Plenul Camerei Deputaţilor a aprobat, în sfârşit, Directiva europeană 2014/40/UE cu privire ţigările cu arome, pe care ar fi trebuit să o voteze din luna mai. Astfel, ţigările cu altfel de arome decât mentolul vor dispărea de pe piaţă la 30 de zile după ce Directiva va fi publicată în Monitorul Oficial.
Fumătorii nu se vor mai bucura mult nici de ţigaretele mentolate pentru că şi acestea vor dispărea de la vânzare până în 2019. Ba mai mult, ei vor avea parte de pachete de ţigări mult mai „neprietenoase” ca cele de acum cu imagini antifumat mult mai dure care vor fi schimbate anual. Mai exact, de la 1 ianuarie 2017, producătorii de tutun vor fi obligaţi să schimbe avertismentele şi imaginile cu unele care vor ocupa 65 la sută din suprafaţă pachetului şi care vor apărea pe ambele părţi. Vor dispărea în schimb datele referitoare la concentraţiile de gudron, nicotină şi monoxid de carbon, potrivit modificărilor adoptate la Legea nr. 349/2002 pentru prevenirea şi combaterea efectelor consumului produselor din tutun.
„Aceste imagini vor fi pe ambele feţe pentru a nu fi posibil să ascunzi imaginea în raftul de prezentare a produselor din tutun. În plus, imaginile vor trebui schimbate la fiecare 1 ianuarie de acum încolo, în aşa fel încât oamenii să nu se mai obişnuiască cu imagiile şi să fie surprinşi de alte imagini. Pachetele inscripţionate conform vechilor reguli pot fi comercializate până la 20 mai 2017”, a explicat Magdalena Ciobanu, expert în Ministerul Sănătăţii pentru Controlul Tutunului. Parlamentarii sunt prudenţi în estimări, deşi spun că modificările legislative vor contribui la descurajarea fumatului. „Este de aşteptat o scădere a consumului produselor din tutun pe termen mediu, estimată la 2% în următorii 5 ani. Pe termen scurt, scăderea consumului se poate datora scoaterii de pe piaţă a ţigaretelor cu aromă caracteristică şi a celor cu arome în componenţa lor (capsule în filtru)“, se arată în expunerea de motive a proiectului legislativ.
Ţigările cu arome cresc riscul de cancer pulmonar
Specialiştii afirmă că ţigările cu arome sunt chiar mai periculoase decât cele „clasice“. Asta pentru că creează dependenţă mult mai repede. În plus, mulţi fumători cred că ţigările mentolate se numesc „light“ deoarece conţin mai puţină nicotină. Însă denumirea se referă strict la efectul anestezic şi de răcorire produs de mentol, care te face să nu mai simţi tăria nicotinei şi să inhalezi fumul şi mai profund. Cercetătorii au stabilit că, din acest motiv, fumătorii de ţigarete light inhalează, în medie, de şase-şapte ori mai mult gudron decât fumătorii de ţigări clasice. Faptul că femeile preferă, în general, ţigaretă mentolată, explică de ce sunt şi principalele victime ale cancerului pulmonar.
Câţi fumători sunt în România
Potrivit celui mai recent studiu Eurobarometru, din anul 2015, 27% dintre români (peste 5 milioane de persoane) fumează regulat (33% dintre bărbaţi şi 22% dintre femei), procent aflat puţin peste media europeană de 26%. 95% din fumători folosesc zilnic pachetele de ţigări preambalate (faţă de media UE de 76%), iar restul preferă ţigările rulate (comparativ cu media europeană de 24%). Şi mai îngrijorătoare este situaţia tinerilor care fumează. Potrivit statiscilor, peste jumătate din adolescenţii români de 16 ani consumă tutun. Datele, care îi îngrijorează pe specialişti, se desprind din cel mai recent studiu ESPAD, prezentat de Agenţia Naţională Antidrog în 2016. Studiul, care se desfăşoară la intervale de patru ani, a fost realizat pe un eşantion de 3.500 de elevi, selectaţi din 170 de şcoli, datele fiind colectate în perioada 11 – 29 mai 2015. Potrivit cercetării, deşi consumul de tutun în rândul adolescenţilor s-a înscris pe o linie descendentă începând cu 2003, el se menţine peste media europeană de 45,6%. În ceea ce priveşte repartiţia pe sexe, se observă valori mai mari ale consumului de tutun în rândul băieţilor decât în cel al fetelor.
Peste 130 de percheziţii în cadrul unei operaţiuni de amploare pentru destructurarea unei grupări infracţionale care vindea arme de foc altor grupări criminale
În această dimineaţă, poliţiştii împreună cu procurorii DIICOT efectuează 131 de percheziţii domiciliare, în Bucureşti şi judeţele...