Va exista o eră digitală a serviciilor publice în România?
Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) sărbătoreşte anual, la 24 octombrie, Ziua internaţională a dezvoltării informaţionale („World Development Information Day”). Aceasta a fost stabilită de Adunarea Generală a ONU în anul 1972, prin Rezoluţia 3038 (XXVII), pentru a sublinia rolul central al dezvoltării în activitatea organizaţiei, potrivit https://www.un.org/en/observances/development-information-day.
Articol editat de Valentina Adam, 24 octombrie 2023, 07:48 / actualizat: 24 octombrie 2023, 22:47
Mai puțin de un sfert dintre românii care au acces la internet, folosesc însă serviciile publice digitale. Sunt date din cel mai recent raport al Comisiei Europene care ne cere să creștem ritmul. De la București, Ministerul Digitalizării crede că robotul ION e cel care va reuși să-i învețe pe români să-și plătească taxele şi impozitele online ori să îşi scoată cazier.
Serviciile publice digitale sunt evitate de utilizatorii de internet din țara noastră. Un raport recent al Comisiei Europene arată o diferență uriașă pe acest segment între România și restul statelor membre.
Serviciile publice digitale folosite de 24% dintre români
Un procent de 24% dintre români aleg să își plătească online taxele și impozitele. Astfel, în comparație cu media europeană, România se clasează pe ultimele locuri în acest sens. Conform CE, în Uniunea Europeană, peste 74% dintre utilizatorii de internet folosesc serviciile publice digitale.
De altfel, țara noastră deține un scor de 48, acesta reflectând utilizarea servicilor de tipul e-guvernare. În același timp, majoritatea statelor europene dețin scorul 77.
Nici în ceea ce privește segmentul întreprinderilor, lucrurile nu stau diferit. Cele din România au un scor de 45 în clasament. Alte state membre ale Uniunii Europene au scorul 84.
Robotul ION, eșec pentru administrația publică?
Datele rezultate în urma raportului Comisiei Europene arată că mai puțin de un sfert dintre românii care au acces la internet aleg serviciile publice digitale. Astfel, majoritatea cetățenilor preferă să-și plătească taxele și impozitele la ghișeu. Totodată, aceștia procedează la fel, inclusiv atunci când au nevoie de cazierul judiciar.
Comisia Europeană solicită statului român să se mobilizeze în acest sens. Ministerul Digitalizării a făcut pași importanți în domeniu, însă aceștia nu se fi suficienți. Robotul ION a fost intens promovat imediat după lansare. Acesta urma să îi învețe pe cetățeni să plățile online.
Ministerul Digitalizării, plan măreț pentru a-i motiva pe români să facă plăți prin serviciile publice digitale
Ministerul Digitalizării are un plan să lanseze Catalogul servicilor publice digitale. În urma acestui proces, robotul Ion ar urma să furnizeze mai multe informații legate de accesarea sistemului e-guvernare. Prin această inițiativă, cei care conduc ministerul speră să îi convingă pe cetățeni să își plătească impozitele online.
Românii îşi iau concediu pentru a plăti taxele
Tu unde ţi-ai făcut concediul? La ghişeu, am putea răspunde noi, românii. Oricât de ridicol sună, să ştiţi că e un lucru demonstrat în statistici. Ne pierdem o zi de concediu pe an, la coadă, la ghişeele statului. Şi nici măcar aşa nu reuşim să ne rezolvăm problemele. Este vina oamenilor, spun autorităţile publice, pentru că nu ştiu să folosească serviciile online.
7 din 10 români pierd o zi din vacanţă ca să îşi rezolve problemele cu statul. Unii vin zile la rând la ghişeele de taxe şi impozite locale sau la birourile de evidenţă a populaţiei.