Traian Băsescu: România participă la misiunea OSCE în Ucraina
Articol editat de Radio Resita, 6 martie 2014, 21:00
Preşedintele Traian Băsescu a declarat joi, la Bruxelles, că organizarea unui referendum în Crimeea este condamnată de Consiliul European. Potrivit declaraţiilor preşedintelui, UE consideră că are responsabilităţi pentru pacea şi securitatea Europei şi ca atare se implică într-un proces de negociere care să vizeze detensionarea situaţiei din Ucraina. „Consiliul de astăzi condamnă organizarea unui referendum în Crimeea şi constată că această acţiune contravine Constituţiei Ucrainei. UE consideră că are responsabilităţi pentru pacea şi securitatea Europei şi ca atare se implică într-un proces de negociere sau de bune oficii care să vizeze detensionarea situaţiei din Ucraina”, a afirmat Băsescu, la finalul reuniunii Consiliului European pe tema situaţiei din Ucraina.
Băsescu: Am aprobat participarea României la misiunea OSCE
Preşedintele a spus că România va avea un rol privind rezolvarea situaţiei din Ucraina, menţionând că deja a aprobat participarea ţării noastre cu experţi la misiunea OSCE. „În timp ce mă aflam în Consiliu, am aprobat participarea cu personal la misiunea OSCE, deja. Deocamdată viabil este OSCE şi deja am aprobat participarea în timpul Consiliului cu experţi în intelligence şi vom vedea mai departe cu ce putem contribui, dar sigur vom avea un rol, pentru că am probat a fi buni cunoscători ai situaţiei din Ucraina”, a spus Băsescu. Potrivit şefului statului, joi, trupele ruse au blocat accesul observatorilor OSCE şi ONU în Crimeea.
Băsescu: Dacă Rusia nu începe negocierile cu Ucraina, pot fi îngheţate activele
Consiliul European a decis că, dacă până la următorul summit european, de peste două săptămâni, Rusia nu începe negocierile cu Ucraina, pot fi luate o serie de măsuri, respectiv restricţii de călătorie pentru demnitari şi îngheţarea activelor aflate pe teritoriul UE: depozite, bunuri, acţiuni. Preşedintele Traian Băsescu a precizat, în declaraţiile de presă susţinute la finalul reuniunii, că următorul Consiliu European va avea loc peste două săptămâni.
Consiliul European cere Federaţiei Ruse să înceapă imediat negocieri cu Guvernul Ucrainei pentru a se obţine rezultate înainte de acest Consiliu, a menţionat Băsescu. El a adăugat că, în cazul în care acest lucru nu se întâmplă, la următorul Consiliu European este posibil să se recurgă la măsuri precum restricţii de călătorie pentru anumiţi demnitari, îngheţarea activelor aflate pe teritoriul UE (depozite în bănci, bunuri, investiţii, acţiuni ale investitorilor ruşi pe teritoriul UE).
Reuniune de urgenţă la Bruxelles, pe tema Ucrainei
Reuniunea de urgenţă a fost convocată pentru a discuta situaţia din Ucraina, dar şi care va fi reacţia Uniunii Europene.
Înainte de plecarea din ţară, joi dimineaţă, preşedintele declara că România doreşte să participe la un eventual format de negocieri de rezolvare a tensiunilor dintre Ucraina şi Rusia apărute în peninsula Crimeea. Şeful statului a punctat şi motivele pentru care România este interesată să participe la discuţii, amintind de cei 400.000. de cetăţeni ucraineni vorbitori de limbă română, „ceea ce ne situează pe locul II, după minoritatea rusă, ca interes pentru ceea ce se întâmplă cu minorităţile pe teriroiul Ucrainei”.
Sursa: politicaromaneasca.ro