Turism speologic în Munţii Aninei: Peştera Comarnic de la geneză până astăzi
Peștera Comarnic este una dintre cele mai mari peșteri din Banat, dar și din România. Este situată în Munții Aninei, pe raza Parcului Naţional Semenic-Cheile Caraşului, în apropiere de localitatea Iabalcea, aparţinătoare comunei Carașova din Caraș-Severin.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 28 iunie 2024, 17:00 / actualizat: 28 iunie 2024, 21:05
Cavitatea are un caracter masiv, se compune din săli monumentale și formațiuni stalagmitice de mari dimensiuni, iar galeriile și sălile totalizează o lungime de 6 kilometri din care vizitabili, 1. 700 de metri pe o diferenţă de nivel de peste 100 de metri.
Aflaţi aici povestea genezei Peşterii Comarnic, într-un tur virtual, în care ghid este însuşi Bogdan Bădescu – președintele Asociației Speologice ”Exploratorii” din Reșița, cunoscut speolog la nivel național, fost președinte al Federației Române de Speologie, în urma unei vizite efectuate în caverna din Munţii Aninei, descoperită în anul 1896 şi care din 1947 a fost declarată de către Academia Română, rezervaţie naturală, iar din anul 2000 este parte a ariei protejate Semenic – Cheile Caraşului:
În imediata apropiere a peşterii Comarnic, pe cheile cu acelaşi nume, Administraţia ariei protejate din Caraş-Severin a amenajat pe 4 km unul dintre cele mai noi trasee tematice, este vorba de Carstul din Parcul Naţional Semenic-Cheile Caraşului, spune directorul ariei protejate cărăşene, Nicolae Ifca, custodele Peşterii Comarnic:
Amintim că, peștera Comarnic dispune de o serie de formațiuni denumite sugestiv: Orga Mică, Orga Mare, Muzeul, Zidurile Chinezești, Opera sau Sala de Cristal, Sala Virgină, Galeria Cotită, Fântâna lui Pluto, precum şi: Nuca de Cocos sau Barba lui Mahomed, Crocodilul, Lămâia, Ciupercile, Gemenii, Cămila şi găzduieşte şi urmele fostului locuitor al peşterilor, Ursus Spealeus.
Povestea genezei Peşterii Comarnic o puteţi afla sâmbătă, 29 iunie în emisiunea “Oameni şi Locuri” doar aici pe 105.6 FM, de la 15:15,