UPDATES: Exerciţiul „Seism 2018”, ziua a 3-a
Este vorba de un exerciţiu de SIMULARE în caz de cutremur. Este cea mai ampă acţiune de acest fel din ultimii 20 de ani şi sunt angrenate toate instituţiile statului. Exerciţiul va dura cinci zile, iar populaţia NU trebuie să intre în panică.
Articol editat de Valentina Adam, 15 octombrie 2018, 10:48 / actualizat: 16 octombrie 2018, 6:37
Bilanţul imaginat al dezastrului a crescut la peste trei mii de morţi, mai mult de 5200 de răniţi şi zeci de mii de oameni fără adăpost. Pe stadioane continuă să fie instalate tabere şi spitale mobile pentru sinistraţi, iar în timpul nopţii echipele de salvare au reuşit să scoată de sub dărâmături aproape 600 de persoane.
Ministerul de Interne a transmis că, pe parcursul nopţii, conform scenariului, peste 130 de persoane rămase fără adăpost au fost transferate în tabăra de sinistraţi instalată în zona localităţii Voluntari, Judeţul Ilfov. În prezent, sunt funcţionale două tabere de sinistraţi, respectiv în Afumaţi şi Voluntari şi se lucrează pentru operaţionalizarea celor trei tabere de la Arena Naţională din Bucureşti, capacitatea totală a celor cinci tabere fiind de peste 30 de mii de persoane.
Purtătorul de cuvânt al ISU Bucureşti Ilfov, Daniel Vasile:
„În acest moment, au fost descărcate patru containere, care conţin câte zece corturi. Acestea au fost deja instalate, sunt funcţionale. În acest moment lucrăm pentru amplasarea altor resurse în exteriorul clădirii, vorbim aici de spaţii pentru igiena corporală, spaţii pentru evidenţa persoanelor, toalete, spaţiul pentru servirea mesei. În zona corturilor se pot caza 600 de persoane, însă, în interiorul stadionului există o capacitate mult mai mare de ordinul a 20 de mii de persoane.”
Ministerul de Interne a mai transmis că azi-noapte aeronavele Inspectoratului General de Aviaţie şi cele ale MApN, care au efectuat evacuări medicale către Mureş şi Craiova, s-au întors în Bucureşti.
În cursul zilei de astăzi, echipele de intervenţie în situaţii de urgenţă vor desfăşura activităţi pe marginea scenariului existent şi a situaţiilor ipotetice, care vor fi introduse inopinat în exerciţiu. Pentru moment, sunt active spitalele mobile din Israel şi ale Armatei Române instalate în zona Bazei militare 70. Coordonarea medicală şi pentru salvarea persoanelor se face în mod integrat de la Centrul de la Ciolpani.
Este vorba de un exerciţiu de SIMULARE în caz de cutremur. Este cea mai ampă acţiune de acest fel din ultimii 20 de ani şi sunt angrenate toate instituţiile statului. Exerciţiul va dura cinci zile, iar populaţia NU trebuie să intre în panică.
sursa RRA