În fiecare zi de joi, pătrundem în lumea mirifică, plină de culoare și de gusturi a dulciurilor.
Un clasic italian atemporal, un desert perfect pentru prânzul de duminică pe care mi-ar plăcea să-l savurați la maxim, pregătind un dulce delicios și parfumat și o cremă divină. Există cel puțin două variante de prăjitură numită a bunicii: una care include baza și crema garnisită direct cu nuci de pin și zahăr pudra și alta acoperită cu un strat dublu de aluat și crema în centru.
Eu am optat pentru acesta din urmă. Să nu credeți că există doar păjitura bunicii. A fost creată și prăjitura bunicului, dar desprea ea cu altă ocazie, poate chiar săptămâna viitoare dacă o să o prepar pentru dulcele de duminică.
Articol editat de Valentina Adam, 2 noiembrie 2023, 09:10 / actualizat: 5 noiembrie 2023, 9:15
Pentru prăjitura bunicii vom lua:
– 450 de gr de făină 000
– 200 de gr de unt rece de la frigider
– 160 de gr de zahăr
– două ouă
– coaja de la o lămâie netratată
Pentru cremă:
– jumătate de litru de lapte integral
– 100 de gr de zahăr
– 50 de gr de făină 000
– gălbenușurile de la 4 ouă
– coaja de la o lămâie netratată
Pentru garnitură:
– 25 de gr de nuci de pin
– albușuri și zahăr pudră după gust
Pentru a face prăjitura bunicii pregătim mai întâi crema. Turnăm gălbenușurile și zahărul într-o cratiță, amestecăm cu o spatulă și apoi presărăm faina. Amestecăm din nou până obținem un melanj omogen și dens.
Turnăm laptele într-o altă cratiță, aromăm cu coajă de lămâie rasă și punem pe foc. Când a ajuns la fierbere turnăm mai întâi o cantitate mică de lapte peste amestecul de ouă pentru a-l dilua și amestecăm cu o spatulă. Adăugăm și melanjul și amestecăm din nou. Transferăm cratiță la foc și lăsăm crema să se îngroașe la foc moderat. Continuăm să amestecăm până crema devine groasă.
Transferăm crema într-un bol pe care-l punem într-un castron mai mare pe care l-am umplut cu cuburi de gheață. În acest fel se va răci rapid fără a-și pierde culoarea și consistența. Dacă nu folosiți crema imediat, acoperiți-o cu folie alimentară și transferați-o la frigider.
Trecem la prepararea aluatului. Punem făina și untul rece de la frigider tăiat bucățele într-un robot de bucătărie, apoi malaxăm. Dacă nu aveți un robot puteți „ciupi” untul cu vârful degetelor pentru a-l amestecă bine cu făina. Transferăm amestecul pe o placă de patiserie și facem o gaură în centru, apoi turnăm zahărul și ouăle.
Radem coaja de lamâie frământăm pentru scurt timp, cât să se compacteze. Aplatizăm ușor aluatul, îl învelim în folie alimentară, apoi îl dăm la frigider pentru 30 de minute ca să se întărească.
Odată ce aluatul s-a răcit, îl întindem pe o suprafață de lucru ușor înfăinată, având grijă să aibe o grosime de 2-3 mm. Se poate așeza aluatul între două foi de hârtie de copt pentru a-l întinde mai ușor. Ungem cu făină o formă de tarta cu diametrul de 26 cm, rulăm aluatul pe sucitor și îl punem delicat în formă.
Apăsăm cu degetele pentru că aluatul să adere bine de bază și margini, apoi îndepărtăm excesul. Înțepăm baza cu o furculiță și punem crema rece.
Frământăm din nou aluatul rămas și îl întindem până rezultă o grosime de 2-3 mm, apoi îl rulăm pe sucitor și îl derulăm pe forma de copt pentru a acoperi crema. Apăsăm marginile cu degetele pentru a-l sigila și eliminăm excesul.
Ungem suprafața cu puțin albuș și înțepăm cu furculița, apoi presarăm cu nuci de pin.
Gătiți în cuptorul preîncălzit la 160 de grade Celsius timp de 50 de minute pe raftul de jos, apoi ridicați temperatura la 180 de grade Celsius și gătiți încă 10 minute. Dacă suprafața devine maroniu închis prea mult în timpul gătitului, o puteți acoperi cu folie de aluminiu.
După ce s-a gătit îl scoatem din cuptor și îl lăsăm să se răcească complet. Presărăm zahăr pudră.
Serviți Torta della Nonna și vă bucurați, dar să nu uitați că dulciurile se consumă cu responsabilitate.
Doar ne-ndulcim,…. nu ne săturăm, să nu facem diabet sau…. să ne îngrășăm. La bună reauzire!
Daniel Babun
Foto youtube