Ziua mondială a patrimoniului audiovizual (ONU)
La data de 27 octombrie este marcată, anual, Ziua mondială pentru patrimoniul audiovizual, la iniţiativa Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Învăţământ, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO).
Articol editat de Casandra Silitra, 27 octombrie 2019, 08:19 / actualizat: 28 octombrie 2019, 7:35
Sloganul pentru ediţia din 2019 a Zilei mondiale pentru patrimoniul audiovizual este „Interacţionează cu trecutul prin intermediul sunetelor şi imaginilor” („Engage the Past Through Sound and Images”).
Este un mod de a sublinia importanţa pe care mediile de stocare a informaţiei, fie ele clasice ori digitale, o au în păstrarea istoriei colective şi în îmbogăţirea patrimoniului cultural universal. Publicul este încurajat să interacţioneze cu arhivele audiovizuale din domeniile preferate, nu doar în scop de cercetare, dar şi al creativităţii, găsind noi sensuri, interpretări şi înţelesuri în bogăţia de materiale arhivistice disponibile.
Odată cu digitalizarea tot mai accentuată a patrimoniului audiovizual, apare posibilitatea împărtăşirii acestuia cu un număr mai mare de oameni. Înţelegând că patrimoniul audiovizual este o unealtă valoroasă de aducere aminte nu numai pentru cei din prezent, dar şi pentru generaţiile viitoare, UNESCO ne îndeamnă să facem tot posibilul pentru păstrarea patrimoniului audiovizual în condiţii optime, pentru a rezista cât mai mult timp.
Ca în fiecare an, UNESCO ne reaminteşte, la 27 octombrie, faptul că o bună parte din arhivele istorice sunt în pericol iminent de deteriorare şi dispariţie. Lucru cu atât mai grav cu cât un procent semnificativ al acestora este direct legat de istoria naţiunilor, comunităţilor, relevanţa mediilor de stocare a informaţiilor istorice ajungând până la nivel direct personal.
***
În cadrul Conferinţei Generale din 2005, UNESCO a adoptat documentul 33 C/Rezoluţia 53, prin care ziua de 27 octombrie a fost proclamată Ziua mondială pentru patrimoniul audiovizual. Conform http://www.unesco.org/, data de 27 octombrie are o semnificaţie aparte, fiind ziua în care, la rândul ei, cea de-a 21-a sesiune a Conferinţei Generale UNESCO, din 1980, a adoptat Recomandarea pentru salvgardarea şi conservarea imaginilor în mişcare.
Scopurile urmărite prin marcarea Zilei mondiale pentru patrimoniul audiovizual sunt aducerea la cunoştinţa publicului larg a importanţei păstrării documentelor audiovizuale, sublinierea pericolului de deteriorare în care se află o parte a acestui patrimoniu, recunoaşterea prestigiului cultural al patrimoniului audiovizual.
În vederea atingerii acestor obiective, la 27 octombrie se încearcă strângerea de fonduri, încheierea de acorduri naţionale şi internaţionale între autorităţile cu responsabilităţi relevante pentru păstrarea amintitului patrimoniu, punerea pe agenda politică a importanţei conservării materialelor audiovizuale de patrimoniu etc. Evenimentele dedicate Zilei mondiale pentru patrimoniul audiovizual sunt organizate de arhivele de sunet şi de film la nivel regional şi naţional, de muzee şi de biblioteci. Printre organismele internaţionale care se implică în celebrarea zilei de 27 octombrie se numără Asociaţia Arhiviştilor de Imagini în Mişcare, Consiliul Internaţional al Arhivelor, Federaţia Internaţională a Arhivelor de Film, Federaţia Internaţională a Arhivelor de Televiziune.
Sursa – agerpres.ro