[VIDEO] Doi pionieri ai aviaţiei mondiale: Traian Vuia și Aurel Vlaicu
Articol editat de Mirabela Afronie, 12 aprilie 2016, 09:48 / actualizat: 12 aprilie 2016, 13:14
Federația Internațională a Aviației a hotărât ca această zi să fie celebrată în 1961, a avut loc primul zbor al unui om în spațiu, la bordul navei VOSTOK 1. Este vorba de sovieticul Iuri Gagarin, zborul său având o durată de 108 minute și de la bordul navei a avut loc, în direct o transmisie televizată. Printre cei fascinați de zbor se numără şi inventatorul bănăţean Traian Vuia, unul dintre pionierii aviaţiei mondiale.
La Montesson, lângă Paris aparatul construit de pionierul aviației după o acceleraţie pe o distanţă de 50 de metri, s-a ridicat la o înălţime de aproape un metru, pe o distanţă de 12 m, după care paletele elicei s-au opriţ iar avionul a aterizat. Presa din ţări precum Franţa, Statele Unite şi Marea Britanie a scris despre primul om care a zburat cu un aparat mai greu decât aerul, echipat cu sisteme proprii de decolare, propulsie şi aterizare. Primul avion realizat de un român pe pământul Romaniei a fost pilotat de creatorul său, inginerul Aurel Vlaicu, supranumit Făt Frumosul Văzduhului.
Deși n-a zburat decât vreo 50 de m la o înalțime de 3-4 m, Vlaicu a fost peste masură de bucuros după cum afirma pentru revista Flacăra: „Nici Alpii nu mi-i închipuiam mai inalți ca înălțimea la care mă ridicasem eu, fiindcă 4 m erau pentru mine un record care îmi consacra mașina! Zburasem, și aceasta era principalul. Ma menținusem singur in aer, facusem evolutii neșovăielnice” în toamna lui 1909, la îndemnul prietenului său Octavian Goga, Vlaicu s-a mutat la București, unde a început construcția primului său aparat de zbor. Sprijinit de Casa Regală și de Armata Română, inginerul construiește la atelierele de la Arsenalul Armatei avionul Vlaicu I, primul avion construit pe teritoriul actual al României.
Cu acest avion Aurel Vlaicu a decolat prima oară pe data de 17 iunie 1910 deasupra campului Cotroceni. Un an mai târziu, inginerul Vlaicu iși construiește un al doilea avion, celebrul Vlaicu II, cu care face mai multe turnee de prezentare a aparatului de zbor în diverse orașe din regat.