Ascultă Radio România Reșița Live

Cartofi Sfincione

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid, și echilibrat inspirat de rețetele țărilor riverane Mării Mediterane.

Pentru astăzi m-am gândit la un preparat din frumoasa insulă Sicilia, Cartofi  sfincione, numiți și Cartofi îmbelșugați.

Cartofi Sfincione

Articol editat de Radio Resita, 27 ianuarie 2024, 07:52

Pot să fie un fel de sine sau o garnitură bogată inspirată de un clasic al bucătăriei din Palermo. Ingrediente simple și gustoase pentru această rețetă ușoară care este și mai bună dacă este pregătită puțin în avans și savurată caldă.

De folosință în preparare sunt:
– 4 cartofi mari
– două cepe albe sănătoase
– o conservă de fileuri de anșoa
– 300 de gr de roșii decojite
– 100 g de caciocavallo feliat
– 50 de gr de caciocavallo ras
– pesmet sau firimituri fine de pâine
– oregano uscat
– ulei de măsline extravirgin
– sare și piper negru proaspăt râșnit.

Cartofii Sfincione sunt o garnitură gustoasă inspirată de unul dintre simbolurile mâncărurilor stradale din Palermo.

Rețeta este foarte ușor de făcut. Cartofii tăiați felii sunt acoperiți cu un sos bogat de roșii, ceapă și anșoa, apoi cu caciocavallo feliat și ras, pesmet și oregano. Având în vedere combinația de ingrediente, după cum spuneam și v-ați dat seama după scurta prezentare, cartofii sfincione pot fi serviți și ca un fel singular de mâncare.

Acest fel de mâncare poate fi pregătit mai repede, fierbând mai întâi feliile de cartofi în apă cu sare timp de 10 minute pentru a le înmuia. În acest fel timpul de gătire în cuptor este redus semnificativ.
Foarte putine ingrediente simple sunt suficiente pentru a obține preparate apetisante. Am spus de mai multe ori de la microfonul Radio Reșița că rețetele simple sunt savuroase și pline de arome.

Pentru a pregăti cartofii Sfincione, începem prin a felia subțire ceapa. Călim ceapa într-o cratiță antiaderentă cu  ulei. Când s-a înmuiat ceapa adăugăm fileurile de anșoa, scurse de uleiul lor, și le apăsăm cu o lingură de lemn pentru a se topi și lăsa aroma.
Adăugăm roșiile decojite tăiate cubulețe, reglăm gustul cu sare și piper și mai gătim 10-15 minute, până când sucurile rezultate din fierbere s-au redus.

Curățăm cartofii de coaja, îi spălăm și îi tamponăm cu hârtie de bucătărie, după care se vor tăia în felii de jumătate de centimetru. Pentru reușita operației folosim o răzătoare.
Tapetăm cu hârtie de copt o tavă de aproximativ 24 cm diametru și o ungem cu ulei de măsline extravirgin.
Așezăm cartofii înăuntru, presărăm sare și oregano uscat după gust și punem feliile de caciocavallo. Acoperim cu sosul preparat, radem caciocavallo, semănăm pesmet și oregano. Dacă nu aveți brânză Caciocavalo puteți folosi orice brânză aromată cu o consistență medie, gen Gouda.

Punem tava în cuptorul preîncălzit la 200 de grade Celsius pentru aproximativ 45 de minute, până când s-a format o crustă la suprafață. Pentru siguranță faceți testul scobitorii sau a furculiței.
Poftă bună și să aveți parte numai de bine!

Daniel Babun

(cucchiaio.it)

Etichete:
Pui piccata
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 7 septembrie 2024, 09:56

Pui piccata

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană...

Pui piccata
Friptură cu sos cremă de ceapă
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 2 septembrie 2024, 08:32

Friptură cu sos cremă de ceapă

 În fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia țărilor de pe Bătrânul Continent. Irlanda a devenit remarcată ca o...

Friptură cu sos cremă de ceapă
Prânzul de duminică: supă cremă de ciuperci, fish fingers cu mazăre și sos tartar și budincă din piure de mango și de chia
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 1 septembrie 2024, 10:33

Prânzul de duminică: supă cremă de ciuperci, fish fingers cu mazăre și sos tartar și budincă din piure de mango și de chia

A sta la masă cu familia Duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Prânzul de duminică: supă cremă de ciuperci, fish fingers cu mazăre și sos tartar și budincă din piure de mango și de chia
Pulpe de pui la cuptor cu năut, măsline și verdeață
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 31 august 2024, 10:24

Pulpe de pui la cuptor cu năut, măsline și verdeață

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat.Dieta mediteraneană a...

Pulpe de pui la cuptor cu năut, măsline și verdeață
Ocolul lumii în 365 de gusturi miercuri, 28 august 2024, 09:00

Rețetă din Orientul Mijlociu-Mujadara

Miercurea am dedicat-o fastuoaselor, delicioaselor și fabuloaselor preparate ale Orientului Mijlociu.Influențate de o istorie bogată a...

Rețetă din Orientul Mijlociu-Mujadara
Ocolul lumii în 365 de gusturi luni, 26 august 2024, 09:30

 Rețetă europeană – Croissani

În fiecare zi de luni vă dezvălui câte o rețetă din gastronomia țărilor de pe bătrânul continent. Muntenegru este o destinație uluitoare...

 Rețetă europeană – Croissani
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 25 august 2024, 10:00

Cotlete de porc Al Pastor

A sta la masă cu familia Duminica și a lua împreună prânzul este pentru mulți o mică sărbătoare, în care relațiile de familie se...

Cotlete de porc Al Pastor
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 24 august 2024, 10:44

Enchilada de vită la cuptor

Sâmbăta este ziua în care vă invit să gătiți mai sănătos, cu mai multe vitamine, ceva ușor, rapid și echilibrat. Astăzi nu vom avea un...

Enchilada de vită la cuptor