Sindicatele din Sănătate solicită ca la calculul pensiei să fie luate în considerare inclusiv orele suplimentare
Articol editat de Valentina Adam, 16 august 2018, 14:46
Prin aceasta masura calculul stagiului de cotizare trebuie sa ia în considerare fiecare ora de lucru desfaşurata în baza unui Contract individual de munca, indiferent daca este la norma de baza sau la norma/normele prin cumul. În absenţa recunoaşterii acestui drept proiectul legii pensiilor este afectat de o eroare majora.
Pentru o corecta înţelegere a situaţiei un exemplul care ilustreaza în mod adecvat natura problemei îl reprezinta cazul medicilor care efectueaza garzi.
Un medic aflat într-o astfel de situaţie efectueaza pe lânga norma de baza un numar mediu de ore de munca (în baza unui CIM separat) echivalent cu înca o jumatate de norma pe luna/an. Daca acest medic a început activitatea profesionala la 25 de ani, la vârsta standard de pensionare, pe sistemul actual, are un stagiu efectiv de cotizare efectiva, calculat ora pe ora, echivalent cu 60 de ani de munca (la aceştia adaugându-se cei 6 ani corespunzatori facultaţii), fa?a de un numar de 40 de ani de munca pe care-i are un salariat cu un singur CIM.
Efectul firesc al acestei masuri îl constituie reducerea proporţionala a vârstei de pensionare, medicul din exemplul nostru trebuind sa aiba dreptul la o reducere proporţionala a vârstei de pensii daca solicita acest lucru.
De aceasta masura ar beneficia peste 10.000 de medici (toţi medicii care efectueaza garzi) şi cca. 20.000 de asistente medicale (toate asistentele medicale care au doua sau mai multe CIM-uri).
Solicitarea noastra nu vizeaza acordarea unui tratament preferenţial (o astfel de prevedere este aplicabila tuturor salariaţilor din România aflaţi în astfel de situa?ii), ci o masura fireasca de echitate faţa de salariaţii care îşi dedica cea mai mare parte a vieţii lor activitaţilor profesionale, fara a beneficia de dreptul firesc la reducerea proporţionala a vârstei de pensionare.
De menţionat ca, în forma actuala, proiectul legii pensiilor prevede asimilarea unor perioade (pentru care nu s-a platit indemnizaţie) ca fiind stagii de cotizare, ratând însa situaţiile în care salariaţii au o desfaşurat efectiv activitate şi au avut stagiu de cotizare. De asemenea, de dreptul solicitat de noi beneficiaza deja cetaţenii care lucreaza în strainatate şi, simultan, îşi „cumpara vechimea” (stagiul de cotizare) în sistemul de pensii obligatorii din România.