai gătim 10-15 minute, până când sucurile rezultate din fierbere s-au redus.

Curățăm cartofii de coaja, îi spălăm și îi tamponăm cu hârtie de bucătărie, după care se vor tăia în felii de jumătate de centimetru. Pentru reușita operației folosim o răzătoare.
Tapetăm cu hârtie de copt o tavă de aproximativ 24 cm diametru și o ungem cu ulei de măsline extravirgin.
Așezăm cartofii înăuntru, presărăm sare și oregano uscat după gust și punem feliile de caciocavallo. Acoperim cu sosul preparat, radem caciocavallo, semănăm pesmet și oregano. Dacă nu aveți brânză Caciocavalo puteți folosi orice brânză aromată cu o consistență medie, gen Gouda.

Punem tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius pentru aproximativ 45 de minute, până când s-a format o crustă la suprafață. Pentru siguranță faceți testul scobitorii sau a furculiței.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(cucchiaio.it)

Etichete:
Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine