Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO-FOTO] Din cămara de la Gărâna, în marile supermarket-uri din România. Singurul producător din vestul ţării cu 8 produse atestate tradiţional

Cu toții ne dorim să trăim cât mai sănătos, cât mai liniștit, cât mai aproape de natura din care provin ingredientele pentru hrana noastră. Cu pasiunea pentru lucrurile simple şi cu vacanțele petrecute la bunici, ne este mai uşor să prețuim viața satului, atunci când gătim bucate delicioase familiei și oaspeților cu ingrediente naturale din zona montană. Rețetele descoperite şi folosite odinioară pentru produsele devenite între timp tradiţionale sunt simple și provin de la bunici și prietenii lor de altădată, din satele de munte de la poale de Semenic: Văliug, Gărâna, Brebu Nou, Crivaia, Slatina Timiş.

[AUDIO-FOTO] Din cămara de la Gărâna, în marile supermarket-uri din România. Singurul producător din vestul ţării cu 8 produse atestate tradiţional

Articol editat de Gerhard Chwoika, 1 aprilie 2022, 17:00 / actualizat: 1 aprilie 2022, 21:51

Aflăm aici povestea produselor din Banatul de Munte, atent selectate şi pregătite manual în gospodăria lui Mircea Freisz din Bocşa, care, în decursul a 60 de ani de viaţă, a transformat o pasiune din copilărie într-o profitabilă afacere de familie, recunoscută astăzi la nivel naţional şi internaţional:

Mircea Freisz

Amintirea copilăriei fericite a rămas mult timp aprinsă în sufletul lui Mircea. „Prima dată când am plecat cu bunicul meu după ciuperci a fost la vârsta de şapte ani. Era prea mare provocarea de a găsi specia comestibilă”, povesteşte Mircea Freisz.

După ce a lucrat peste 30 de ani într-o fabrică de armament din Reşiţa disponibilizarea l-a pus într-o situaţie dificilă. De aici şi până la pasiunea din copilărie a fost doar un pas. Şi astfel, acest hobby a ajuns să-i devină sursa sigură de venit. Cu ajutorul soţiei, Mircea a ajuns să-şi deschidă propria fermă de ciuperci. „Mi-am dat seama că trebuia să fac ceva pentru a-mi întreţine familia. Având rude în străinătate am vizitat în Gemania mai multe ferme de ciuperci, iar cu sprijinul familiei am pus la Bocşa bazele uneia mai mici. Acest lucru se întâmpla prin anul 2005. Şi astfel am început să cultiv ciuperci Pleurotus, cunoscute în popor sub numele de bureţi de fag”.

Pentru că afacerea s-a dezvoltat prin prisma cererii mari de produse făcute în propria gospodărie, Mircea Freisz a descoperit şi alte modalităţi prin care se pot face bani din produsele care cresc liniştite în natură. Un bun exemplu ar fi salata de bureţi de fag, făcută după o reţetă tradiţională a pemilor din Gărâna. „Am luat reţeta chiar de la doamna Clara de la Gărâna (n.r. o figură de cult a aşezării montane cărăşene) şi spre fericirea mea am şi înregistrat-o tradiţional. Este o salată specifică acestei zone şi este făcută doar cu ingrediente naturale”, a povestit Mircea Freisz pentru Radio Reşiţa. „Cu ajutorul acestei salate delicioase, am obţinut mai multe locuri întâi la numeroasele târguri organizate în ţară şi am participat alături de specialiştii Direcţiei Judeţene pentru Agricultură de şase ori la Gruene Woche de la Berlin – cel mai mare târg agricol din lume. Noi avem mai multe produse specifice acestei zone, dar eu am împrumutat într-un fel sau altul şi o reţetă specifică italienilor, este vorba de sos Bolognese, în care carnea am înlocuit-o cu ciuperca”.

Şi între timp Mircea Freisz şi-a atestat tradiţional toate cele 8 produse ale sale, este vorba de: salata de bureţi tradiţională ca la Bocşa, făcută după reţeta doamnei Clara de la Gărâna şi salata dulce-acrişor mixtă, zacusca de ciuperci, zacusca de fasole, zacusca de dovlecel verzui şi fraged, dulceaţa de ardei iute şi pasta Bolognese cu ciuperci, numărându-se astfel printre singurii din vestul ţării. 

Cărăşenii şi nu numai au astfel la dispoziţie, în această perioadă a Postului Paştilor, ocazia să profite din plin de produse de sezon specifice de la ţară, din gospodăria de la Bocşa, iar Mircea Freisz spune că nu s-a oprit încă din creaţia sa pentru că este pe cale îşi ateste şi cel de-al nouălea produs.

Întreaga poveste a produselor tradiţionale de la Gărâna a pasionatului de gastronomie de la Bocşa, care a transformat o pasiune din copilărie într-o afacere de succes o puteţi afla sâmbătă, 2 aprilie, în emisiunea „Oameni şi Locuri” de la 15:15 în „Interferenţe pe frecvenţe”.

Din pasiune pentru tradiţie, o femeie din Reşiţa croieşte costume populare pentru a păstra vii obiceiurile de veacuri ale familiei sale
Oameni și locuri joi, 19 decembrie 2024, 17:00

Din pasiune pentru tradiţie, o femeie din Reşiţa croieşte costume populare pentru a păstra vii obiceiurile de veacuri ale familiei sale

România este una dintre puținele țări din lume în care oamenii încă mai poartă costume populare și nu numai cu ocazia...

Din pasiune pentru tradiţie, o femeie din Reşiţa croieşte costume populare pentru a păstra vii obiceiurile de veacuri ale familiei sale
Omul Domnului, păstor peste 80 de familii de albine. Află aici povestea absolventului de teologie ajuns expert într-ale albinăritului
Oameni și locuri vineri, 13 decembrie 2024, 17:00

Omul Domnului, păstor peste 80 de familii de albine. Află aici povestea absolventului de teologie ajuns expert într-ale albinăritului

Creșterea albinelor nu este o ocupație recentă în rândul preoților. Odinioară era o ocupație aproape exclusivă a călugărilor, preoților...

Omul Domnului, păstor peste 80 de familii de albine. Află aici povestea absolventului de teologie ajuns expert într-ale albinăritului
Povestea inspirațională a Georgetei Manolache
Oameni și locuri sâmbătă, 7 decembrie 2024, 14:07

Povestea inspirațională a Georgetei Manolache

În această ediție a emisiunii Oameni și Locuri, vă prezentăm povestea impresionantă a Georgetei Manolache, cunoscută drept „minerița de la...

Povestea inspirațională a Georgetei Manolache
Depanatorul radio-tv, rudă cu fizicianul german Heinrich Hertz – descoperitorul undelor radio, trăieşte la Bocşa
Oameni și locuri vineri, 22 noiembrie 2024, 17:00

Depanatorul radio-tv, rudă cu fizicianul german Heinrich Hertz – descoperitorul undelor radio, trăieşte la Bocşa

Septuagenarul Eugen Ernest Hertz este proprietarul celei mai mari colecţii de aparate de radio, televizoare, pick-up-uri, casetofoane şi...

Depanatorul radio-tv, rudă cu fizicianul german Heinrich Hertz – descoperitorul undelor radio, trăieşte la Bocşa
Oameni și locuri joi, 14 noiembrie 2024, 16:00

În Banat, omul sfinţeşte locul prin arta de a trăi frumos, cumpătat şi cu respect faţă de semeni, natură şi lucruri

Când spunem că „omul sfințește locul” ne gândim la acei semeni în urma cărora se vede ceva, în care este sădită sămânța...

În Banat, omul sfinţeşte locul prin arta de a trăi frumos, cumpătat şi cu respect faţă de semeni, natură şi lucruri
Oameni și locuri vineri, 1 noiembrie 2024, 17:00

Povestea maşinilor care au construit România: Camioanele româneşti de altădată, readuse la viaţă de colecţionarul de autovehicule de mare tonaj din Banat

Adevăratul muzeu al Uzinelor Steagul Roşu nu este la Braşov, ci la Iabalcea în Caraş-Severin, pentru că aici trăieşte sufletul care dă o...

Povestea maşinilor care au construit România: Camioanele româneşti de altădată, readuse la viaţă de colecţionarul de autovehicule de mare tonaj din Banat
Oameni și locuri vineri, 18 octombrie 2024, 17:00

Banatul Montan este o zonă deosebit de interesantă şi variată, dar prea puţin cunoscută turiştilor de pretutindeni

Banatul, în arealul turismului etnofolcloric reprezintă o zonă deosebit de bogată  şi variată, prin influenţa culturală a minorităţilor...

Banatul Montan este o zonă deosebit de interesantă şi variată, dar prea puţin cunoscută turiştilor de pretutindeni
Oameni și locuri joi, 3 octombrie 2024, 17:00

Un şofer din Banat are o pasiune aparte: colecţionează vinuri din întreaga lume

Pentru o familie din Banatul de Munte vinul nu a fost niciodată o simplă băutură, ci o pasiune, care în timp s-a transformat într-un mod de...

Un şofer din Banat are o pasiune aparte: colecţionează vinuri din întreaga lume