[AUDIO] Între realitate şi simbol: Imagini feminine în dinamica evoluţiei
Martie este prima lună de primăvară, în care natura renaște și razele soarelui încep să încălzească pământul, dar şi sufletele celor care-l lucrează. Femeile din mediul rural alcătuiesc peste un sfert din totalul populaţiei mondiale și majoritatea depind de resursele naturale şi de producţia agricolă pentru asigurarea hranei zilnice.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 4 martie 2022, 16:39 / actualizat: 4 martie 2022, 21:06
Şi pentru a o cinsti și a-i celebra diversele realizări, indiferent de societate, vă prezentăm povestea femeii din mediul rural în contextul încurajării şi ajutorării concrete a sătenilor care se întreţin crescând animale şi practicând agricultura.
În România, există Asociaţia de țărani și țărănci „EcoRuralis”, oameni implicați în producția de hrană prin agricultura de subzistență, bazată pe principiile agroecologiei, iar femeia de la sat, din orice colţ al lumii ar fi ea, joacă un rol central, în bunăstarea familiilor din acest mediu și dezvoltarea economiei rurale.
Ramona Dominicioiu – coordonatorul grupurilor de lucru pentru Drepturile Țăranilor, Migrație rurală și Dreptul la Piață:
Femeia ţărancă stă la sat, munceşte pământul de la câmp şi din grădina casei aşa cum a văzut de copilă. Când devine soţie îşi pune baticul pe cap. Poartă fustă şi când devine bunică îşi pune dinainte şorţul. Mâinile ei sunt muncite. Nu poartă mânuşi când sapă sau când trebăluieşte prin curte. Părul îl poartă împletit în coc sub batic sau scurt. Ţărăncii nu i se adresează nimeni cu doamnă. Ea nu se vaită, ci munceşte până când îşi epuizează ultimele puteri, acesta ar fi portretul ţărăncii, al femeii din mediul rural, imagine descrisă şi de Stela Zamoiu – „ambasadorul” ţărăncilor în cadrul Asociaţiei „EcoRuralis”:
… şi dacă pot face lucrurile la fel de bine sau chiar mai bine decât bărbaţii, o confirmă inginerul agricol Adina Bâte – aflată la conducerea Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin, o instituţie marcantă în perpetuarea speciilor de plante şi asigurarea hranei:
Ziua Internaţională a Femeilor marchează toate realizările excepționale ale acestora, modul în care au influențat pozitiv lumea, pentru a conştientiza rolul crucial pe care îl au la sate în bunăstarea familiilor lor și dezvoltarea economiei rurale. Un exemplu viu în Caraş-Severin este inginerul horticol Nicoleta Anca Şmac-Vuc – pomicultor din comuna Ticvaniu Mare, care, de când se ştie lucrează singură pământul lăsat moştenire din străbuni:
Ziua Internaţională a Femeii este un eveniment global care celebrează realizările femeilor de pretutindeni. Este posibil ca nu toată lumea să ştie că, evenimentul are loc în toată lumea de mai bine de un secol şi continuă să devină tot mai marcant, omenirea fiind tot mai conştientă de el.
O primăvară frumoasă femeilor de pretutindeni!
Întreaga poveste a femeii în dinamica evoluţiei o puteţi afla sâmbătă, 5 martie, în emisiunea „Oameni şi Locuri”, pe 105.6 FM, de la 15:15 în „Interferenţe pe frecvenţe”.