Croitorul uniformelor militare ale Casei Regale ale Marii Britanii trăieşte şi munceşte la Reşiţa
Maistrul croitor Cristian Nimirceag din Reşiţa și-a ales meseria încă de pe băncile şcolii, ajungând să-și aducă aportul la realizarea fiecăruia dintre veştmintele militare destinate Casei Regale a Marii Britanii.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 10 august 2024, 17:00 / actualizat: 21 august 2024, 12:10
Croitoria este una dintre cele mai frumoase şi mai nobile meserii existente în lume pentru că multe veştminte se realizează manual cu mare grijă, fiecare articol necesitând ore întregi de manoperă.
Pentru a beneficia de un articol vestimentar personalizat, vrând nevrând, trebuie să treci pe la croitor. Poate puţini dintre dumneavoastră cunosc faptul că pentru a face o piesă vestimentară perfectă sunt necesare peste 35 de măsurători.
Atelierele de croitorie şi design vestimentar au tradiţii de sute de ani, iar în ţări, precum Anglia, Italia sau Franţa sunt considerate ca un etalon al eleganţei şi al bunului gust.
Părinţii şi bunicii noştri aveau chiar croitorii lor preferaţi. Atunci când un bărbat avea nevoie de un costum nu alerga prin magazine, ci mergea la o anumită croitorie, unde un meşter îi croia şi îi cosea ansamblul care atunci când era gata îi venea ca turnat.
Încă din cele mai vechi timpuri, hainele au făcut diferenţa între nobilime şi argaţi, între regi şi servitori, între oamenii din slujba statului şi cei de rând.
”Croitoria militară este diferită de cea civilă. Am ajuns să lucrez la uniformele Casei regale ale Marii Britanii dintr-o întâmplare”, povestește Cristian Nimirceag:
Povestea integrală a croitorului reşiţean, care dintr-o întâmplare a ajuns să coasă la uniformele militare ale Casei Regale a Marii Britanii o puteţi afla sâmbătă, 10 august în emisiunea “Oameni şi Locuri” doar aici pe 105.6 FM, de la 15:15,