În Banat, omul sfinţeşte locul: De vorbă cu cel mai longeviv slujitor al Sfintelor altare din Episcopia Caransebeşului
Spiritualitatea adevărată a preotului este să trăiască în așa fel încât să poată răspunde și întrebărilor omului de azi, dar să rămână și slujitor adevărat al lui Dumnezeu.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 5 ianuarie 2024, 17:00 / actualizat: 5 ianuarie 2024, 18:19
Nu întotdeauna vârsta constituie o bună garanție a iscusinței unui duhovnic, dar nici studiile – căci el nu expune doar cunoștințe din Scriptură ori de la Sfinții Părinți, ci, în primul rând, se roagă pentru fiii lui duhovnicești; îi conduce spre mântuire, ajutându-i să-L (re)descopere pe Dumnezeu, devenind deopotrivă doctor al sufletelor vătămate de păcate, dar și un fidel martor al învierii lor din întuneric la lumină, din păcat la virtute, din moarte la viață.
În cadrul Sfintelor sărbători de iarnă aflaţi astăzi povestea de viaţă a celui mai longeviv slujitor al lui Dumnezeu din Episcopia Caransebeşului, care deşi a ieşit de multă vreme la pensie, merge la biserică şi încă slujeşte. Este vorba despre părintele îmbisericit Gheorghe Dobre din localitatea cărăşeană Tirol, comuna Doclin, ctitor şi duhovnic pentru credincioşii de toate confesiunile din acest colţişor istoric al Banatului:
Un om cu o mare putere spirituală sfințește locul în care trăiește. Acolo unde apare un om îmbunătățit, spațiul se transformă într-un loc luminos, curat, aerisit, îmbietor, în care ai gânduri bune, te simți cuprins de pace, frumusețe, dor de Dumnezeu și de cele cerești. Orice om trebuie să urmărească să sfințească locul în care trăiește, sfințindu-se în primul rând pe el însuși.
Povestea de viaţă i-o puteţi afla sâmbătă, 6 ianuarie în emisiunea “Oameni şi Locuri”, dar şi miercuri, 10 ianuarie doar aici pe 105.6 FM de la 16:15!
Sursa foto: Episcopia Caransebeşului