Toate unităţile sanitare din întreaga ţară trec în coordonarea Ministerului Sănătăţii
Guvernul a decis prin ordonanţă de urgenţă ca în perioada pandemiei toate unităţile sanitare, inclusiv cele care se află în subordonarea autorităţilor locale, să treacă în coordonarea Ministerului Sănătăţii – anunţă ministrul de resort Nelu Tătaru.
Articol editat de Daiana Rosca, 4 aprilie 2020, 07:59
El a adăugat că în perioada următoare vor fi angajate 1.000 de persoane pentru Direcţiile de Sănătate Publică şi alte 1.000 pentru serviciile de Ambulanţă. Ministrul susţine că a alocat peste 23 de milioane de lei pentru teste moleculare în timp real în 35 de centre.
Nelu Tătaru: „În acest moment, prin Crucea Roşie au ajuns încă 10 aparate GeneXpert, acele aparate de testare moleculară care fac testul în 45 de minute. Vor fi, la fel, distribuite spitalelor. Am reuşit să creştem capacitatea de testare de la un centru, în 26 februarie, la 35 de centre, într-un timp relativ scurt, de câteva săptămâni. Algoritmul de testare a rămas deocamdată acelaşi în această fază epidemică. Astfel, prioritizarea testării, în ordine descrescătoare a importanţei, este următoarea: persoane simptomatice cu istoric de călătorie internaţională, contacţi apropiaţi simptomatici ai cazurilor confirmate, personal medico-sanitar simptomatic, cazuri de pneumonie fără altă etiologie, din toate categoriile de vârstă şi din toate spitalele, cazuri /SARI/ fără etiologie, din toate categoriile de vârstă şi toate spitalele, persoane instituţionalizate simptomatice, pacienţi înainte de procedura de transplant şi donatorii de celule stem hematopoietice înainte de donare”.
Ministrul sănătăţii a mai declarat că în România în prezent sunt trei focare de infecţie cu COVID-19: Suceava, Arad şi Deva. Potrivit demnitarului, în cazul municipiilor Arad şi Deva nu s-a luat în calcul în acest moment impunerea carantinei.
Sursa foto: Agerpres