Fărşangul, un obicei vechi de sute de ani, păstrat şi evocat între Bobotează şi Postul Paştilor în comunităţile maghiare de pretutindeni
Fărşangul este un obicei străvechi de sute de ani care marchează sfârşitul iernii şi venirea primăverii, trecând prin perioada cuprinsă între Bobotează şi Postul Paştilor.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 7 februarie 2025, 17:00 / actualizat: 7 februarie 2025, 20:20
Tradiţia este păstrată cu sfinţenie în comunităţile etnice maghiare şi germane din România.
Tradiţii şi credinţe
Potrivit cercetătorilor etnografi, sărbătoarea, specifică celor de rit unitarian, ar fi fost transmisă din generaţie în generaţie timp de sute de ani, iar originile ei se regăsesc în perioada schismei catolice, din anul 1542, când a luat fiinţă biserica unitariană.
Etnografii spun şi că sărbătoarea este păstrată în special de maghiari şi ar fi un obicei preluat de la saşi în secolul al XVI-lea.
Acest obicei marchează încheierea iernii şi intrarea în Postul Paştilor. Numele săsesc al sărbătorii este ”Fasching” – provine de la cuvântul ”vastschang” (fastschank), în traducere liberă ”ultima băută” sau ultima petrecere, ultimul chef înainte de începutul Postului Mare când odată cu îngroparea Fărşangului sunt alungate duhurile rele şi iarna cu toate greutăţile ei.
Ladislau Kun – preşedintele Asociaţiei Culturale „Platanus” a Maghiarilor din Reşiţa poveşte despre tradiţia Fărşangului în Banat din cele mai vechi timpuri şi până astăzi:
„Carnavalurile sunt obiceiuri populare antice care întâmpină începutul primăverii cu mari sărbători, în timpul cărora oamenii se mascau cu diverse leoarfe. Odată cu răspândirea creștinismului în Europa, aceste obiceiuri au dispărut aproape complet și au reapărut abia mult mai târziu, la sfârșitul Evului Mediu, după ce biserica a umplut vechea sărbătoare păgână cu conținut creștin popular. De atunci fenomenul carnavalurilor a crescut în amploare și este de neoprit, multe tradiții și credințe fiind populare și astăzi. […]„
Povestea Fărşangului din cele mai vechi timpuri şi până astăzi o puteţi afla sâmbătă, 8 februarie în emisiunea “Oameni şi Locuri”, pe 105,6 FM, de la 15:15.
Foto: arhivă; Ladislau Kun