Veste bună pentru angajaţi! Inițiativa legislativă care prevede pedepsirea hărțuirii la locul de muncă a fost promulgată de Klaus Iohannis
Hărțuirea morală la locul de muncă, Inițiativa legislativă care prevede pedepsirea hărțuirii la locul de muncă a fost promulgată de Klaus Iohannis. Era ultimul pas de care era nevoie, din punct de vedere legislativ pentru ca ea să intre în vigoare.
Articol editat de Daiana Rosca, 7 august 2020, 16:15
De astăzi, există în România baza legală pentru prevenirea, dar și pedepsirea corespunzătoare a hărțuirii psihologice la locul de muncă – Înregistrăm astfel un nou succes pentru toți românii. Ca deputată primesc zeci, sute de mesaje pe aceasta temă și aud numeroase povești traumatizante care nu au ce să caute într-un mediu profesional.
Respectul și siguranța la locul de munca aduc beneficii economice reale atât pentru angajat, cât si pentru angajator. Această inițiativă a fost una dintre cele mai așteptate de oameni din toate cele pe care le-am propus și de când a fost votată legea în Camera Deputaților mi-au scris foarte mulți oameni să îmi spună că se bucură că acum există o lege să îi protejeze de astfel de abuzuri sau chiar să mă întrebe dacă sau când va fi promulgată.
– Forme ale hărțuirii: conduită ostilă sau nedorită, comentariile verbale nepotrivite, acțiunile sau gesturile angajatorului, ale superiorului ierarhic sau ale colegilor care ar duce la o deteriorare a condițiilor de muncă prin lezarea drepturilor sau demnității, prin afectarea sănătății fizice sau mentale sau prin compromiterea viitorului profesional.
– Obligațiile prevăzute de lege: o Luarea tuturor măsurilor care se impun pentru a preveni faptele de hărțuire la locul de muncă (inclusiv prin includerea lor în regulamentele interne) o Sancționarea persoanelor care săvârșesc fapte de hărțuire, indiferent de pozițiile ierarhice (10-15 mii lei pentru salariați) o Sancționarea organizațiilor care nu implementează măsuri de prevenire (30 – 50 mii lei) sau care instigă la hărțuire (50 – 200 mii lei)
– Conform INS, 2013 o 24,8% dintre români se declară expuși la factori care le-ar putea afecta sănătatea mentală și fizică o 255 000 (5,8%) expuși la hărțuire sau violență psihică, violență fizică sau amenințarea cu violență fizică, presiune sau supraîncărcare la locul de muncă
– Inițiativa a fost bazată pe situația reală a României, așa cum reiese din studiul INS amintit anterior, dar și pe multiple studii și documente internaționale, printre care: o Tratatului de instituire a Comunității Economice Europene privind mediul de lucru o Decizii ale Curții de Justiție a Uniunii Europene o Carta Drepturilor Fundamentale a UE o Rezoluția Parlamentului European 2001/2339 cu privire la hărțuirea morală la locul de muncă o Acordul-cadru al UE privind stresul la locul de muncă o Acordul-cadru privind hărțuirea și violența la locul de muncă o Rezoluția PE din 15 decembrie 2011 ce solicită strategii naționale eficace de combatere a violenței la locul de muncă și o definiție comună a hărțuirii morale la nivelul celor 28 de state membre, o Directiva-cadru 89/391/CEE privind sănătatea mentală la locul de muncă o Cadrul strategic al UE privind sănătatea și siguranța la locul de muncă 2014-2020.
Sursa foto: Ziarul Capital