Ziua Culturii Naţionale, celebrată la Senat
Senatul celebrează, sâmbătă, Ziua Culturii Naţionale, printr-o acţiune desfăşurată cu sprijinul Institutului Cultural Român.
Articol editat de Valentina Adam, 15 ianuarie 2022, 07:55 / actualizat: 16 ianuarie 2022, 9:37
UPDATE
Preşedintele Senatului, Florin Cîţu, a declarat, sâmbătă, la un eveniment organizat de instituţie pentru a marca Ziua Culturii Naţionale, că România de astăzi a fost construită „pe o moştenire culturală valoroasă care contribuie zi de zi la formarea unui sentiment profund de mândrie şi apartenenţă naţională”. „Cultura ne ajută să înţelegem mai bine viaţa şi societatea în care trăim. (…) Cultura arată ceea ce are mai de preţ o naţiune, ceea ce defineşte poporul în adevăratul sens al cuvântului şi ceea ce îl reprezintă”, a afirmat Cîţu.
„Această zi pe care o sărbătorim an de an ne reaminteşte şi ne spune de fiecare dată câte o poveste bogată şi deplină despre cine suntem şi care sunt reperele şi valorile noastre culturale, care ne definesc ca popor. Cultura ne ajută să înţelegem mai bine viaţa şi societatea în care trăim. O societate bogată în opere literare ale cărturarilor iluminişti, în creaţii artistice inestimabile, în cunoaştere ştiinţiică şi, nu în ultimul rând, în evenimente memorabile ale elitelor paşoptiste şi ale tuturor celor care s-au jertfit pentru ca această ţară să fie ce este astăzi: o democraţie tânără şi consolidată, membru deplin al familiei europene, un partener relevant şi de încredere în organizaţii internaţionale, toate acestea construite pe o moştenire culturală valoroasă care contribuie zi de zi la formarea unui sentiment profund de mândrie şi apartenenţă naţională„, a declarat Florin Cîţu, sâmbătă, în discursul ţinut la un eveniment organizat de Senat cu ocazia Zilei Culturii Naţionale.
El a adăugat: „cuvântul cultură înseamnă a cultiva şi a avea grijă”.
„Este exact ceea ce noi avem datoria să facem pentru această valoroasă moştenire culturală. Cultura arată ceea ce are mai de preţ o naţiune, ceea ce defineşte poporul în adevăratul sens al cuvântului şi ceea ce îl reprezintă. Pe lângă această formă de identitate, ne oferă şi un puternic sentiment de apartenenţă şi de manifestare a valorilor şi credinţelor”, a continuat Cîţu.
El a vorbit şi despre „poeziile lui Mihai Eminescu, poetul nostru naţional, cu o operă de inegalat în cultura românească”.
„Este foarte important acest moment în care cultivăm şi imaginea poetului emblematic pentru că astfel contribuim fiecare în parte la ceea ce înseamnă de fapt cultura unei naţiuni”, a susţinut preşedintele Senatului.
Cîţu i-a felicitat pe participanţii la eveniment, afirmând că: „Într-o realitate plină de contradicţii economice, sociale, politice este nevoie şi de asemenea gesturi care până la urmă nu fac decât să ne amintească că suntem români şi gândim, trăim româneşte”.
Știrea inițială
Evenimentul ‘Ziua Culturii Naţionale 2022, la Senatul României’ se va desfăşura în sala de plen şi va fi deschis de preşedintele acestui for legislativ, Florin Cîţu.
Vor avea loc o serie de activităţi la care vor participa elevi de gimnaziu, iar momentul central al evenimentului, ‘Recital către Mihai Eminescu’, va fi susţinut de actorii Anca Sigartău şi Claudiu Bleonţ. La finalul manifestării, elevii şi actorii vor fi invitaţi să participe la un tur ghidat al Palatului Parlamentului.
Radio România este partener media al evenimentului.
Parlamentul a adoptat în 2010 legea prin care ziua de 15 ianuarie este declarată Ziua Culturii Naţionale.
Sursa Foto: Senatul României/ Facebook