Ascultă Radio România Reșița Live

Bourguignon de vită

Cum bine știți în fiecare zi de luni descoperim câte o rețetă din gastronomia țărilor Europei. Pe Bătrânul Continent sunt mâncăruri care satisfac cele mai fine gusturi. Cu puține ingrediente, fără să se abuzeze de  condimente și mirodenii, bucătăriile europene sunt delicioase, sățioase și pline de arome.

Bourguignon de vită

Articol editat de Valentina Adam, 24 octombrie 2023, 08:21

De astăzi, timp de trei ediții vom descoperi gastronomia Belgiei.
Belgia nu este o țară mare. Ea se învecinează cu Franța, Germania, Olanda și Marea Nordului. Acolo se vorbesc trei limbi, franceza, flamanda și germana. Bucătăria belgiană este foarte variată, cu diversități regionale semnificative, reflectând în același timp bucătăriile vecine din Franța, Germania și Țările de Jos. Se spune uneori că mâncarea belgiană este servită în cantitatea bucătăriei germane, dar cu calitatea mâncărurilor franceze.

Fiecare regiune își cultivă tradițiile. În orașul Bruxelles, a apărut o nouă cultură, în întregime europeană, occidentală.
Bucătăria acestei țări mici a produs multe mâncăruri populare la nivel internațional: la urma urmei, toată lumea știe de cartofi prăjiți, vafele belgiene și pralinele. Ciocolata belgiană este considerată, pe bună dreptate, cea mai bună din lume.

Cartofii prăjiți belgieni sunt celebri în lume. În Bruges există chiar și Muzeul Frit, unde puteți afla multe lucruri interesante despre istoria cartofilor prăjiți și vă puteți minuna de ustensilele de bucătărie istorice. Cartofii prăjiți belgieni perfecti sunt gătiți de două ori într-un amestec de grăsime animală și vegetală. Cea mai folosită grăsime animală este cea de la rinichii de vită. Soiurile potrivite de cartofi Bintje, Agria sau Désirée. Potrivit legendei, rețeta de cartofi prăjiți belgieni își are originea în zona din jurul Liège în anii 1750, când râurile erau înghețate și pescarii nu puteau pescui. În loc de pește, pur și simplu au prăjit bețișoare de cartofi.

Cui nu-i plac cartofii prăjiți alături de o bere? Să știți că din 2016 berea belgiană a fost inclusă în Patrimoniul Mondial UNESCO.
Dar să revin la gătit. Prima regiune în care poposim gastronomic este Flandra.

Bucătăria flamandă este simplă, autentică și gustoasă. Produsele tipice din această regiune din nordul Belgiei sunt numeroase și de înaltă calitate.
Este imposibil să vorbim despre bucătăria flamandă fără să ne imaginăm parfumul dulce al carbonadei, un fel de mâncare făcută din carne fiartă într-un sos de bere, sau cel al puiului waterzoi. Ciocolata este renumită în întreaga lume.

Se spune că la micul dejun se servește ceai pentru flamanzi și cafea pentru valoni și luxemburghezi. În restul zilei, bere pentru toată lumea.
Carbonada este o rețetă tradițională din bucătăria belgiană.
Termenul „carbonadă” provine de la faptul că inițial, muncitorii minelor de cărbune își găteau carnea pe cărbune.

Acest fel de mâncare a devenit ulterior o tocană de bere, pe care unii o numesc „bourguignon de vită”.

Pentru 4 persoane fămânde sunt necesare:
– 1 kg de carne de vită tăiată în bucăți de aproximativ 50 de gr
– două kg de morcovi
– două cepe mari
– o sticlă și jumătate de bere neagră
– 3 felii de pâine de casă
– două linguri de făină
– o lingură de zahăr brun
– două linguri de muștar iute
– ulei sau unt
– sare și piper.

Rumenim carnea cu puțin ulei sau unt până devine maro aurie. Tocăm cele două cepe și le pune alături de carne. Luăm zahărul brun și presărăm peste. Lăsăm să se caramelizeze ușor apoi presărăm făina și amestecăm totul bine. Urmează să-și facă apariția în cratiță și berea neagră. Punem și puțină apă doar cât să acopere carnea și dăm focul la mare. După ce începe să fiarbă bere reducem focul la mediu spre mic. Ungem feliile de pâine de casă cu muștar iute și ajung și ele în cratiță. Punem capacul și lăsăm la fiert aproape două ore.  Adăugăm morcovii spălați, curățați și tăiați julienne. Prelungim fierberea încă treisfert de ceas. Se servește cu cartofi natur sau prăjiți. Merge de minune și reîncălzită a doua zi.

Poftă bună și să aveți parte numai de bine.

Daniel Babun

(supertoinette.comchefsimon.comanesentpasunpeulebrulela.fr)

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 martie 2025, 09:42

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză

Prânzul de duminică alături de familie este un moment special, o tradiție care aduce împreună gusturile autentice și conversațiile calde....

Prânzul de duminică: supă cremă de dovleac și cartof dulce, conopidă cu chorizo și migdale și plăcintă rapidă cu brânză
Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 martie 2025, 06:00

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească

Papricaș de porc cu găluște este o rețetă românească autentică, apreciată pentru gustul său bogat și aroma inconfundabilă. Este...

Papricaș de porc cu găluște – Rețetă tradițională românească
Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 2 martie 2025, 10:05

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale

Bucătăria românească este o comoară de arome și tradiții, iar duminica este momentul perfect pentru a descoperi și savura preparate...

Prânzul de duminică: Ciorbă de salată cu afumătură și omletă, pulpă de curcan la cuptor și prăjitură cu ciocolată și sos de portocale
Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 23 februarie 2025, 09:18

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris

Duminica este ziua în care a sta la masă cu familia se transformă într-o mică sărbătoare, în care legăturile familiale se întăresc, iar...

Prânz de duminică: supă de somon cu legume, carne cu cartofi copți în stil franțuzesc și tort cu gris
Ocolul lumii în 365 de gusturi sâmbătă, 22 februarie 2025, 06:00

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline

Sâmbăta este ziua ideală pentru a aduce pe masă preparate sănătoase și pline de vitamine. Dacă vrei să gătești ceva ușor, rapid și...

Rețeta de Focaccia cu roșii cherry, rozmarin și măsline
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 16 februarie 2025, 10:34

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură

Prânzul de duminică este momentul perfect pentru a aduna familia în jurul mesei, într-o atmosferă relaxantă. Iată trei rețete savuroase,...

Prânzul de duminică: supă de fasole, mușchi de vită cu varză și ruladă de ciocolată cu zmeură
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 9 februarie 2025, 10:05

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară

Prânzul de duminică este un moment special pentru multe familii, un prilej de socializare, relaxare și savurare a preparatelor preferate. O supă...

Prânzul de duminică în familie: supă de ciuperci cu legume, ceafă de porc la cuptor și deliciu turcesc cu scorțișoară
Ocolul lumii în 365 de gusturi duminică, 26 ianuarie 2025, 09:49

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine

A petrece timp cu familia la prânzul de duminica este o tradiție îndrăgită, un prilej de reconectare și bucurie. De ce să nu transformăm...

Prânzul de duminică: tăiței cu pește și fructe de mare, gâscă înăbușită cu rădăcinoase și plăcintă cu mandarine