Serbările Naţionale de la Ţebea, dedicate lui Avram Iancu
foto ziarul lumina
Articol editat de Valentina Adam, 9 septembrie 2018, 08:38
Cu acest prilej, în cimitirul de la Ţebea va fi oficiată o slujbă religioasă de pomenire a lui Avram Iancu şi vor fi depuse coroane de flori la mormântul celui pe care moţii îl numesc ‘Crăişorul Munţilor’.
La finalul manifestărilor oficiale, Garda de Onoare va defila prin faţa asistenţei.
Serbările Naţionale de la Ţebea vor continua cu un spectacol susţinut de formaţii şi interpreţi de muzică populară.
Potrivit unei comunicat al Prefecturii Hunedoara, pentru buna desfăşurare a manifestării, organizatorii au stabilit că accesul publicului pe platoul destinat ceremonialului oficial se va realiza doar pe poarta 2 a cimitirului, situată în imediata apropiere a Căminului Cultural din Ţebea.
În acest sens, Prefectura Hunedoara recomandă participanţilor să respecte sugestiile şi indicaţiile organizatorilor, iar în situaţia în care se observă săvârşirea unei fapte ilegale, să se adreseze personalului din dispozitivul de ordine publică.
Totodată, se interzice accesul cu drapele sau însemne ale partidelor politice, iar în timpul ceremonialului public se recomandă un comportament decent.
Avram Iancu este considerat cel mai mare erou naţional al românilor din Transilvania, cu merite excepţionale în afirmarea identităţii şi a drepturilor naţionale pe teritoriul strămoşesc, fostul conducător al revoluţiei române din 1848-1849 din Transilvania fiind declarat Erou al Naţiunii Române.
Avram Iancu s-a născut în anul 1824 într-o familie de ţărani moţi înstăriţi şi a profesat ca avocat. A murit pe 10 septembrie 1872 în comuna Baia de Criş, judeţul Hunedoara, şi a fost înmormântat în cimitirul din Ţebea.
foto ziarul lumina