Periplu tehnic prin istoria hibrizilor: De la primul automobil electric la coeficientul aerodinamic – invenţii realizate în Europa încă de acum un secol şi jumătate
Mașina electrică NAG din 1910, automobilul cu caroserie aerodinamică în formă de picătură de apă în cădere al inginerului Aurel Perşu din 1923 și automobilul electric al lui Virgilius Justin Capră din 1955, strămoşii hibrizilor de astăzi, sunt piesele de rezistenţă ale Expoziției Internaționale de Arhitectură/ Bienala de la Veneția expuse în premieră la Reșița, la Muzeul Banatului Montan.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 16 februarie 2024, 17:00 / actualizat: 19 februarie 2024, 11:12
O lume plină de frământări multiple privind circulația și existența oamenilor între țări, națiuni, teritorii și granițe aşa se poate descrie succint expoziţia „Aici, Acum şi Acolo!, deschisă până la jumătatea lunii martie la Muzeul Banatului Montan din Reşiţa şi care aduce în prezent unicitatea şi creaţiile tehnicii din secolele al XIX-lea şi al XX-lea.
Am făcut o călătorie în epocă, alături de dr. ing. Iulian Georgevici din Reşiţa, plecând de la primul automobil electric din lume şi ajungând la coeficientul aerodinamic al automobilelor (regăsit în literatura de specialitate sub formele de: Cd, Cx sau Cw), invenţii realizate încă de acum un secol şi jumătate:
Întregul periplu îl puteţi face alături de noi sâmbătă, 17 februarie 2024 în emisiunea “Oameni şi Locuri”, doar aici pe 105.6 FM, de la 15:15, dar şi miercuri, 21 februarie 2024 de la 16:15!