Turta dulce de Gărâna – redescoperită după zeci de ani în cartea de reţete a bunicii, poate fi degustată în fiecare sfârşit de săptămână la Târgul de Crăciun din staţiunea montană
În România nu există sărbători de iarnă fără faimosul cozonac cu nucă, cu mac, cu ciocolată, în funcție de preferințe, dar pentru că am împrumutat mult din tradițiile altor ţări, de pe mese nu ar trebui să lipsească nici turta dulce sau biscuiții în formă de omuleți, stele, brăduți, fulgi de nea, clopoței, cizmuliţe sau inimioare. Sunt extrem de aromate, relativ simplu de preparat, iar ornarea lor este o distracție pentru toată familia. Ele pot fi facute oricand, insa adevaratul farmec îl vor avea doar atunci cand se aproprie sarbatorile de iarna. Turta dulce reprezenta un desert foarte popular în trecut, mai ales în aşezările cu etnici germani din Banat, atât în casele particulare, cât şi în manufacturi, dar care a fost uitat, din cauza faptului că astăzi există acces la fel şi fel de reţete noi, care mai de care mai sofisticate, dar nu neapărat şi mai gustoase.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 8 decembrie 2023, 17:00 / actualizat: 8 decembrie 2023, 19:49
Aflaţi aici povestea turtei dulci de Gărâna, realizată după o reţetă tradiţională a unei bunici din localitatea montană şi tot ce trebuie sa stiţi atunci când o preparaţi, mai ales că până de Crăciun, în fiecare sfârşit de săptămână, o veţi putea savura alături de cei doi, (re)descoperitori şi creatori ai ei, este vorba de Adina Schuster şi Marius Meresz, iniţiatorii târgului de Crăciun din aşa zisa capitală a jazz-ului mondial din Banatul de Munte:
Întreaga poveste a turtei dulci de Gărâna o puteţi afla sâmbătă, 09 decembrie în emisiunea “Oameni şi Locuri”, doar aici pe 105.6 FM, de la 15:15, dar şi miercuri, 13 decembrie de la 16:15! Păstraţi frecvenţa!
Sursa foto/ video: organizatori