Ascultă Radio România Reșița Live

Ziua Internaţională a Francofoniei, sărbătorită de instituţiile din subordinea Ministerului Culturii

Instituţiile din subordinea Ministerului Culturii celebrează anul acesta Ziua Internaţională a Francofoniei prin proiecţii de filme franţuzeşti premiate, conferinţe, concerte, spectacole sau expoziţii, care vor avea loc duminică, 20 martie, dar şi luni, 21 martie, unele fiind derulate în mediul online.

Ziua Internaţională a Francofoniei, sărbătorită de instituţiile din subordinea Ministerului Culturii

Articol editat de Valentina Adam, 19 martie 2022, 13:15

* 20 martie, Muzeul Ţăranului Român vă invită la producţii franţuzeşti sau coproducţii prezentate în programul cinematografului Studio Horia Bernea, după următorul program:

16:00h – Paris, Arondismentul 13 (Les Olympiades), un film de Jacques Audiard, 2021 – Festivaluri şi premii: Cea mai bună coloană sonoră (Rone) la Cannes 2021, 5 nominalizări la Premiile Cesar 2022;

18:00h – Anette, un film de Leos Carax, 2021, coproducţie Franţa, Mexic, SUA, Elveţia, Film deschidere Cannes 2021;

20:45h – Mami (Petite Maman), un film de Celine Sciamma, 2021, Premiera internaţională în cadrul Festivalului de Filme de la Berlin 2021.

* 20 martie, ora 18:30h, Opera Naţională Bucureşti – ‘Giselle’, de Adolphe Charles Adam, dirijor Ciprian Teodorescu

În distribuţia spectacolului se vor regăsi o mare parte dintre balerinii refugiaţi din Ucraina, cărora recent li s-au întocmit contracte de colaborare cu opera bucureşteană.

Premiera spectacolului de balet Giselle a avut loc la Theatre de l’Academie Royal de Musique din Paris, la data de 28 iunie 1841. Data apariţiei acestui balet marchează una dintre cele mai importante etape ale istoriei spectacolului coregrafic romantic.

Adolphe Adam este un muzician prin excelenţă dansant, ca dovadă numărul mare de balete pe care le-a compus. Muzica baletului Giselle este în întregime originală, lucru rar pentru epoca sa, cînd toţi compozitorii de gen se inspirau din Haydn şi Mozart.

* Teatrul Naţional Bucureşti dedică două evenimente celebrării Zilei Internaţionale a Francofoniei, după cum urmează:

20 martie, ora 20:00, TNB, Sala Pictura, ‘Adio, domnule Haffman’, de Jean-Phillipe Daguerre

Amestec de ficţiune şi realitate istorică, spectacolul este un melanj de mici istorii intime şi geopolitică, o poveste care începe în 1942 şi se termină în zilele noastre, având în centrul său dispariţia unui tablou de Henri Matisse. Confiscat de nazişti şi considerat pierdut pe vecie, tabloul ‘Femeie şezând’ s-a reîntors acasă după mai bine de 70 de ani.

‘Adio, domnule Haffmann’ este deopotrivă o pagină de istorie şi o poveste surprinzătoare de viaţă, o dramă cu accente comice şi de suspans, în interpretarea actorilor Alexandru Potocean, Richard Bovnoczki, Alexandra Sălceanu, Emilia Popescu şi Andrei Finţi.

21 martie 2022, TNB găzduieşte în Sala Pictură conferinţa Francofonie, Antreprenoriat şi Leadership Francofon în România, organizată cu prilejul sărbătoririi Zilei lnternaţionale a Francofoniei. Organizatorul este Asociaţia Femeilor Francofone pentru Inovare, Antreprenoriat şi Ştiinţă – ASOFFIAS în parteneriat cu Ambasada Franţei în România, Institutul Francez, Centre International de Formation et de Recherche Avancees en Physique (CIFRA)/UNESCO, France Alumni România, EDISON – Cluburi şi Comunităţi de Antreprenoriat şi Tehnologie, La French Tech România, Institutul European pentru Cercetări Multidisciplinare, lnstitutul de Ştiinţe Spaţiale. Susţinători: Patronatul pentru Cercetare şi Inovare. Moderatorul evenimentului este domnul Dr. Tudorel Popescu.

* 20 martie, ora 19:00, Muzeul Naţional de Artă al României – Sufrageria Regală va găzdui Concertul de muzică barocă franceză şi muzică veche românească.

Muzeul Naţional de Artă a României şi Asociaţia Antiqva vă invită la un concert de muzică barocă franceză şi muzică veche românească în interpretarea Ansamblului SEMPRE şi a formaţiei Trei parale, în Sufrageria Regală. Prilejuit de Ziua Internaţională a Francofoniei, concertul propune un dialog intercultural româno-francez pe coordonate muzicale.

* 20 martie, Biblioteca Naţională a României vă invită la expoziţia de carte Voci româneşti în exil la Paris, constând într-o selecţie de documente aflate în colecţia curentă a instituţiei, cărţi ce aparţin unor autori români care au luat calea exilului în perioada comunistă şi ale căror scrieri au fost influenţate de literatura franceză.

ONLINE

* 20 martie, Corul Naţional de Cameră ‘Madrigal’ Marin Constantin prezintă pe platformele proprii de social media înregistrări audio-video cu piese scrise de compozitori francezi din perioada Renaşterii.

* 20 martie, ARTEXIM prezintă pe website-ul Festivalului Internaţional ‘George Enescu’ (www.festivalenescu.ro) un fragment din unul dintre cele două concerte susţinute de Opera Naţională a Franţei, dirijată de maestrul Cristian Măcelaru. Lucrarea difuzată face parte din repertoriul francez Maurice Ravel – La Valse sau Daphnis şi Chloe, Suita nr. 2.

Maestrul Cristian Măcelaru, directorul artistic al Festivalului şi Concursului George Enescu este şi directorul muzical al Orchestrei Naţionale a Franţei, ansamblu fanion al culturii muzicale franceze.

* 20 martie, Muzeul Naţional al Satului ‘Dimitrie Gusti’ va publica pe pagina de Facebook un film follow-up al unei activităţi de tip atelier care a avut loc în anul 2019 – En francais s’il vous plaît! Atelierul ‘Întâlniri francofone: Broderie, tradiţii şi antreprenoriat’.

Proiectul a fost iniţiat şi organizat de Biroul regional al Organizaţiei Internaţionale a Francofoniei pentru Europa centrală şi de Est (BRECO), având ca parteneri: Muzeul Naţional al Satului ‘Dimitrie Gusti’ Bucureşti, Reţeaua Francofonă pentru Antreprenoriat Feminin (REFEF), Delegaţia generală Wallonie Bruxelles, SeriousEvo, Velvetique Communication.

Atelierul a avut tema ‘Vivre Ensemble’ («Să trăim împreună») şi a reunit femei pasionate de broderie din zece ţări francofone din Europa, cu scopul consolidării spiritului de colaborare antreprenorială şi a spiritului de comunitate al femeilor francofone. Broderiile create de cele 22 de participante au fost expuse în cadrul unei expoziţii temporare.

* 20 martie, Muzeul Naţional Peleş prezintă, pe platformele social media, documentarul ,,La verrerie parlante dans les châteaux royaux de Sinaia’.

În colecţia Muzeului Naţional Peleş, sticlăria franceză deţine un loc de frunte. Talentul şi inventivitatea sticlarilor francezi, adăugate unei foarte bune stăpâniri a cunoştinţelor tehnice, situează sticlăria franceză în avangarda acestei arte.

La 20 martie 1970 au fost puse bazele Francofoniei instituţionale, prin crearea a Agenţiei de Cooperare Culturală şi Tehnică, 21 de state şi de guverne semnând convenţia de înfiinţare a acestei organizaţii interguvernamentale fondate pe baza unui numitor comun: folosirea limbii franceze.

Agenţia de Cooperare Culturală şi Tehnică a devenit, în 1998, Agenţia Interguvernamentală a Francofoniei şi, în 2005, Organizaţia Internaţională a Francofoniei (OIF).

România a obţinut statutul de observator în anul 1991, pentru ca doi ani mai târziu să devină membru cu drepturi depline al OIF. Anual, la 20 martie, începând din 1998, ţările membre ale OIF celebrează Ziua Internaţională a Francofoniei prin diferite manifestări culturale, evenimentul apărând în 1998.

Coaliția proeuropeană a stabilit principiile viitorului program de guvernare
Naţional miercuri, 18 decembrie 2024, 06:58

Coaliția proeuropeană a stabilit principiile viitorului program de guvernare

Liderii partidelor pro-europene au convenit marţi, la Palatul Victoria, principiile viitorului program de guvernare, despre care afirmă că va fi...

Coaliția proeuropeană a stabilit principiile viitorului program de guvernare
Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral
Naţional marți, 17 decembrie 2024, 20:59

Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral

Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral. Concluzia aparţine şefului comisiei parlamentare...

Au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral
Incendiu la un depozit de materiale de construcţii din Tismana
Naţional marți, 17 decembrie 2024, 09:37

Incendiu la un depozit de materiale de construcţii din Tismana

Pompierii au intervenit, în noaptea de luni spre marţi, pentru stingerea unui incendiu izbucnit la un depozit de materiale de construcţii din...

Incendiu la un depozit de materiale de construcţii din Tismana
PSD, PNL și UDMR anunță că pot forma Guvernul și fără USR, dacă acest partid se retrage
Naţional marți, 17 decembrie 2024, 09:11

PSD, PNL și UDMR anunță că pot forma Guvernul și fără USR, dacă acest partid se retrage

Partidele proeuropene vor relua marți discuțiile privind programul de guvernare, iar în paralel vor continua negocierile referitoare la viitoarea...

PSD, PNL și UDMR anunță că pot forma Guvernul și fără USR, dacă acest partid se retrage
Naţional luni, 16 decembrie 2024, 21:55

Nicuşor Dan candidează ca independent la prezidenţiale

Primarul Capitalei, Nicuşor Dan candidează ca independent la prezidenţiale. El a făcut anunţul pe reţelele de socializare. „Voi candida...

Nicuşor Dan candidează ca independent la prezidenţiale
Naţional luni, 16 decembrie 2024, 14:49

Rabla pentru sobe. Subvenții de 70% din prețul unei sobe eficiente energetic, în limita a 10.000 de lei

Programul „Rabla pentru sobe” are un buget de 500 de milioane de lei, iar statul va finanţa 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficiente...

Rabla pentru sobe. Subvenții de 70% din prețul unei sobe eficiente energetic, în limita a 10.000 de lei
Naţional luni, 16 decembrie 2024, 13:23

ANAF dezminte că va percepe 10% din banii aflaţi în conturile contribuabililor

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală dezminte informaţiile vehiculate în spaţiul public potrivit cărora, începând cu anul viitor, ar...

ANAF dezminte că va percepe 10% din banii aflaţi în conturile contribuabililor
Naţional luni, 16 decembrie 2024, 09:44

Elevii se pot înscrie la probele de competențe pentru Bacalaureat 2025

Elevii se pot înscrie la probele de competențe pentru Bacalaureat 2025 între 16 și 20 decembrie Ministerul Educației anunță că între 16 și...

Elevii se pot înscrie la probele de competențe pentru Bacalaureat 2025