Sfânta Lumină de la Ierusalim ajunge în România
În seara de Sâmbăta Mare, tradiția aducerii Sfintei Lumini de la Ierusalim va fi din nou împlinită de către Patriarhia Română, prin grija părintelui arhimandrit Teofil Anăstăsoaie, Superiorul Așezămintelor Patriarhiei Române la Locurile Sfinte.

Articol editat de Valentina Adam, 19 aprilie 2025, 08:57 / actualizat: 20 aprilie 2025, 7:43
Lumina Sfântă va sosi în România pe Aeroportul Internațional „Henri Coandă” și va fi oferită tuturor delegaților eparhiilor Patriarhiei Române prezenți pentru a o duce mai departe în parohiile din întreaga țară și din afara granițelor.
O tradiție începută în 2009, continuată în Anul Centenar
Inițiată în anul 2009 de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, aducerea Sfintei Lumini a devenit o tradiție anuală importantă, unind comunitățile ortodoxe române într-un gest simbolic de credință și unitate.
În Anul Centenar al Patriarhiei Române, acest gest capătă o semnificație și mai profundă, fiind o mărturie a unității ecleziale și o expresie vie a bucuriei pascale în contextul Sărbătorii Învierii Domnului.
Unde va ajunge Sfânta Lumină?
- Pe Aeroportul Otopeni, va fi întâmpinată și distribuită delegaților oficiali ai eparhiilor românești.
- Centrele eparhiale, prin intermediul protopopiatelor, vor livra Lumina către fiecare parohie din țară.
- La Chișinău, Lumina va fi dusă de un delegat special al Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, pentru a fi oferită parohiilor din cadrul Mitropoliei Basarabiei.
- La Catedrala Patriarhală din București, în jurul orei 19:00, Sfânta Lumină va fi primită oficial de către Patriarhul Daniel, într-un moment solemn și emoționant.
Semnificația aducerii Sfintei Lumini
Aducerea Sfintei Lumini este un act simbolic și spiritual de transmitere a harului divin din locul Învierii – Mormântul Sfânt din Ierusalim – către credincioșii ortodocși români. Este un moment de comuniune profundă care reafirmă legătura Bisericii Ortodoxe Române cu Locurile Sfinte și cu toți credincioșii, oriunde s-ar afla.
Acest gest reprezintă unitate între eparhii și parohii, continuitate în tradiția ortodoxă românească, bucuria luminii Învierii împărtășită cu toți credincioșii.
Urmărește-ne și pe Google News